Fulhams manager har rensket godt opp i Fulham-stallen etter nedrykket og satser på ungdommen.
Fulhams manager har rensket godt opp i Fulham-stallen etter nedrykket og satser på ungdommen.

Fulham har kvittet seg med 21 spillere etter nedrykket

Tabelltips Championship: Felix Magath med ungdomsrevolusjon, men holder det til direkte opprykk?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med ChampionshipNorge.com:

6. plass: I fjor sommer overtok den amerikanske forretningsmannen Shahid Kahn eierskapet i Fulham, og etter det gikk det strengt tatt bare en vei.

Ikke bare har de fjernet Michael Jackson-statuen utenfor Craven Cottage, men de har også byttet Premier League med Championship. De startet forrige sesong med Martin Jol som manager, og erfarne spillere som Fernando Amorebieta, Maarten Stekelenburg og Scott Parker hadde blitt hentet inn i løpet av sommerens overgangsvindu.

Ting så ikke mørkt ut, noe man kunne se på de norske medienes tabelltips. Det var ikke mange som hadde de på nedrykk, og TV 2 Sporten trodde på en 15.plass for London-klubben. Dessverre var situasjonen en annen da sesongen startet, til tross for at Fulham klemte til med en flott 1-0 seier borte mot Sunderland i sesongåpningen, etter en debutscoring av Pejtim Kasami.

Deretter plukket de bare opp ett poeng i løpet av de fem neste kampene, før de tok to sterke seire mot Crystal Palace og Stoke City. Akkurat i det man skulle tro at de hadde funnet litt ut av ting, møtte de veggen igjen. Fem strake tap i ligaen, førte til at Fulham lå på nedrykk i det man gikk inn i desember. Ikke overraskende måtte Martin Jol forlate Craven Cottage på det tidspunktet, og Rene Meulensteen som hadde blitt ansatt i klubben en måned i forveien, fikk da jobben som manager. Han startet greit med tre seire og tre tap på sine seks første kamper, men det ene tapet var 0-6 ydmykelsen borte mot Hull City. I løpet av januarvinduet ble spillere som John Heitinga, Kostas Mitroglou, Ryan Tunnicliffe og Larnell Cole hentet inn for å hjelpe Fulham oppover på tabellen.

Etter seks kamper på rad i ligaen uten seier, og cupexit mot Sheffield United, ble Meulensteen den andre manageren til å bli sparket hos Fulham forrige sesong. Denne gangen var det jernmannen Felix Magath som kom inn som erstatter, og på det tidspunktet lå Fulham på jumboplass med fire poeng opp til trygg grunn. Magath hadde tidligere blitt omtalt som "Den siste diktator" av den tidligere fotballspilleren Bachirou Salou da han hadde Magath som sjef i Eintracht Frankfurt for mange år siden. På mange måter virket det som et fornuftig valg når man skulle hente inne en mann for å redde klubben fra nedrykk, men dessverre ble ikke det noen suksess heller. Til tross for en liten opptur med to strake seire like før påske, klarte ikke Fulham unngå nedrykk ettersom de ikke vant en eneste av sine fire resterende kamper. De endte på 19.plass med fire poeng opp til West Bromwich Albion som havnet på den viktige 17.plassen.

Etter tretten år på øverste nivå, skal Fulham nå endelig prøve seg på nest øverste nivå igjen, og det har skjedd utrolig mye hos London-klubben i løpet av sommeren. Ut har man fjernet nesten halve stallen, og blant der finner vi mange eldre og godt betalte spillere. Brede Hangeland, John Arne Riise, Pajtim Kasami, Sascha Riether, Steve Sidwell, Damien Duff og mange flere har forlatt klubben, og selv om det hadde vært artig å ha med Hangeland og Riise videre for oss nordmenn, er det vanskelig å ikke være glad for det som skjer på Craven Cottage for tiden.

I stedet for å hente inn nye eldre spillere, har klubben valgt å satse på unge og sultne spillere, noe som igjen fører til at Fulham muligens er det mest interessante laget i Championship denne sesongen. De har over lang tid hatt et fantastisk akademi som har produsert meget dyktige spillere, og nå er det på tide å utnytte det. U18-laget kom helt til finalen i FA Youth Cup forrige sesong, hvor de dessverre tapte mot Chelsea over to kamper. Til tross for tapet er det flere spillere på det laget som fort kan få sine gjennombrudd på førstelaget denne sesongen. Det finnes flere unge talentfulle spillere i alle posisjonene, og slik det ser ut nå i Fulham-troppen, er det bare Maarten Stekelenburg og Scott Parker som er over 30 år.

