Endre (42) mistet to søstre i trafikkulykke: – Kjør forsiktig!

Så langt i år har 100 mistet livet i trafikken. To av dem var søstrene til Endre Ljones (42).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. juni i år var Endre Ljones på reise på sørlandet. I en pause mellom kamper som døtrene spilte i en fotballturnering, tok lag og lagledere en tur på pizzarestaurant. Plutselig ringte Endres telefon. 

KJØR PENT! Endre minner på at konsekvensene kan væredramatiske når noen kjører uforsiktig.
KJØR PENT! Endre minner på at konsekvensene kan væredramatiske når noen kjører uforsiktig.

– Det var en bekjent av meg som ringte med beskjeden. Han spurte om det han hadde hørt, virkelig var sant. Jeg fikk det bekreftet like etterpå, sier Endre Ljones til TV 2. 

Tidligere samme dag, kom en bil over i feil kjøreretning på Grinde i Tysvær kommune. Bilen krasjet med en motorsykkel. 

På motorsykkelen satt Astrid og Åslaug. Endres to storesøstre. 

Støtte i familien

De to omkom i ulykken. Tiden etter har vært tøff, forteller Endre. TV 2 treffer ham i Eivindvik i Sogn og Fjordane, hvor han har reist sammen med familie. Samholdet har betydd mye i tiden etter ulykken. 

Astrid og Åslaug mistet live i MC-ulykken ved Grinde. Foto: Privat.
Astrid og Åslaug mistet live i MC-ulykken ved Grinde. Foto: Privat.

– Det har vært helt utslagsgivende for oss. Det har vært mange følelser i spill, men det at vi har kunnet være sammen har betydd alt, sier han. 

Bærer ikke nag

Sjåføren i bilen er siktet for uaktsomt drap. Politiet avventer nå Statens vegvesens rapport før etterforskningen avsluttes. Endre forteller at familien ikke har valgt å fokusere på skyld.

– Vi kunne hatt bitterhet og fokusert mye på det vonde. Det har vi valgt å ikke gjøre. Familien har heller valgt å fokusere på hvor fantastiske Astrid og Åslaug var. De mange fine ordene vi har fått, viser hvor mange som var glade i dem, sier Endre.  

Flere ulykker enn i fjor

Trygg Trafikk er ser med bekymring på de mange dødsulykkene hittil i år.

– Det er tradisjonelt slik at det er forbundet med høyere ulykkesrisiko i sommertrafikken, og det har vi nå virkelig fått erfare, sier distriktsleder Ivar Ringen i Trygg Trafikk.

Fredag la Trygg Trafikk fram den dystre statistikken for dødsulykker så langt i år. I årets sju første måneder har 100 mennesker omkommet i trafikken, mot 90 i fjor. Av disse døde 16 på motorsykkel, mot ni i 2013

Frykter flere ulykker

– Det handler ikke minst om fart. Veldig mange motorsykkelulykker er forbundet med for høy fart og utforkjøring. Hjelmen, kjøredressen, ryggbeskytteren og det å være synlig er helt avgjørende, sier Ringen.

Trygg Trafikk frykter at det kan bli så mange som 30 motorsykkelulykker i år.

– Hvis vi får tilsvarende tall som i fjor for august, september og oktober, da nærmer vi oss 20-30-tallet, og det er ganske dramatisk, sier Ringen.

Klar oppfordring

Endre Ljones har en klar oppfordring til landets bilister. 

– Det har vært mange hendelser i sommer, og det rammer hardt nesten hver gang. Det som har skjedd har gjort meg veldig bevisst på hvor viktig det er med aktsomhet i trafikken. Det gjelder å være forsiktig og ta hensyn, sier han.