Siri og Bjørn skal kjempe mot dødsviruset ebola

Utenriksminister Brende sier han er imponert over de norske helsearbeiderne som reiser til Sierra Leone for å hjelpe til i kampen mot ebola-utbruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag morgen setter smittevernlegen Siri Johanne Boye og sykepleieren Bjørn Fougner seg på flyet til Sierra Leone for å være med på å bekjempe Ebola-utbruddet i regi av Røde Kors.

I det ebola-rammede landet skal de sette opp og drifte et feltsykehus med eget isolat.

– Det blir fint å komme ned og kanskje gjøre en forskjell for de menneskene som er rammet, forteller sykepleieren Bjørn Fougner som tidligere har arbeidet for Røde Kors i Pakistan, India og Afghanistan.

– Jeg er bekymret

Det var i slutten mars at de første utbruddene av ebola ble registrert i Guinea. Senere har sykdommen viruset spredt seg til Liberia og Sierra Leone.

Til nå har viruset krevd minst 729 menneskeliv. Utbruddet i Vest-Afrika er det største noen sinne, både i antall ofre og i geografisk utstrekning.

Dette blir første gang han og hans kollega Siri Johanne Boye skal arbeide i et område rammet av en så farlig sykdom som ebola. Tidligere denne uken ble det meldt at Fredskorpset sender hjem frivillige på grunn av frykt for smitte.

– Jeg er bekymret. Og jeg har stor respekt for viruset. Men vi har rutiner og systemer som gjør at vi ikke skal bli smittet av ebola-virus, sier Boye som til daglig jobber som smittevernlege ved Sørlandet sykehus.

TV 2 har tidligere skrevet om legen Kent (33) som er smittet av ebolaog tidligere denne uken ble det også kjent at Umar (39), som har behandlet 100 for ebola, selv døde av viruset.

– Andre land må bidra

Børge Brende varslet i går at Norge vil øke sin støtte til de ebola-rammede områdene med 15 millioner kroner. Han er stolt over at norske helsearbeidere bidrar i Vest-Afrika.

– Det er helt imponerende at norske leger og helsepersonell drar ned til Vest-Afrika med den risiko som det innebærer. Det er noe av det flotteste man kan gjøre for medmennesker, sier Brende.

Brende er helt klar på at viruset må stoppes. Han varsler at Norge vil vurdere å øke støtten, men oppfordrer også andre land til å bidra mer.

– Vi vurderer fortløpende å øke bidraget. Andre land må stille opp. Vi må få kontroll over Ebola-viruset. Vi må hindre at det sprer seg, avslutter Brende.