Av de fjorten spillerne som fikk spilletid i sesongåpningen mot Sunderland forrige sesong, er det bare Stekelenburg som er igjen i klubben. Det sier litt om hvor stor opprenskning Fulham har hatt denne sommeren, og i mine øyne var denne opprenskningen helt nødvendig. Med lavere lønnsbudsjett vil man ikke ha det enorme presset på seg i den første sesongen i Championship, og det er strengt tatt ikke mange lag som klarer ta turen opp til Premier League på første forsøk, til tross for hard satsing.

Derfor har Fulham nå laget et herlig fundament som tåler ikke å rykke opp på første forsøk, samtidig som de meget gode unge spillerne klubben har til rådighet ville hatt store problemer med å få mye spilletid på førstelaget dersom man ikke hadde fjernet de eldre spillerne. Det er selvsagt stor risiko å gjøre såpass store utskiftninger, men i mine øyne ville det vært mye mer risikabelt og dårligere for klubben om de skulle satse videre med sine eldre spillere.

Keeper:

I skrivende stund hersker det en del usikkerhet rundt keeperplassen på Craven Cottage. David Stockdale var førstevalg mellom stengene etter at Felix Magath kom til klubben i vår, og derfor var det mange som ble overrasket da han ble solgt til Brighton & Hove Albion forrige uke. Fansen var på ingen måter fornøyd med den avgjørelsen, og han var en av få gjenværende spillere i Fulham-troppen som fansen fortsatt kunne identifisere seg med. Stockdale ble hentet av Fulham tilbake i 2008, men forrige sesong var første gangen han fikk mer enn åtte kamper i ligaen for førstelaget.

Salget av Stockdale kunne muligens vært litt mer forståelig dersom man hadde en god målvakt i bakhånd, og på en måte har de faktisk det i Maarten Stekelenburg, men problemet er at det vil overraske litt dersom han plutselig blir førstekeeper denne sesongen. Han har nemlig vært svært lite involvert denne sommeren, har uttalt seg negativt om tiden i Fulham til media, og man har hele tiden sett på det som et tidsspørsmål før han ville finne seg en ny klubb. På de to turene til USA og Østerrike de siste ukene, har han ikke vært involvert. Det vil derfor være hevet en del øyenbryn dersom han vokter buret når The Cottagers tar turen til Ipswich Town i første serierunde.

Den nederlandske sisteskansen ble hentet fra Roma i fjor sommer, og er nok best kjent for å ha voktet buret for Nederland i VM finalen i 2010. Da Fulham reiste til henholdsvis USA og Østerrike for å spille treningskamper, var det bare de to urutinerte målvaktene Marcus Bettinelli og Jesse Joronen som var med. Marcus Bettinelli er 22 år gammel og tilbrakte forrige sesong på lån hos Accrington Stanley. Der var han førstevalg mellom stengene i en sesong som endte med 15.plass for rødtrøyene fra Lancashire.

Maarten Stekelenburg.
Maarten Stekelenburg.

Jesse Joronen er en ung finsk målvakt, og man har tidligere sett flere gode målvakter i engelsk fotball som har kommet fra de tusen sjøers land. Den nesten to meter høye målvakten har fått landslagsdebut for Finland under Kings Cup i Thailand i fjor, og har vært i Fulham siden 2009. I sesongen 2012/13 ble han leid ut til Cambridge United, men returnerte til Fulham etter bare én dag, ettersom han nektet å sitte på benken for The U's. Slik situasjonen er nå ser jeg enten for meg at Fulham henter inn en ny målvakt, eller at Stekelenburg på en eller annen måte blir førstevalg igjen mellom stengene. Jeg tviler på at de to unge målvaktene Bettinelli og Joronen kommer til å vokte buret i ligaen, og det faktum at de har fått tildelt henholdsvis 40 og 41 som draktnummer, gir meg enda større tro på at de ikke vil bli førstevalg i Championship denne sesongen.

