WHO frykter ebolakatastrofe

Ebolaviruset sprer seg raskere enn tiltakene for å stanse det, og konsekvensene kan bli katastrofale hvis situasjonen forverrer seg, advarer WHO.

SVÆRT DØDELIG: Til nå har minst 729 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet av ebola-viruset. WHO advarer mot en katastrofe dersom man ikke fåt utbruddet under kontroll. FOTO: REUTERS/Tommy Trenchard (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH)
SVÆRT DØDELIG: Til nå har minst 729 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet av ebola-viruset. WHO advarer mot en katastrofe dersom man ikke fåt utbruddet under kontroll. FOTO: REUTERS/Tommy Trenchard (SIERRA LEONE - Tags: HEALTH)

Ebola-utbruddet i Vest-afrika har til nå krevd over 700 menneskeliv.

Nesten fire måneder etter at de første tilfellene ble bekreftet i Vest-Afrika, er utbruddet fortsatt ikke under kontroll.

Nå frykter Verdens helseorganisasjon en ebolakatastrofe.

– Dette viruset sprer seg raskere enn våre tiltak for å kontrollere det. Hvis situasjonen forverrer seg ytterligere, kan konsekvensene bli katastrofale, advarte generaldirektør i WHO, Margaret Chan, under et besøk i Conakry fredag.

Verden helseorganisasjon (WHO) og presidentene i de vest-afrikanske landene som er rammet av Ebola-utbruddet møttes fredag på et toppmøte i Guineas hovedstad Conakry. Her vil det bli lagt frem en ny plan for å bekjempe ebola-epidemien.

Planen er anslått av WHO å koste rundt 100 millioner dollar, og innebærer blant annet å sende hundrevis av helsearbeidere til de smitterammede områdene, for å bistå de som allerede er der.

– En alvorlig situasjon

Guinea, Sierra Leone og Liberia er rammet av den mest dødelige varianten av viruset. Utbruddet er den største noen sinne, både i antall ofre og i geografisk utstrekning.

– Hvis situasjonen fortsetter å eskalere, vil det få store sosio-økonomiske konsekvenser, og det vil bli stor risiko for spredning til andre land, sa Chan i sin tale.

Hun pekte også på det faktum at flere helsearbeidere har blitt smittet av sykdommen. Til dags dato har flere enn 60 helsearbeidere mistet livet i sine forsøk på å hjelpe. I tillegg er noen internasjonale helsearbeidere smittet, blant dem den amerikanske legen Kent Brantly (33) og helsearbeideren Nancy Writebol (59)

– Helsearbeidere er en av de mest essensielle ressursene for å stanse et utbrudd. Disse tragiske hendelsene gjør arbeidet enda vanskeligere, sa Chan.

Varsler nye tiltak

Hun understreket at størrelsen på dette utbruddet, og trusselen det representerer, krever at WHO og Guinea, Liberia og Sierra Leone tar responsen til et nytt nivå.

I verste fall kan det bli nødvendig å innføre begrensninger på bevegelsesfriheten og forsamlingsfriheten. Det kan også bli nødvendig å bruke politi til å sikre helsepersonell.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2