Slik «lurer» du barna dine til å spise grønt

Kokk og matskribent Andreas Viestad (41) viser deg hvordan du håndterer barna i butikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange familier er nå tilbake fra ferie, og med det kommer de vanlige rutinene og et sunnere kosthold enn feriens utskeielser. Å få barna til å spise grønnsaker er likevel en utfordring for mange. Matskribent og kokk, Andreas Viestad (41), er opptatt av at barna skal involveres i matlagingen for å bli interessert i maten.

Matskribent Andreas Viestad:
Begynn i grønnsaksdisken. Hvis ungen da har fått lov til å velge noe fem eller ti ganger, er det litt mindre livstruende at den ikke får velge lørdagsgodt den onsdagen.

– Når barn får lov til å være med så har de ganske enkelt investert noe i det, da blir de stolte og nysgjerrige på resultatet. Hvis de ikke liker en ting så kan de være med å korrigere det. Det ser jeg veldig ofte med egne barn også, sier Viestad som driver Geitmyra matkultursenter.

Med barn på butikken

Selv om det kan høres uaktuelt ut i en travel hverdag, mener Viestad at du bør begynne med å ta barna med på butikken. 

– Dette med å være småbarnsforeldre er et logistikkhelvete. Hvis du skal forte deg innom butikken før barnehagen så blir det veldig stressende. Men hvis dere gjør det sammen, så er ungen med på å ta noen av de valgene.

Det kan fort bli mye masing og grining ved godteridisken, men ved å la barna hjelpe til å handle kan det heller bli lærerikt.

– Begynn i grønnsaksdisken, hvis ungen da har fått lov til å velge noe fem eller ti ganger, er det litt mindre livstruende at den ikke har fått lov til å velge lørdagsgodt den onsdagen. Det tar litt lenger tid i butikken, men alternativet er at du måtte gjøre det før du skulle hente i barnehagen eller skolen. Så du har på en måte spart inn litt. Noen ganger blir det drama, men det er ikke mulig å ha barn uten at det blir drama, tilføyer Viestad. 

Lag middag sammen

Å ha barna med på kjøkkenet kan betegnes som et minefelt med skarpe kniver, vannkoker, rå chilli og varme kokte poteter. I tillegg kan det bli mye gris og søl.

– Det er mye farligere med en sløv kniv enn en skarp kniv. Hvis du skal skjære over en potet med en sløv kniv dytter du hardt, og da kan kniven skli og skjære fingrene. Å spise rå chilli har alle barne mine gjort. Det er ikke noe morsomt, men heller ikke farlig. Det med kniver må barna lære seg på et eller annet tidspunkt. 

Heller ikke gris og søl bør være en stopper for å inkludere barna i matlagingen. Å rydde opp etter dem mens du lager middag kan fort ta enda lenger tid, mener matskribenten.

– Når du har plassert ungen på rommet, og du går inn på kjøkkenet for å lage mat, tipper jeg det tar tre sekunder før du hører lyden av at ungen har tømt hele legokassen på hodet. Det at det blir en del søl på kjøkkenet tar like lang tid som å rydde opp all legoen som ligger spredd utover. 

MATGLAD: Andreas Viestad gjestet «Sommertid» for å snakke om barns forhold til mat.
MATGLAD: Andreas Viestad gjestet «Sommertid» for å snakke om barns forhold til mat.

Øk tilbudet på mat

Mange lurer på hva de skal gjøre med barn som ikke liker noen ting. Selv har Viestad hatt mange kamper med ungene sine om hva de liker og ikke liker. Da er det bedre å øke tilbudet på forskjellige typer varer. 

– Jeg tror sterkt på det at hvis du gir barna dine mye forskjellig mat, så er det mye mat de ikke kommer til å like, men det er også mye mat de kommer til å like. Så hvis du gir barna dine mindre og mindre mat, så sitter de til slutt der med tre ting. Det går ikke an å vokse opp på pasta med smør, tilføyer han. 

Han opplever ofte at mange foreldre på forhånd har bestemt seg for hva barna ikke kommer til å like.

– Det er kanskje sånn at foreldrene har litt forutintatte tanker om hva barna liker og ikke liker. Så det er viktig å frigjøre seg litt fra det. La barna smake. Løsningen ligger hos foreldrene, og man må komme barna i møte, lage positive opplevelser rundt måltidene, avslutter han.

Se hvilke grønnsaker barna nekter å spise i videoen øverst i saken!

KONGELIG BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit på grønt besøk sammen med matglade barn på Geitmyra matkultursenter i juni, sammen med Bolteløkka skoles elever fra 5A. Kronprinsessen fikk prøve honning, spise timian- og bjørkeris under besøket som ble ledet av Andreas Viestad. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
KONGELIG BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit på grønt besøk sammen med matglade barn på Geitmyra matkultursenter i juni, sammen med Bolteløkka skoles elever fra 5A. Kronprinsessen fikk prøve honning, spise timian- og bjørkeris under besøket som ble ledet av Andreas Viestad. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.