Forsvar:

Det er store forandringer i forsvarsrekken til Fulham denne sesongen, og mest sannsynlig vil ingen av forsvarsspillerne som startet siste serierunde mot Crystal Palace i vår, være med fra start mot Ipswich Town i serieåpningen. Brede Hangeland måtte forlate klubben i sommer, og var ikke nådig i hans kritikk både mot klubbens ledelse og manager Felix Magath. John Heitinga har gått til Hertha Berlin, John Arne Riise forlot også klubben, og det samme gjorde Sascha Riether. Fernando Amorebieta er fortsatt i klubben, men fikk ikke spilletid da Fulham reiste til USA, og det kommer hele tiden rykter fra hans hjemland om klubber i La Liga som er interessert i hans tjenester.

Fernando Amorebieta.
Fernando Amorebieta.

Med alle disse spillerne ut, skulle man nesten trodd at de ville få problem med å finne frem nok spille til å danne en forsvarsrekke, men slik er det ikke. De har god dekning i alle posisjonene i forsvaret, og det har blitt hentet inn flere interessante spillere som kan vise seg å være meget gode spillere i Championship.

På midtstopperplass har jeg først og fremst lyst til å trekke frem Dan Burn. Han er over to meter høy, og fikk prøve seg en del på førstelaget til Fulham i begynnelsen av året. Selv om han var et uskrevet blad i Premier League forrige sesong, har vi som følger Football League tett allerede blitt imponert av den høyreiste stopperen. I sesongen 2012/13 imponerte han på Huish Park med Yeovil Town, og sammen med nåværende Millwall-spiller Byron Webster dannet de et solid stopperpar som spilte en viktig rolle i sesongen som endte med opprykk til Championship. Burn som tidligere jobbet i en dagligvareforretning før han ble hentet til Fulham tilbake i 2011, scoret et av målene da The Glovers vant play-off finalen mot Brentford i fjor vår.

Forrige sesong ble han på ny leid ut fra Fulham, og denne gangen gikk turen til Birmingham City. Der var han uslåelig i luften, samtidig som han leverte herlige klareringer og gode taklinger. Det var ikke for uten grunn at Fulham hentet han tilbake i januar, og man kunne se hvor svekket Birmingham ble på stopperplass etter at han forlot St Andrews. Litt overraskende har Burn fått lite spilletid i sommerens sesongoppkjøring, og jeg blir skuffet dersom Magath ikke bruker han denne sesongen. Han er nemlig både ung og meget god på dette nivået.

I tillegg til Burn på stopperplass regner jeg med at nysigneringen Shaun Hutchinson vil være en viktig spiller.Han har blitt tildelt draknummer 4, og i en ideell verden ville det enkelt og greit betydd at han er førstevalg i forsvarsrekken. Slik er det ikke lenger, men at han er en meget spennende spiller er det liten tvil om. Den 23 år gamle midtstopperen ble hentet fra Motherwell i midten av juni, og selv om han bare har spilt seniorfotball i Skottland, er han engelskmann, og født og oppvokst i Newcastle. Han fikk sitt gjennombrudd på førstelaget til den skotske klubben tilbake i sesongen 2010/11, og har siden det vært førstevalg på stopperplass. Gjennom de siste sesongene har han fått prøvd seg en del i Europa League, og forrige sesong endte de på en imponerende 2.plass på tabellen i Skotsk Premier League, bak den suverene seriemesteren Celtic.

Shaun Hutchinson.
Shaun Hutchinson.

Jeg har stor tro på at Hutchinson kan imponere i Championship denne sesongen. Fernando Amorebieta kjenner nok mange til fra hans opphold i Premier League med Fulham, samt hans mange år i Athletic Bilbao. Den høyreiste forsvarspilleren kan spille både på stopperplass og venstreback, men det var hovedsaklig på stopperplass han fikk mest spilletid forrige sesong. Han har landskamper for både Venezuela og Baskerland, og under sin tid i Bilbao var han med på å tape både Europa League-finale og Copa del Rey-finale. Han har blitt linket hjem til Spania igjen, men foreløpig ser det ut som om han kommer til å starte sesongen i Fulham.

Cameron Burgess er en spennende ung forsvarsspiller fra akademiet som muligens kan få sitt gjennombrudd på førstelaget denne sesongen. Den 18 år gamle skotske stopperen scoret i den ene av vårens FA Youth Cup-finaler, men har aldri debutert på førstelaget. I sommer har han derimot fått rikelig med spilletid i førstelagets sesongoppkjøring, og det blir veldig spennende å se om han fortsatt vil være like mye med førstelaget når sesongen starter.

