NEKTET VISUM: Taffin Khan, her avfotografert etter en turnering i 2013, fikk ikke reise til Norge.
NEKTET VISUM: Taffin Khan, her avfotografert etter en turnering i 2013, fikk ikke reise til Norge.

Søramerikanske aviser:

– Terrorlistet sjakkmester nektet visum til Norge

Den guyanske toppspilleren kom seg aldri til sjakk-OL i Tromsø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historien om landslagsspilleren i sjakk som ble nektet visum for å reise til sjakk-OL i Tromsø omtales i flere aviser i det søramerikanske landet Guyana.

I følge Guyana Times startet problemene for Taffin Khan, en indisk-ættet sjakkspiller, da han og resten av laget dro til Surinam for å søke visum før reisen til Norge.

Khan står oppført på Sjakk-OLs egne lagsider, men han har ikke deltattt i konkurransen.

– På terrorliste

Det er presidenten i Guyanas nasjonale sjakkforbund, Irshad Mohamed, som til Stabroek News, skal ha fortalt om visumnekten.

Visumsøknadene ble ifølge sjakkpresidenten levert inn til den nederlandske ambassaden. Alle spillerne, unntatt Khan, fikk innvilget visumsøknaden.

Det viste seg nemlig at en person med samme navn og med fødselsdato som Taffin Khan stod på en internasjonal terrorliste, sier presidenten.

Det guyanske sjakkforbundet forlangte etter avslaget en ny gjennomgang av visumsøknaden, men heller ikke etter en ny vurdering fikk Khan innvilget søknaden.

– Laget er skuffet over tapet av Taffin Khan, siden han er en av de sterkeste spillerne vi har i landet for tiden, skal det hete i en uttalelse fra forbundet.

UDI: – Skal undersøke saken 

Det er Utlendingsdirektoratet som i utgangspunktet har ansvaret for alle visumsøknader til Norge. Da TV 2 kontaktet UDI om saken mandag ettermiddag, kunne de ikke bekrefte historien umiddelbart.

– Visumavdelingen vår må se nærmere på dette, sier John Olav Kroken, som er presserådgiver i UDI, til TV 2.

Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), har heller ikke mottatt noen informasjon om den guyanske sjakkspilleren.

–  Saken er ukjent for meg, og jeg vil også tilføye at det ikke er noen automatikk i at PST blir varslet dersom personer ikke får visum til Norge av ulike grunner, sier Hugubakken til TV 2.

Hugubakken forteller videre at det finnes en rekke såkalte terrorlister, og at det derfor er vanskelig å uttale seg videre om saken.

Både EU, FN og USA har egne terrorlister, og senest i juli ble norske Anders Dale (35) fra Akershus satt på amerikanernes terrorliste, og senere siktet av PST.

Sjakkmester

Taffin Khan var i 2008 najonal juniorsjakkmester i Guyana, og ble i 2009 hedret i en seremoni avholdt av kultur-, ungdoms-, og sportsministeren i landet, ifølge Wikipedia.

Ifølge Stabroek News kan visumavslaget muligens være koblet til den forhøyede terrorberedskapen som var satt i verk i Norge mens søknaden skulle behandles.

Guyanske Kaieteur News omtaler også visumsaken og skrev i dag at sjakklandslaget fra Guyana er sterkt svekket på grunn av Khans innreisenekt.

Ifølge avisen skal visumnekten ha blitt opprettholdt av den nederlandske ambassaden for «å være på den sikre siden».