BORTE: Soldat i den israelske hæren, Hadar Goldin kan være kidnappet av Hamas. Foto: Ap
BORTE: Soldat i den israelske hæren, Hadar Goldin kan være kidnappet av Hamas. Foto: Ap

Hamas: Savnet israelsk soldat kan være drept

Israel bombarderer Gaza lørdag, og sier det vil bli ytterligere konsekvenser etter at israelsk soldat ble tatt til fange. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 72 timer lange humanitære våpenhvilen i Gaza fredag ble avbrutt etter kun to timer. 

Kidnappet i tunnelene

Det var voldsomme kamper mellom israelske soldater og Hamas fredag, og én av de israelske soldatene skal ha blitt tatt til fange av Hamas. Det skal ha skjedd da israelske styrker var i ferd med å ødelegge Hamas' tunneler. To soldater ble drept, mens den tredje ifølge Israel ble tatt til fange. 

Minst 37 mennesker skal ha blitt drept lørdag i et område som heter Rafah, hvor soldaten skal ha blitt holdt fanget. Sykehuset i Rafah måtte på et tidspunkt evakueres. 

Ifølge Hamas skal soldaten, Hadar Goldin (23) muligens være én av de drepte i et angrep rundt klokken 08.00 lørdag morgen. 

– Vi har mistet kontakten med gruppen soldater som drev bakholdsangrepet, og vi tror de alle er drept i israelske angrep. Vi regner med at også han ble drept, heter det i en uttalelse fra Hamas. Det skriver Sky News

Israel har nektet å kommentere uttalelsen fra Hamas. 

Både Israel og Hamas beskyldte hverandre fredag for at de brøt våpenhvilen. Israel mener en av Hamas' sine soldater sprengte seg selv i tunnelen, da Goldin ble tatt av Hamas. To andre israelere ble drept. 

Leter febrilsk

Det pågår fortsatt leting etter Goldin, og statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu har advart Hamas om handlingen vil få konsekvenser. 

Faren til Hadar Goldin, Simcha Goldin sier de vil gjøre alt for at sønnen blir funnet i live. 

– Israel Defence Force (IDF) vil flytte alle steiner i Gaza og ikke gi seg før Hadar har kommet trygt hjem igjen, sier han. 

President i USA, Barack Obama sier den påståtte kidnappingen vil være et stort tilbakesteg i håpet om en ny våpenhvile. 

Utenriksminister i Storbritannia, Philip Hammond har også uttrykt bekymring om kidnappingen, og sier de undersøker om Goldin har nære bånd til England. 

Goldin skal være i familie med Israels forsvarsminister, og palestinerne er redde for at den savnede soldaten vil føre til represalier og ytterligere rakettangrep på Gazastripen. 

Krever løslatelse

FNs generalsekretær Ban Ki-moon krever at den israelske soldaten som skal være bortført på Gazastripen, løslates umiddelbart i en uttalelse fredag kveld.

Ban fordømmer Hamas' angivelige brudd på våpenhvilen.

– Generalsekretæren krever at den bortførte soldaten løslates umiddelbart og uten betingelser, heter det i uttalelse fra FN fredag kveld.

Totalt 1600 palestinere og 66 israelere har mistet livet i Gaza de siste tre ukene.