På backene vil man finne nye spillere denne sesongen, og på begge sidene er det meget habile spillere man har fått hentet inn. Vi kan starte med høyrebacken hvor Tim Hoogland har blitt hentet fra Schalke 04. Han har hatt to lange perioder med laget fra Gelsenkirchen, men begge gangene slet han med å få spilletid for blåtrøyene. I 2007 ble han hentet til Mainz av nåværende Dortmund-sjef Jürgen Klopp, og i de tre sesongene han tilbrakte hos karnevalsklubben fikk han svært mye spilletid. Hoogland har tidligere spilt under Magath i Schalke 04, og Magath har nok derfor god kontroll på hvilke kvaliteter Hoogland kan tilføre dette Fulham-laget.

Elsad Zverotic startet på høyrebacken i sesongavslutningen mot Crystal Palace, og kommer nok til å få en del spilletid denne sesongen. Han ble hentet fra den sveitsiske toppklubben Young Boys foran forrige sesong, og selv om han bare fikk seks kamper i Premier League i sin debutsesong på Craven Cottage, var det likevel nok til å bli imponert av hans imponerende innleggsfot. Han har nesten femti landskamper for Montenegro, og i et meget ungt og uerfarent Fulham-mannskap, kan han med sin rutine bli en viktig mann å ha med i troppen denne sesongen.

Kay Voser ble hentet i sommer, og vil gi god dekning på backplassene ettersom han behersker spill på både høyre- og venstrebacken. Han kommer fra tre sesonger i Basel, og han ble ligamester i samtlige sesonger. Under hans tid i den sveitsiske storklubben har han vært med på å nå semifinalen i Europa League, samtidig som han har fått mye spilletid i Champions League. Det spørs dog om han blir førstevalg på backplassen, ettersom man har fått på plass Kostas Stafylidis på lån fra Bayer Leverkusen.

Kostas Stafylidis.
Kostas Stafylidis.

Han ble hentet til tysk fotball fra PAOK for over €2m for to år siden, og som en del av avtalen returnerte han til den greske klubben på et sesonglangt lån. Forrige sesong var hans første i tysk fotball, men han fikk knapt spilletid på førstelaget til Leverkusen. Nå i sommer har han sett meget bra ut i treningskampene til Fulham, og til tross for at han bare er 20 år gammel, har han allerede debutert på landslaget til Hellas. Det mest spesielle med Stafylidis er at han har en artig tatovering på den ene foten sin. Han har nemlig tatovert et bilde av en varselstrekant med en taklende spiller i, noe som passer godt med tanke på hans tøffe spillestil.

Midtbane:

Scott Parker i kjent stil.
Scott Parker i kjent stil.

Steve Sidwell ble ofte omtalt som "The Ginger Iniesta", og forrige sesong var han fast inventar sentralt på midtbanen til Fulham, men nå har han forlatt klubben til fordel for Stoke City. Den andre spilleren som oftest figurerte sammen med Sidwell sentralt på midtbanen forrige sesong var Scott Parker. Han fortsetter i klubben, og det kan vise seg å være helt avgjørende dersom Fulham skal være med i toppen av tabellen. I et ungt mannskap vil hans lederskap og erfaring være uvurderlig, samtidig som han er en meget god fotballspiller. Den 33 år gamle midtbanekrigeren hadde i likhet med resten av Fulham-troppen en dårlig sesong da de rykket ned, men jeg er overbevist om at han kommer til å regjere på midtbanen til Fulham denne sesongen.

Han har bøttevis med erfaring fra Premier League med Charlton Athletic, Chelsea, Tottenham Hotspur, West Ham United og Newcastle United, og ble hentet til Fulham i fjor sommer. Det er nok ikke mange som har spilt Premier League-fotball med så mange forskjellige London-klubber, og gjennom karrieren har han blant annet vært med på å rykke opp til øverste nivå med Charlton Athletic og vunnet Premier League med Chelsea. Under sin tid i West Ham United ble han kåret til "Hammer of the Year" i tre strake sesonger. Våren 2012 fikk han lov til å bære kapteinsbindet da England møtte Nederland på Wembley i en treningskamp. Han er en herlig ryddegutt på midtbanen som leser spillet godt, er flink til å fordele ballen og bryter angrep på fantastisk vis. I sommerens treningskamper har Felix Magath ofte spilt med en slags diamant på midtbanen, og hvis de gjør det når sesongen starter er det liten tvil om at Parker kommer til å være førstevalget i den defensive rollen sentralt på midtbanen.

