TREKKER SEG UT: Israelske styrker skal ifølge flere medier begynne å trekke å seg ut av Gaza. AFP PHOTO/JACK GUEZ
TREKKER SEG UT: Israelske styrker skal ifølge flere medier begynne å trekke å seg ut av Gaza. AFP PHOTO/JACK GUEZ

Israel gir seg ikke før Hamas' tunneler er ødelagt

Israelske fjernsynskanaler meldte at noen av Israels bakkestyrker på Gazastripen skal ha trukket seg ut av Gaza. Men Israels president står fast på at de er forberedt på å fortsette kampene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel er forberedt på å fortsette kampen mot væpnede palestinere på Gazastripen etter at Hamas' tunneler er ødelagt, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

Under en pressekonferanse sammen med forsvarsminister Moshe Yaalon lørdag kveld, nevnte ikke Netanyahu noe om at bakkestyrker er i ferd med å trekke seg ut, slik flere israelske medier meldte lørdag.

– Flere hundre «terrorister» drept

Flere titalls tunneler er ødelagt, og Hamas' infrastruktur er i stor grad ødelagt, ifølge statsministeren.

– Flere tusen mål er ødelagt på Gazastripen, mens flere hundre «terrorister» er drept, påpeker han.

– Israel har ingenting imot befolkningen i Gaza, og nå ber vi om at en internasjonal gjenoppbyggingsinnsats må være knyttet til avvæpning, sa statsministeren og henviste til Hamas.

Gaza-offensiven vil fortsette «så lenge det er nødvendig», påpekte Netanyahu, som ikke ga noe tegn til at Israel er villig til å gå tilbake til forhandlingsbordet. 

Det israelske forsvaret IDF har ikke bekreftet opplysningene om at noen Israelske styrker skal ha trukket seg tilbake.

Trapper ned

Meldingene om tilbaketrekningen kommer kort tid etter at Israel annonserte at de ikke ønsker forhandlingssamtaler i Kairo. 

Ifølge nyhetsbyrået AP planlegger heller Israel at de skal trappe ned på kampene som har vart i 26 dager. 

En talsperson for Israel sier til AP at enkelte tropper vil bli i Gaza for å ødelegge Hamas' tunneler, men at det kun er snakk om kort tid igjen. Målet om å ødelegge alle tunnelene skal ifølge personen snart være nådd.

Et annet signal på konflikten vil roe seg er Israels beskjed til innbyggere i byen Beit Lahiya og Al-Atatra, nord i Gaza – at det var trygt for dem å returnere til hjemmene sine. 

– Vi er redde for å gå tilbake, rett og slett fordi vi ikke kan stole på dem, sier innbygger i Beit Lahiya Assad Ghanam.

På østsiden av Gaza, i byen Khan Younis ved grensen til Israel trekker ifølge politiet flere israelske tropper seg ut.  

Trakk seg fra møtet

Etter planen skulle Israel delta i samtaler om en mulig våpenhvile i Gaza, i Kairo de neste dagene.

Tidligere lørdag kveld informerte en minister i den israelske regjeringen, Yuval Steinitz at Israel trekker seg fra forhandlingsbordet.

På israelsk TV uttalte han at det ikke var et poeng i å forsøke å komme frem til en våpenhvile. En palestinsk delegasjon og internasjonale fredsforhandlere dro til Kairo lørdag. 

Siden krigen på Gazastripen startet opp igjen 8. juli har 1650 palestinere, mesteparten sivile mistet livet. 63 israelske soldater er blitt drept. 

TV 2/ NTB