SELFIE: Etter at Russland la ned et importforbud mot visse typer frukt og grønnsaker, har dette blitt en ny trend på sosiale medier. FOTO: AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS
SELFIE: Etter at Russland la ned et importforbud mot visse typer frukt og grønnsaker, har dette blitt en ny trend på sosiale medier. FOTO: AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS

Spiser epler for å plage Putin

I Polen har det oppstått en ny trend på sosiale medier, etter at Russland innførte et importforbud mot visse typer frukt og grønnsaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At epler er sunt, er ikke noe nytt. Men det er ikke bekymringer for helsa som gjør at innbyggere i Polen nå knasker i seg epler slik at det synes på alle sosiale medier.

Under hasjtaggen #jedzablka, som betyr «spis epler», poster polakkene sitt svar på et importforbud på frukt som nylig ble innført av Russland.

Mener forbudet er politisk motivert

I Europa øker sinnet over forholdet man mener Russland har til pro-russiske separatister i Ukraina. Nylig innførte EU en rekke tøffe sanksjoner mot Russland. 

Denne uken annonserte Russland at de ville nedlegge forbud mot import av visse typer frukt og grønnsaker fra Polen. Polske matprodusenter mener importforbudet er politisk motivert, og at de er et svar på sanksjonene. Russland avviser dette, og sier forbudet er innført av helsemessige årsaker.

Og i mellomtiden spiser polakkene epler.

Gjennom kampanjer på sosiale medier viser polakkene sin støtte til lokale bønder. Under hasjtaggen #jedzjabłka, som betyr «spis epler», poster folk bilder av seg selv mens de, vel, gjør nettopp det. 

Sammen med bildene ligger humoristiske meldinger som «hver gang du spiser et polsk eple, gråter Putin», og «An apple a day keeps Putin away».

– Trodde ikke det skulle bli så stort

Det skal ha vært journalisten Grzegor Nawacki som startet trenden, ifølge BBC. Han mener importforbudet fra Russland er noe av det verste som kunne skjedd polske bønder.

– Over halvparten av alle eplene som produseres i Polen hvert år sendes til Russland, sier Nawacki, som mener den beste måten å hjelpe de polske bøndene på måtte være gjennom å spise flere epler og drikke mer cider. 

Nå har hasjtaggen begynt å trende på twitter. En Facebookside med navnet «spis epler for å irritere Putin» har på kort tid blitt likt flere enn 35 000 ganger.

Og det er ikke bare på grasrota de spiser epler – også polske politikere har kastet seg på kampanjen, blant dem polens landbruksminister. 

– Jeg hadde aldri trodd det skulle bli så stort. Kanskje forbrukere ser at de kan forme og påvirke virkeligheten, sier Nawacki til BBC.