Av andre spillere som kan spille i denne rollen finner vi Ryan Tunnicliffe. Han ble hentet fra Manchester United i januar, men har ikke fått det helt til på Craven Cottage. Mye av det skyldes nok det faktum at Renee Meulensteen som hentet han til klubben, ble sparket ikke lenge etterpå. I vår har han vært på lån i Wigan Athletic, men der ble det langt fra noen suksess. Flere medier meldte at han hadde prestert så dårlig på trening at Uwe Rösler valgte å sende han tilbake til Fulham igjen. Det blir spennende å se om Tunnicliffe har bedret innsatsen på trening hos Fulham i sommer, slik at han kan være backup for Parker på midtbanen.

Thomas Eisfeld har gått fra Arsenal til Fulham.
Thomas Eisfeld har gått fra Arsenal til Fulham.

Av mer offensive spillere sentralt på banen har Fulham flere interessante spillere. I sommer ble Thomas Eisfeld hentet fra Arsenal, og det er mange som har store forventninger til det tyske talentet, til tross for at han fortsatt har til gode å spille en eneste ligakamp på seniornivå. Han ble hentet til Arsenal i januar 2012 fra den tyske giganten Borussia Dortmund. I den påfølgende sommeren ble han med Arsenal til Asia under sommerens sesongoppkjøring, og imponerte med å score da han for første gang fikk sjansen på førstelaget. Han avsluttet Asia-turnéen med scoring mot Kitchee, og noen måneder senere fikk han sin debut for klubben i en ellevill kamp mot Reading i ligacupen. De lå under 4-0 i den kampen, men vant til slutt 7-5 etter ekstraomganger. Det ble hans eneste kamp på førstelaget den sesongen, men i fjor sommer var han nok en gang med på lagets sesongoppkjøring i Asia.

Nok en gang scoret han i deres første treningskamp, og nok en gang fikk han bare én tellende kamp i den påfølgende sesongen, og det var da de møtte West Bromwich Albion i ligacupen. Han scoret da sitt første offisielle mål i Arsenal-drakten, og etter kampen sammenlignet Arsene Wenger han med Robert Pires. Eisfeld er en herlig kreativ spiller med god teknikk og en fantastisk evne til å treffe med løpene inn i boksen. Jeg er selv overbevist om at Eisfeld kommer til å score mange mål fra sin midtbaneposisjon denne sesongen, dersom han får mye spilletid.

Bryan Ruiz kan også benyttes i en offensiv rolle på midtbanen, men han det virker meget sannsynlig at han vil forlate klubben før overgangsvinduet stenger. Etter lite spilletid i fjor høst gikk han på lån til PSV Eindhoven i januar. I sommer imponerte han stort da Costa Rica gikk helt til kvartfinalen i VM.

Skulle Ruiz bli solgt, vil nok Chris David være Eisfelds hardeste konkurrent på midtbanen. Den 21 år gamle nederlandske spilleren har mange landskamper for diverse aldersbestemte landslag, og ble hentet fra FC Twente i januar i fjor, etter å ha vært i den nederlandske klubben siden han var elleve år gammel. Han fikk sin ligadebut på seniornivå i sesongavslutningen mot Crystal Palace i vår, og klemte like så greit til med scoring etter at han ble byttet inn for Alexander Kacaniklic i første omgang.

På kantene synes jeg ikke Fulham ser veldig sterke ut på papiret, men som ved alle andre posisjoner, har de flere spennende spillere til rådighet. På høyresiden har Adil Chihi blitt hentet inn fra 1FC Köln. Den 26 år gamle kantspilleren ble hentet til Köln tilbake i 2004, og har vært der siden den gang. Han har fått 130 ligakamper for den tyske klubben, og har landskamper for Marokko. Det blir nok ganske spesielt for Chihi å skifte klubb ettersom han har vært i Köln såpass lenge, men kanskje er et klubbskifte akkurat det han trenger for å få fart på karrieren igjen. Han var knapt på banen for Köln i 2.bundesliga forrige sesong, men imponerte nok på prøvespill hos Fulham denne våren til å få en ettårskontrakt med London-klubben.

