– Northug bør ha en erfaren trener

Stig Rune Kveen får plass i Northugs trenerteam.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Stig Rune Kveen og Are Sørum Langås er tiltenkt roller i apparatet rundt langrennsstjernen Petter Northug kommende sesong.

Det er ventet at Northugs nye støtteapparat blir presentert i løpet av noen uker.

GREP OM EGEN HVERDAG: Petter Northug styrer det meste av treningen selv, men Stig Rune Kveen skal fungere som trener denne sesongen.
GREP OM EGEN HVERDAG: Petter Northug styrer det meste av treningen selv, men Stig Rune Kveen skal fungere som trener denne sesongen.

– Det er ennå ikke klart hvem som skal ha de ulike sportslige og administrative rollene i Petter Northugs nye team. Vi vil offentliggjøre det nye teamet så snart alle avtaler er på plass. Det er imidlertid riktig at Stig Rune Kveen og Are Sørum Langås er tiltenkt hver sin rolle i det nye teamet. Begge to er viktige støttespillere for Petter Northug, heter det i en uttalelse fra Northug-leiren mandag.

Mandag skrev Adressa at Petter Northug kom til å engasjere sin mangeårige venn Stig Rune Kveen (34) som trener. Kveen jobber i halv stilling ved skigymnaset i Meråker og har vært assistent på Team Trøndelag. I over 10 år har han vært en god venn av Petter Northug.

De gikk sammen på Strindheims lag som tok gull på NM-stafetten i både 2006 og 2007. Han tar over jobben fra Eirik Myhr Nossum, som ga seg som Northugs trener etter OL-sesongen. 

Are Sørum Langås har vært manager for Northug det siste åre.

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland var skeptisk til Kveen som hovedtrener.

– Petter Northug har vært gjennom en spesiell periode, noe jeg tror har preget opplegget rundt ham. Det er blitt stilt store krav til hele teamet, blant annet fra Coop. Det som skjer nå er at Northug får en ny venn som trener. Stig Rune Kveen er en tidligere langrennsløper, men først og fremst en venn for Petter. Det kan by på noen utfordringer. Personlig skulle jeg helst sett at Northug hadde en litt mer erfaren trener som kunne stilt kritiske spørsmål og som ikke har de samme tette båndene som Kveen og Northug har, sier Aukland.

Kveen er tidligere toppløper og har jobbet som trener i flere år.

– Det som er positivt er at Northug ønsker det sterkt selv. Det er positivt at han har stor tro på teamet rundt seg, men personlig mener jeg at en utøver på det nivået Northug er på bør ha en erfaren trener. Det vil sette ting i et annet perspektiv enn man kan som venner. Jeg skulle helst sett at Northug hadde en type som Morten Aa Djupvik, sier Aukland.

Til tross for at eksterne krefter har hjulpet til, har Petter Northug i mange år vært sin egen trener. Det kan fort være nok til gull i VM i februar 2015. Aukland tror nemlig ikke fiaskoen fra Russland vil gjenta seg.

– Jeg tror ikke vi får se nedturen i Sotsji på ny i Falun. Løypene i Falun kommer til å passe Northug mye bedre. Dersom han klarer å tilpasse treningen frem mot VM, har jeg stor tro på Northug, sier han.

Etter OL i Sotsji fikk Northug kritikk av landslagsledelsen for å trene for lite. Øk treningsvolumet og få en sunnere livsstil, var beskjeden til mosbyggen.

– Magaluf er aldri noe gunstig for langrennsløpere i oppkjøringen, sa landslagssjef Vidar Løfshus 

Northug har tatt kritikken til seg. Tester viser at formen er bedre enn på lenge.

– Jeg tenker på Falun stort sett hver dag. Dette blir en mesterskapssesong, og da vet man hva som gjelder. Falun er så klart høydepunktet, har skistjernen tidligere sagt.

VG skriver mandag ettermiddag at Kveen ikke blir Northugs trener, men at han vil bli en del av trenerteamet rundt Northug.

– Som tidligere sagt: Vi kommer med informasjon om teamet rundt Petter når dette er klart, skriver Northugs manager Are Sørum Langås i en SMS til TV 2.