MÅTTE NØYE SEG MED REMIS: Magnus Carlsen og det norske førstelaget fikk en tung dag i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
MÅTTE NØYE SEG MED REMIS: Magnus Carlsen og det norske førstelaget fikk en tung dag i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Magnus Carlsen fikk ikke revansj

Andrelagsspiller Frode Urkedal reddet dagen i sjakk-OL.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Heller ikke Magnus Carlsen sikret suksessen for det norske laget i sjakk-OL. Verdensmesteren klarte ikke å slå Tomi Nyback, ei heller klarte resten av gutta å innkassere mer enn halvpoenget hver. Etter to runder står de med en knapp seier mot svake Jemen, og en uavgjort mot dårligere Finland. Det er på tide å spørre hva som går galt. 

- Kun en treg start

Ole Christian Moen er til tross for to vinglete førsterunder, ikke bekymret. Lagkapteinen beskriver spillerne som fattet og forteller at de kun ser på det som en treg start. 

– Det er lenge igjen av turneringen. Kjetil trengte litt spilletrening, men er nå tydelig tilbake på bena, beretter han. 

Videre sier han at de allerede har lagt den trege starten bak seg, og at de fokuserer fremover mot neste runde. 

– Det vil ordne seg, beroliger han fra den norske leiren. 

Ingen revansje for Carlsen

I 2008 tapte Magnus Carlsen mot Tomi Nyback i OL i Dresden. I dag var hans sjanse for revansj. Men med et lite ambisiøst spill, og uten store forsøk på å skape problemer for finnen, var et helpoeng utenfor rekkevidde i mesteparten av partiet.

Nå er reserve Kjetil A. Lie igang med poengfangsten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Nå er reserve Kjetil A. Lie igang med poengfangsten. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Han spilte med selvtillit, men han hadde aldri nok til å vinne, sa hans motstander etter remisen var et faktum. 

Verdensmesteren virket godt forberedt, og spilte i sitt syvende trekk 7...e5 - noe som tydelig overrasket Finlands førstebordspiller. Trekket er nylig gjort populært av sjakkforfatteren Boris Avrukh - her hadde Tomi Nyback sovet i timene.

En tenkepause på tjue minutter var derimot alt han trengte for å komme opp med svaret som unngikk Magnus' hovedidé. Da gikk luften ut av ballongen, og få trekk etter hadde partiet allerede nådd sluttspillet. Flere brikker ble byttet av. Carlsen forsøkte i noen trekk til, men måtte til slutt gi en bonde og det var kun mannen fra vårt naboland som hadde vinstsjanser. Med trekkgjentakelse før trekk 40 var halvpoengene på bordet. 

Simen Agdestein så ut til å kunne sikre lagseieren for Norge nok en gang. Nordmannen hadde lenge et svært lovende angrep, men etter det som virker som en overseelse, ble vinstsjansene satt bak lås og slå. Med en halvfiks manøver i trekk 26 fikk motstander Karttunen sjansen til å bytte av flere brikker - dermed var helpoenget utenfor rekkevidde for Agdestein. 

Både Lie og Johannesen spilte interessante, kompliserte remiser mot henholdsvis Ebeling og Sipila. Etter fem timers spill var resultatet 2-2 og uavgjort mellom Finland og Norge. 

Ivantsjuk måtte bite i det sure eple, og gikk på et smertelig tap mot norske Frode Urkedal (21). Foto: NTB Scanpix / YASUYOSHI CHIBA
Ivantsjuk måtte bite i det sure eple, og gikk på et smertelig tap mot norske Frode Urkedal (21). Foto: NTB Scanpix / YASUYOSHI CHIBA

Andrelaget imponerer

Da Norges andrelag ble satt opp mot Ukraina, en av forhåndsfavorittene, spådde mange at de skulle få det tøft. Med verdensstjerne Vasilij Ivantsjuk satt opp på førstebord, og tre spillere ratet tett mot 2700-tallet var norgesmester Frode Urkedal, IM Frode Elsness, IM Torbjørn Hansen og IM Aryan Tari klare underdogs. 

Men det gikk ikke som det skulle gå for nasjonen som vant OL i 2010 og 2004. Da Frode Urkedal sensasjonelt tok helpoenget mot Vasilij Ivantsjuk, ranket som nummer 17 i verden, begynte det å spøke. Både Elsness og Hansen hadde remissjanser på bord to og tre. Etter pinlig nøyaktige trekk fra nordmennene var uavgjort mot en av favorittene et faktum for det norske andrelaget.

– Det var stort, sa Urkedal etter partiet.

Guttene er nå oppe i 3 lagpoeng, og 6 individuelle. Dermed ligger de før førstelaget - som står med 3 lagpoeng og 4,5 individuelle. I morgen venter trolig ny, tøff motstand. 

Nesten full pott for førstelagskvinnene

De norske jentene hadde grunn til å smile etter dagens partier. Her er laget samlet før andre runde braket løs. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
De norske jentene hadde grunn til å smile etter dagens partier. Her er laget samlet før andre runde braket løs. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Rangert som nummer 37 i kvinneklassen, ble de spådd å kunne komme blant topp 20 om alt klaffet. Til nå har det gått som det suser. I gårsdagens 3-1 seier mot Sør-Korea leverte andrebordsspiller Silje Bjerke en perle av et parti, i dag slo jentene til med 4-0 mot det som på papiret skulle være jevngode Ecuador. 

– Vi kjemper med den beste lagånden vi noen gang har hatt, skrev førstebordsspiller Sheila Barth Sahl på Facebook før første runde. 

Det ser ut til å være en strålende oppskrift for det Norges førstelag, som står med 4 lagpoeng og 7 individuelle poeng etter to runder. 

Jentenes tredjelag tok en fin lagseier med 2,5-1,5 mot Portugal, mens guttene på herrelaget måtte se seg slått 4-0 av sterke Tyskland. 

Tredje runde begynner mandag kl. 14.00. Norge 1 med Magnus Carlsen i spissen møter Montenegro, og er store favoritter i mandagens runde. TV 2 følger den i vårt livesenter.