Larnell Cole ble hentet til klubben fra Manchester United samtidig som Ryan Tunnicliffe, og fikk sin debut mot nettopp de røde djevlene ikke lenge etterpå. Dessverre ble også han sett på som overflødig da Felix Magath kom til klubben, og ble derfor sendt ut på lån til MK Dons. Han er hurtig og driblesterk, og viste flere ganger på ungdomslagene til Manchester United at han vet hvor målet står. Dessverre har Cole ikke fått tildelt draktnummer denne sommeren, og derfor spørs det om han ikke forsvinner før vinduet stenger.

Fulhams Alexander Kacaniklic.
Fulhams Alexander Kacaniklic.

På venstresiden vil nok Alexander Kacaniklic være relativt fast. Den svenske venstrekanten kom til klubben fra Liverpool i 2010 som en del av avtalen da Liverpool hentet Paul Konchesky fra The Cottagers. De to første sesongene i London var han for det meste bare involvert på reservelaget, men etterhvert fikk man se at han hadde en del å fare med. Han fikk spilletid i halvparten av Fulhams ligakamper i sesongen 2012/13, til tross for at han var på lån hos Burnley på tampen av sesongen. Forrige sesong startet han femten kamper for Fulham, og scoret ett mål. Han er flink med ballen i føttene, god til å drible, og har en herlig direkte spillestil. Siden han debuterte på det svenske landslaget for to år siden, har han hatt sytten kamper med det svenske flagget på brystet. Jeg har tror Kacaniklic kan få en meget bra sesong i Fulham-drakten på nest øverste nivå.

Patrick Roberts er bare 17 år gammel, men fikk likevel to innhopp i Premier League i vår. Han kan spille på begge kantene, samt sentralt på midtbanen. Han har mange landskamper for England på aldersbestemt nivå, og er et spennende talent man må se opp for denne sesongen. Den portugisiske vingen Mesca er en annen spiller som muligens kan få sjansen denne sesongen, og han debuterte i derbyet mot Chelsea i Premier League i fjor høst. Han gikk på lån til Crewe Alexandra senere på høsten, og imponerte på de få kampene han fikk der.

Angrep:

Ross McCormack, Fulham.
Ross McCormack, Fulham.

En av de store snakkisene på overgangsmarkedet denne sommeren har vært Ross McCormacks overgang til Fulham fra Leeds United. På Elland Road hadde han kapteinsbindet og han feiret ofte scoringer med å kysse Leeds-logoen. Det var derfor mange som ble overrasket da han valgte å forlate klubben til fordel for en annen klubb i Championship. At han potensielt kunne havne i en Premier League-klubb med tanke på hans fantastiske form forrige sesong, ville ikke overrasket noen, men at han skal møte Leeds United i ligaen denne sesongen gjør nok vondt for mange Leeds-supportere.Han ble hentet for rundt £11m, noe som er en svimlende høy pris på dette nivået.

McCormack ble toppscorer med 28 mål i ligaen forrige sesong, og de målene kom på alle slags måter. Frispark, straffespark, avslutninger fra kort hold hvor han var på riktig sted til riktig tid, og ikke minst noen herlige langskudd. McCormack ble hentet til Elland Road fra Cardiff City tilbake i 2010, og i sin første sesong scoret han bare to mål i ligaen. I den påfølgende sesongen imponerte han stort med atten mål i ligaen, men så fulgte en skuffende sesong med bare fem mål i Championship. Det store spørsmålet er om McCormack klarer levere to gode sesonger på rad med tanke på scoringene, for det har han knapt gjort gjennom sin karriere. Dog skal det sies at alle som så hans prestasjoner forrige sesong, er nok ikke i tvil om at han kan få til en imponerende sesong på Craven Cottage.

Hvis du ikke er Fulham-supporter, hadde du nok ikke hørt om Cauley Woodrow på denne tiden i fjor. Da hadde han som kaptein ledet Fulham til en ny seier i Premier Academy League. Han gikk på lån til Southend United i september i fjor, og skulle etter planen være der ut sesongen, men Fulham hentet han tilbake i januar ettersom de var misfornøyd med hvor lite spilletid han fikk. Han scoret bare to mål på de atten kampene han fikk for Southend, men fikk likevel sjansen på førstelaget til Fulham på tampen av forrige sesong. 19-åringen startet fem kamper, og scoret sitt første mål for The Cottagers i sesongavslutningen mot Crystal Palace. Det blir spennende å se om Woodrow kan få sitt store gjennombrudd på førstelaget denne sesongen.

