Kasparov vil flytte Carlsens VM-kamp om han vinner skitten valgkamp

Putin-kritikeren mener Sotsji er en bløff, og vil ikke ha VM-kamp der.

Tromsø/Bergen (TV 2 Sporten): Det er ikke bare sportslige heder og ære som står på spill når sjakk-OL arrangeres. Under mesterskapet skal også en langvarig og bitter presidentstrid avgjøres.

Den nåværende presidenten i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), omstridte Kirsan Iljumzjinov, utfordres av sjakklegenden Garri Kasparov i det som er kalt den skitneste valgkampen noen gang.

Men utfallet er ikke bare viktig for de to russerne. Også Magnus Carlsens VM-kamp kan bli påvirket av valget.

Iljumzjinov har vært FIDE-president siden 1995, og fra 1993 til 2010 var han president i den russiske republikken Kalmykia. FIDE-presidenten er en støttespiller av Russlands mektige president, Vladimir Putin.

Under Iljumzjinovs ledelse ble det besluttet at Magnus Carlsens VM-kamp mot Vishy Ananad skulle gå av stabelen i Sotsji i november.

Byen var arrangør for Putins olympiske prestisjeprosjekt i vinter, og i oktober skal det arrangeres Formel 1-løp der for første gang. Måneden etter skal sjakk-VM gå av stabelen, og i 2018 blir det en av arrangørbyene når fotball-VM går av stabelen i landet.

Vil flytte VM-kampen

Motstander Garri Kasparov er definitivt ikke en Putin-venn. Utfordreren til jobben som FIDE-president er en fremtredende motstander av den russiske presidenten, og dersom han blir valgt blir det neppe noen VM-kamp i Sotsji.

– Sotsji er så vidt jeg kan vurdere en bløff. Jeg kan ikke se for meg denne VM-matchen i en region hvor guvernøren er en sanksjonalist, sier Kasparov til TV 2, og mener at forbundet trenger private sponsorer som dagens forbund ikke makter å skaffe.

Han oppfatter Sotsji som Vladimir Putin sin lekegrind.

– Blir jeg valgt, garanterer jeg at jeg innen 45 dager skal sikre nok sponsorer til matchen. Vi trenger en organisasjon med sterk ledelse, et godt rykte og integritet i organisasjonen, sier mannen som flere oppfatter er verdens sterkeste sjakkspiller gjennom tidene.

– Jeg vil se på flere alternative steder for matchen. Jeg tror private sponsorer vil se på matchen som en god investering. Det blir en fantastisk duell, sier han.

– Spennende, men ikke vakkert

Magnus Carlsen ser frem til avslutningen på valgkampen som har vært av det skitne slaget. Det blir neppe noe bedre i avslutningen.

– Det blir spennende, men ikke vakkert, sier Carlsen til TV 2.

Den regjerende verdensmesteren mener den sittende ledelsen ikke har gjort nok for toppsjakken og støtter sin gamle læremester Kasparov.

– Han har mange ideer og en status som kan være en døråpner i vesten, sier Carlsen.

Vil ha rask avklaring

Kontraktene for matchen er enda ikke signert. Team Carlsen håper nå på en rask avklaring.

– Vi må vite det veldig fort, fordi det binder opp hele høsten og Magnus må få spisse formen inn mot Sotsji. Da kan vi ikke uklarheter på om det er stedet eller ikke, og hvilket tidspunkt matchen skal spilles, sier manager Espen Agdestein.

– Hvis Kasparov blir ny FIDE-president, vil dere da kjempe for å beholde matchen i Sotsji?

– Nei, det er jeg ikke sikker på. Det blir veldig interessant å se hva Kasparov har tenkt, om han vinner valget.

Kompis med Saddam Hussein og Gaddafi

Om utfordreren slår FIDEs mektige president i valget kan alt skje. Men det kan skje litt av hvert også dersom det sittende regimet blir på sin plass. For det er mye som gjør Kirsan Iljumzjinov til en kontroversiell kandidat.

Han anser Chuck Norris og avdøde Saddam Hussein som sine venner. I 2011 spilte han sjakk med en annen avdød diktator, Muammar Gaddafi, mens borgerkrigen raste noen mil utenfor Tripoli.

Ifølge nt.se tilbød han i 2005 ti millioner dollar for å få flyttet Lenins lik fra Moskva til Elista, hovedstaden i Kalmykia. Han mente det ville være bra for turismen.

I 2013: Magnus Carlsen poserer med VM-trofeet sammen med Kirsan Iljumzjinov.  AFP PHOTO/Manjunath KIRAN
I 2013: Magnus Carlsen poserer med VM-trofeet sammen med Kirsan Iljumzjinov. AFP PHOTO/Manjunath KIRAN

Hevder han ble hentet av romskip

FIDE-presidenten var 31 år da han ble valgt til president i Kalmykia i 1993, og det første han gjorde var å oppløse parlamentet og gi seg selv makt.

Han tror også at sjakk ble bragt til jorden av romvesener, og at dersom det ikke er nok folk som spiller sjakk så vil de samme romvesenene ødelegge planeten.

Han har flere ganger hevdet at han ble tatt med på et romskip i 1997, der han snakket med romvesenene før de returnerte ham til jorden.

– Du innser at sjakk er et «kosmisk» spill? Utgravninger har vist at det ble spilt med like regler på forskjellige kontinenter for mange århundrer siden. Det var ikke noe internett tidligere, så hvordan kom deg seg verden rundt? Det betyr at det ble bragt hit av noen, sa han i et intervju med Independent i 2010.

Han mener det er en slags kode i sjakken, og mener han har bevis for det ettersom det er 64 ruter på sjakkbrettet, samtidig som det er 64 kondoner i menneskets genetiske kode.

– Jeg er ikke syk. Jeg er psykologisk normal. Jeg skjulte det ikke (kontakten med romvesenene), selv om jeg visste at folk vil le av meg og si jeg var galt. Kanskje var det en slags selvoppofrelse, uttalte Iljumzjinov.

Da FIDE offentliggjorde presidentnominasjonene i mai ble det listet opp at Iljumzjinov var nominert av 56 sjakkforbund, mens Kasparaov var nominert av 20.

Russland har ikke overraskende gitt sin støtte til den sittende presidenten.