Jens Stoltenberg om søsterens død: 

– Nini var det beste av Thorvald og Karin

Thorvald og Jens Stoltenberg forteller for første gang om sorgen etter søsteren Ninis død. Se hele intervjuet her. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble det kjent at Nini Stoltenberg er død, 51 år gammel. 

Ga alt av seg selv

KJEMPER: Nini Stoltenberg ble 51 år gammel. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
KJEMPER: Nini Stoltenberg ble 51 år gammel. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Jens Stoltenberg, tidligere statsminister og nå generalsekretær i NATO og Camilla Stoltenberg har mistet sin lillesøster, og Thorvald Stoltenberg har mistet datteren sin. 

– Det som var spesielt med Nini var at hun hadde det beste fra Thorvald og det beste fra Karin. Hun hadde all den menneskelige varmen fra Thorvald og evnen til å komme i kontakt med mennesker. Så hadde hun Karins veldige skarpe og analytiske evner, forteller Jens Stoltenberg. 

Både bror og far forteller om en kvinne som alltid ga alt av seg selv. 

– Det skinte av Nini når du traff henne. Hun var en omfattende person med varme og engasjement. Hun hadde enormt mye humor, sier Thorvald. 

Jens Stoltenberg sier det først og fremst er en stor sorg å miste lillesøsteren sin. 

– Det er sorg og det er savn. Jeg har mistet lillesøsteren min, og hun kommer alltid til å være lillesøsteren min – uansett hvor gammel hun ble, sier Jens. 

Storebror Jens forteller om tiden da han og Nini delte køyeseng i barndommen. 

– Vi vokste opp på samme rom. Jeg bodde i annen etasje på køyesengen, og Nini i første etasje. Jeg husker at jeg alltid rullet madrassen halvveis tilbake, slik at jeg kunne se og snakke med Nini gjennom plankene, forteller Jens.

Enorm støtte

Familien sier de mener media har vært flinke til å fremstille Nini som mye mer enn en narkoman. 

– Hun ble et bilde på mennesker som var rikt utviklet. Det har vi også opplevd nå, etter hennes død. Det er den beste sorgbehandlingen jeg kan få, sier Thorvald. 

Familien har fått enorm støtte etter Ninis død. 

– Det er en trøst, og det er mange ulemper ved å være en offentlig person, men ikke når man opplever den trøsten vi har fått, sier Jens Stoltenberg. 

Thorvald forteller at det han vil savne aller mest er Ninis latter. 

– Da hun ringte kunne jeg høre hvordan hun hadde det på stemmen. Da hun hadde det bra var det en skingrende glede som var meget smittsom. Jeg fikk samme følelse av glede. Det vil jeg savne – hennes latter da hun var glad, sier Thorvald. 

Nini Stoltenberg bisettes i Vestre Gravlund kapell i Oslo, mandag 18. august. 

Kjempet sammen med faren

Nini Stoltenberg, som for første gang fortalte om sitt narkotikamisbruk i TV 2-programmet «Rikets tilstand» tilbake i 2001, er kjent som tidligere programleder på TV blant annet fra programmene «Kvinnene på taket» og «På tide». Hun var også utdannet jurist. 

Mest kjent er hun likevel som forkjemper av en mer human narkotikapolitikk sammen med sin far Thorvald Stoltenberg, etter at hun selv ble rusfri.

– Det var i stor grad ved egen hjelp at hun kom seg ut av narkotikaen, sier Stoltenberg.

Familien bekrefter at Nini Stoltenberg døde av hjertesvikt etter lengre tids sykdom.

Både Thorvald og Nini Stoltenberg har flere ganger gått hardt ut mot narkotikapolitikken i Norge, som de mener er feilslått. Kritikken har også kommet i periodene Jens Stoltenberg har sittet som statsminister.

– Har du lært mye av henne?

– Hun har lært meg meget. Hun har lært meg hvor vanskelig det kan være å ha et utgangspunkt med de belastningene hun da hadde, sier Stoltenberg.