Bistandsadvokat vil ha strengere straffer for voldtekt

Mannen som er siktet for en overfallsvoldtekt i Oslo torsdag, er dømt for voldtekt to ganger tidligere. Salomon ber om strengere straffer, og hun får støtte av regjeringspartiet Frp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SISTE: Den stiktede 49-åringen ble lørdag varetektsfengslet i fire uker.

– Årsaken er fare for gjentakelse. Rettens avgjørelse er i tråd med politiets begjæring, opplyser politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til NTB. Mannen, som nekter straffskyld, ble fredag avhørt av politiet.


Torsdag kveld ble en mann pågrepet for en overfallsvoldtekt i Oslo, etter at politiet torsdag morgen klokken 06.50 mottok en melding om at en kvinne var voldtatt på et serveringssted i Oslo sentrum.

Bare ti minutter etter at politiet la ut overvåkningsbilde av mannen, strømmet det på med tips. 49-åringen er siktet for å ha voldtatt en kvinne som var på vei til jobb torsdag morgen.

– Jeg synes det er veldig positivt at politiet har valgt å gå ut med bilde av gjerningsmannen. Jeg håper at politiet i større grad vil benytte seg av denne måten å gå ut med saker på, sier bistandsadvokat Hege Salomon til TV 2.

Salomon tror at denne saken vil få flere til å anmelde voldtekt.

– I den grad voldtektsofre ser at politiet tar disse sakene på alvor, og at man aksjonerer raskt, så vil jo det økt tilliten til politiet og til rettssystemet, og til en oppklaring av den enkelte sak, sier hun.

Den 49 år gamle nordmannen er dømt for voldtekt to ganger tidligere. Politiet er bekymret over at mennesker med en slik historie går fritt på gaten.

Salomon deler den bekymringen, og krever strengere straffer.

– Ett effektivt middel ville være å benytte forvaringsinstituttet i større grad, der det er serieovergripere, og det gjelder alvorlige sedelighetsforbrytelser. Det er jo av hensyn til samfunnsvernet, det er jo det som står i fokus i de sakene, og ikke hensynet til den som eventuelt er tiltalt.

Hun får støtte av Fremskrittspartiet, som mener at domstolene i større grad må prioritere å skjerme samfunnet for overgripere.

– I Norge har man nærmest en tradisjon for å lete etter bortforklaringer hos gjerningspersonen, og i alt for liten grad ta hensyn til ofrenes opplevelse, sier Jan Arild Ellings, kriminalpolitisk talsperson i FrP.

Mannen blir fremstilt for varetektsfengsling i dag.