NUMMER 17 I VERDEN: Vasilij Ivantsjuk (over) er en av verdens beste sjakkspillere, men måtte gi tapt mot Norske Frode Urkedal (21). (AP Photo/Alvaro Barrientos)
NUMMER 17 I VERDEN: Vasilij Ivantsjuk (over) er en av verdens beste sjakkspillere, men måtte gi tapt mot Norske Frode Urkedal (21). (AP Photo/Alvaro Barrientos)

Norske Frode (21) sjokkerte verdensstjerne

– Han utspilte seg selv, sier den norske andrelagsspilleren etter å ha slått OL-favoritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bergen/Tromsø (TV 2): 21 år gamle Frode Urkedal spiller på Norges andrelag i sjakk-VM, og er ranket som nummer 915 i verden.

Søndag sørget han for en sensasjon da han utspilte superstormester og verdenselitespiller Vasilij Ivantsjuk da Norges andrelag møtte Ukraina, som er en av de store OL-favorittene.

– Han utspilte seg selv

Ukraineren er ranket som nummer 17 i verden, men måtte gi tapt i møte med nordmannen.

– Han var kreativ i åpningen, det var overhode ikke noe jeg hadde forutsett. Det var veldig overraskende, sier Urkedal til TV 2.

– Så du utspilte ham på brettet?

– Han utspilte seg selv, sier 21-åringen.

Han tar ikke av selv om han sto for den store sensasjonen.

– Jeg tror kanskje det er større for dere (pressen) personlig, enn for meg, sier han.

Sensasjonelt resultat for andrelaget

Ivantsjuk var ikke snakkesalig etter sjokktapet og kom hoderystende ut av spillelokalet. Ukraineren bare gryntet da TV 2 spurte om et par ord.

Lagkameratene var neppe fornøyd de heller, for Norges andrelag spilte til slutt 2-2 mot ukrainerne. Frode Elsness og Torbjørn Ringdal Hansen spilte remis mot Pavel Eljanov og Anton Korobov, mens Aryan Tari tapte på fjerdebord i møte med sterke Oleksandr Mojisejenko. 

Resultatet er sensasjonelt, ettersom Ukraina har vunnet OL flere ganger og er blant de aller største favorittene.

– En av de støre prestasjonene i norsk sjakkhistorie

I NRKs sjakkstudio ble Urkedals prestasjon naturligvis hyllet.

– En av de største prestasjonene i norsk sjakkhistorie når man ser bort fra det Carlsen har gjort. Ivantsjuk er en så sterk spiller, som har vunnet mot Kasparov og Karpov, i dag taper han mot 21-åringen Frode Urkedal fra Kjelsås i Oslo, sa Torstein Bae.