Kicki fikk sjokk da hun så oppi Ikea-posene

Den svenske kirken tvunget til å oppbevare 80 menneskeskjelett i Ikea-poser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er skjeletter. Jeg vet ikke hvem de er, selvsagt, men de er gamle. Det ser ut som levningene etter unge mennesker.

Det sier den svenske presten Pierre Falk i videoen du kan se over.  

Da det for fem år siden skulle bli bygget en rullestolrampe utenfor Kläckeberga kirke nord for den svenske byen Kalmar, ble det funnet hele 80 skjeletter under det gamle tregulvet. 

Arkeologer ble tilkalt, og meningen var at skjelettene, som antas å være over 500 år gamle, skulle undersøkes og deretter graves ned igjen.

I stedet er de blitt oppbevart i blå Ikea-poser inni kirken, da fylkesnemnda ikke klarer å avgjøre om levningene burde undersøkes ytterligere, eller om de burde bli brukt til forskning - eller om de bare skal begraves igjen. 

FORTVILER: Prest Pierre Falk håper at skjelettene kan graves ned så fort som mulig.
FORTVILER: Prest Pierre Falk håper at skjelettene kan graves ned så fort som mulig.

Historien går verden rundt

Det var den lokale kvinnen Kicki Karlén som avslørte at skjelettene blir oppbevart i Ikea-poser.

FUNNET: Dette bildet tok bloggeren Kiki Karlén for å vise leserne sine hvordan skjelettene blir oppbevart. Foto: Kiki Karlén
FUNNET: Dette bildet tok bloggeren Kiki Karlén for å vise leserne sine hvordan skjelettene blir oppbevart. Foto: Kiki Karlén

Hun skrev et rasende blogginnlegg om hva hun hadde funnet da hun nylig besøkte kirken. 

– Det var rundt 80 skjeletter. Det gjorde meg svært opprørt. Noen fortalte meg at de hadde ligget slik helt siden 2009, skriver hun.

Blogginnlegget om skjelettene som blir oppbevart i Ikea-poser har vakt oppsikt verden rundt. Funnet er omtalt i store medier som Perez HiltonUSA Today, Daily MailHuffington Post, The Mirror og Gawker. 

Finner ingen løsning

Arkeolog Ludvig Papmehl-Dufay fra Länsmuseet i Kalmar sier at det er svært uheldig av skjelettene blir oppbevart på en slik måte.

Han forklarer at utgravningen skjedde i hui og hast for fem år siden.

Fylkesnemnda ringte opp Papmehl-Dufay da kirkens entré skulle tilpasses rullestolrampen, etter at en arkitektonisk kurator hadde oppdaget levningene under gulvet. 

– Hensikten var å dokumentere og å begrave dem igjen umiddelbart. Det er det man vanligvis gjør på kirkegårder, sier han. 

På spørsmål om hvorfor levningene blir oppbevart i Ikea-poser, svarer han:

– Ordren var at de skulle begraves, men at den store mengden bein gjorde det vanskelig - spesielt når skjelettene ikke kan tas ut av kirken. Da var det vanskelig å finne en kirkegård. 

Ute av syne

Prest Pierre Falsk sier at han håper at problemet snart blir løst. 

– Det føles ikke bra. Det er faktisk ganske ubehagelig. Til høsten skal de bli gravlagt - så fort som mulig, sier han. 

– Hvordan ville du følt det, om dette var din oldemor? Eller verdifulle antropologiske funn fra vikingtiden? Sannsynligvis vil vi aldri få vite det, fordi ingen ønsker å ta tak i oppgavene og gi oss svarene, blogger Kicki.