Dette flyet skal frakte ebola-pasientene hjem

Et spesialtilpasset fly skal frakte de amerikanske helsearbeiderne som er rammet av ebola til USA. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de nærmeste dagene skal legen Kent Brantly (33) og helsearbeideren Nancy Writebol (59) bli fløyet fra ebola-rammede Liberia i Vest-Afrika, skriver CNN.

Emroy Universitetssykehus i Atlanta skal ifølge CNN stå klart til å ta imot amerikanerne. 

Isoleres under flyturen

Den er ikke uten risiko, og mye arbeid er lagt ned i å sikre at flyturen blir så trygg som overhode mulig - både for pasientene, og for de andre om bord. 

– En flytur kan være tøft. Derfor vil du sørge for å ha en så kort tur som mulig, sier Tom Friden, direktør for USAs senter for sykdomskontroll og smitte, til CNN. 

Senteret har utstyrt et jetfly med en isolasjons-celle - en bærbar, teltliknende enhet som skal sikre at besetningen og andre på flyet er trygge for smitte.

Ingen behandling

Ebola-utbruddet er det verste noen sinne, og har drept 729 personer i Vest-Afrika.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier i dag at viruset sprer seg raskere enn tiltakene for å stanse det, og frykter katastrofale konsekvenser dersom situasjonen forverrer seg.

Det finnes ingen behandling for ebola. Leger kan kun gi pasientene såkalt «støttende behandling», som betyr å hjelpe pasientens eget immunsystem med å kjempe mot sykdommen. En viktig del av det er å tilføre væske intravenøst, for å sørge for at pasienten ikke blir dehydrert. 

Brantley og Writebol vil være de første ebola-smittede som lander som lander på amerikansk jord. Virologien dr. Charles Cjiu fra University of California San Francisco har tidligere uttalt at dere beste sjanse til å overleve er å komme tilbake til USA.

Ga bort medisin

Det har vært dramatiske dager for de to ebola-smittede. Ingen vet sikkert om de kommer til å overleve sykdommen, som er dødelig i nitti prosent av tilfellene. 

De to kristne misjonærene er begge tilknyttet organisasjonen Samartian Purse. De jobbet frivillig på et ebola-senter i Liberias hovedstad Monrovia da de begge ble smittet av sykdommen. 

Både Brantley og Writebol har tidligere vist tegn til bedring etter at de ble smittet av sykdommen, men torsdag skal tilstanden deres ha blitt verre. 

Flere amerikanske medier melder fredag at en liten dose «eksperimentelt serum» skal ha ankommet Liberia onsdag.

Da det viste seg å kun være nok til én av de smittede, skal Kent Brantley ha bedt om at medisinen ble gitt til Writebol, sier lederen for Samartian Purse, Frank Graham, ifølge New York Post.

USAs president Barack Obama sier at USA ser alvorlig på ebola-utbruddet i Vest-Afrika, og at USAs senter for sykdomskontroll og smitte jobber med internasjonale helseorganisasjoner for å hjelpe de rammede landene.