LANDET: Ebola-smittede Kent Brantly (33) landet lørdag kveld i Atlanta. Han skal få behandling på Emroy University Hospital. Foto: AP
LANDET: Ebola-smittede Kent Brantly (33) landet lørdag kveld i Atlanta. Han skal få behandling på Emroy University Hospital. Foto: AP

Kent (33) har landet i USA – slik skal de behandle ham

For første gang i historien befinner ebola-smitten seg på et amerikansk sykehus. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I over én uke har Kent Brantly og Nancy Writebol kjempet mot ebola-smitten

Fredag ble det klart at de begge skal fraktes til USA, nærmere bestemt Emroy University Hospital i Atlanta, for å få behandling. 

SISTE: Ebolasyke Kent Brantly er på bedringens vei, ifølge amerikanske helsemyndigheter.

– Det er oppmuntrende at han ser ut til å bli bedre – det er veldig viktig – og vi håper at han fortsetter å bli bedre, sier lege Tom Frieden ved den amerikanske smittevernmyndigheten CDC.

Frieden sier til nyhetskanalen CBS at det er for tidlig å si hvorvidt 33 år gamle Brantly vil overleve.

Landet på amerikansk jord

Lørdag kveld landet Kent Brantly i det spesialtilpassede flyet på Dobbins Air Reserve Base i Marietta i Georgia. Det skriver CNN. 

Brantly, som er i stabil tilstand, fraktes deretter til Emroys universitetssykehus, som ligger side om side ved USAs hovedkvarter for smittekontroll og sykdom. 

Flyet skal deretter returnere til Liberia for å hente Nancy Writebol. 

– Grunnen til at vi flyr dem til vårt sykehus er fordi de fortjener å få best mulig behandling, sier spesialist på smittsomme sykdommer ved sykehuset, Bruce Ribner til ABC News. 

På sykehuset i Atlanta vil de begge oppholde seg i spesialbygde rom, som kun finnes på fire sykehus i USA. 

– Det er fysisk adskilt fra andre pasientområder, og rommene har en unik oppbygging og ekstra utstyr. Det gir utgangspunkt for en ekstraordinær behandling, sier leder ved Senter for smittekontroll og sykdom, Tom Frieden. 

Det er uklart hvilken tilstand Brantly og Writebol er i. Legene vil først og fremst kunne behandle deres allmenntilstand,og vil nøye regulere blodtrykk, forhindre at de blir dehydrert og andre komplikasjoner som blodpropp. 

Mer teknologi

Det er kun de mest nødvendige spesialistene som vil være i kontakt med Brantly, og det er bygd opp spesialvinduer og kommunikasjonssystem. På den måten kan andre ansatte kommunisere med smittede. 

Spesialist på epidemier, doktor Stephen Morse, ved Colombia University sier amerikanske leger vil kunne ha bedre kontroll og mulighet til å overvåke pasienten. 

– Det er ikke så mye annet som kan gjøres, men her har vi mer teknologi til å gjennomføre alle tiltak. Men vi har altså ingen vidundermedisin, sier Morse. 

Det finnes ingen vaksine eller antibiotika mot ebola. Ifølge Morse vil helsepersonell kunne forsøke å bruke et anti-virus for å bekjempe sykdommen. 

Folkehelseinstituttet advarer

Folkehelseinstituttet fraråder mindre og uorganiserte grupper å reise til områder rammet av ebolaviruset for å tilby bistand.

Avdelingsdirektør for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Karin Rønning, sier det samme som den amerikanske legen, Stephen Morse, at kontakt med syke og personer som er døde av sykdommen, krever tilgang til tilstrekkelig beskyttelsesutstyr og profesjonell kunnskap om hvordan utstyret brukes.

– Erfaringer fra tidligere kriser og katastrofer er at mangelfullt organisert bistandsarbeid fra frivillige vil innebære en økt belastning lokalt. Spesielt utfordrende vil det være i denne situasjonen, der det kreves høy kunnskap om hvordan man utfører godt smittevernarbeid ved kontakt, stell og pleie av syke, sier hun i en pressemelding fra NTB.

Rønning mener personer som ønsker å hjelpe, men ikke hører til profesjonelle organisasjoner, best kan bidra ved å heller gi en pengegave til organisasjonene som er på plass i de berørte landene.

Siden februar har over 700 personer i Vest-Afrika dødd av ebolaviruset. I den pågående epidemien har om lag 60 prosent av de smittede dødd.