SMILER: Disse barna får hjelp av spesiallærere i en flyktningeleir i Gaza. Tusenvis av barn har akutt behov for psykososial hjelp for å håndtere traumene. AFP PHOTO/ MOHAMMED ABED
SMILER: Disse barna får hjelp av spesiallærere i en flyktningeleir i Gaza. Tusenvis av barn har akutt behov for psykososial hjelp for å håndtere traumene. AFP PHOTO/ MOHAMMED ABED

Slik kan du hjelpe barna i Gaza

Titusener barn på Gaza har akutt behov for hjelp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt er 392 palestinske barn bekreftet døde etter at Israel innledet sin offensiv på Gazastripen den 8. juli, opplyser UNICEF Norge. Flere tusen er skadd, og flere titusener sliter med alvorlige psykiske traumer, og særdeles lite tilgjengelig hjelp. 

Så langt har over to millioner kroner kommet inn til norske hjelpeorganisasjoner.
Røde Kors Norge har til nå samlet inn klart mest. Nordmenn har gitt rundt 1,9 millioner kroner til organisasjonens arbeid i området, som blant annet gjøres av frivillige i søsterorganisasjonen Palestinsk Røde Halvmåne.

Norsk Folkehjelp har samlet inn 1.8 millioner kroner til Gaza. De har vært engasjert i å gi traumatiserte barn hjelp siden 2012.

I tillegg til Røde Kors og Norsk Folkehjelp har også Flyktninghjelpen samlet inn penger til arbeidet i enklaven. Rundt 100.000 kroner har kommet inn. Redd Barna har samlet inn 600.000 kroner hittil, opplyser organisasjonen til TV 2.

– Det er tydelig at store lidelsene barn blir påført i denne krigen, opprører folk. Vi opplever at folk er svært engasjerte. Mange gir, mange har skrevet under på oppropet for våpenhvile, og folk deltar aktivt i diskusjon i sosiale medier, sier Redd Barnas nødhjelpssjef Gry Ballestad til TV 2.

I juli ga regjeringen 30 millioner kroner til akutt nødhjelp på Gaza.

Totalt er 1829 palestinere er dept, de fleste av dem sivile. 64 israelske soldater er drept som følge av kamphandlingene, og tre sivile har blitt drept i palestinske rakettangrep mot Israel.