Kostas Mitroglou.  AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT
Kostas Mitroglou. AFP PHOTO / RONALDO SCHEMIDT

Konstantinos Mitroglou ble hentet for rundt £12m i januar, men må dessverre omtales som en gedigen flopp. Diverse skader og andre ting førte til at grekeren bare startet én kamp for Fulham i ligaen, noe som var veldig skuffende ettersom han var hentet inn for å redde klubben fra nedrykk. Det er muligens litt strengt å kalle han en gedigen flopp da han knapt har fått spille, men kanskje endrer det seg denne sesongen. Han var nemlig i storform i gresk fotball med fjorten mål på tolv kamper for Olympiakos i ligaen, og på landslaget var han svært viktig da de kvalifiserte seg for VM i Brasil. Han scoret blant annet tre mål i kvalifiseringskampene mot Romania i november i fjor. Han har bøttet inn mål i tre strake sesonger, og det er derfor liten tvil om at han vet hvor målet står. I sommer har han blitt linket til all slags klubber i både Tyrkia og Hellas, men dersom han ikke blir solgt, kan han bli en svært viktig spiller på topp for London-klubben.

Sergio Ramos i duell med Adam Taggart i Brasil-VM.  AFP PHOTO / LUIS ACOSTA
Sergio Ramos i duell med Adam Taggart i Brasil-VM. AFP PHOTO / LUIS ACOSTA

Adam Taggart ble hentet fra australsk fotball i sommer, hvor han scoret målene for Newcastle Jets. Han imponerte med hele 16 mål på 24 kamper i A-League forrige sesong, til tross for at de havnet på en skuffende 7.plass som ikke ga de muligheten til å delta i finalespillet. Han ble toppscorer i ligaen med fire mål mer enn nestemann på listen, og seks mål mer enn legenden Alessandro Del Piero. I sommer var han med Australia til VM, og der fikk han spilletid mot både Spania og Nederland. Taggart er aggressiv, direkte i stilen og har noen herlige avslutninger både inni og utenfor boksen. Jeg er selv veldig usikker på hvordan nivåforskjellen er mellom A-League og Championship, men regner med at nivået på nest øverste nivå i England er relativt mye høyere enn det man finner i australsk fotball. Derfor blir det spennende å se om Taggart takler overgangen til dette nivået, for det er liten tvil om at han kan ha det som trengs for å bli en ny målmaskin på Craven Cottage.

Hugo Rodallega er en annen spiss som har blitt linket bort fra klubben i sommer. En retur til Sør-Amerika er muligens det som har sett mest realistisk ut, men man kan fortsatt ikke utelukke at han kommer til å være i klubben denne sesongen. Den colombianske spissen kom til engelsk fotball i 2007 etter å ha imponert stort i den mexicanske klubben Necaxa. Etter et par sesonger på DW Stadium med Wigan Athletic, ble han hentet til Fulham for to år siden. Dessverre har den hodesterke spissen slitt litt i London, og det har faktisk bare blitt fem ligamål på han siden han kom til Craven Cottage.

Moussa Dembélé er den siste spissen jeg ønsker å nevne, ettersom jeg ikke tror Marcello Trotta har noen fremtid i klubben. Man må ikke forveksle Dembélé med hans navnebror som tidligere forlot Fulham til fordel for Tottenham Hotspur. Han her er fransk, 18 år gammel, og ble hentet fra Paris Saint-Germain for to år siden. Han har vært en viktig spiller på det dyktige U18-laget til Fulham og forrige sesong fikk han sin ligadebut på førstelaget da de tapte 3-0 borte mot West Ham United. Senere på våren startet han for Fulham da de tapte 3-1 hjemme mot Everton. Fulham-fansen har hatt store forventninger til den unge spissen over lang tid nå, og i sommer har han vist hvorfor supporterne gleder seg til at han skal slå gjennom på førstelaget. Han har scoret flere mål, og vartet blant annet opp med en hat trick da de vant 3-0 over DC United. Kanskje er dette året da Moussa Dembélé får sitt gjennombrudd på seniornivå?

Trener:

Det er mange som har en mening om den tyske manageren Felix Magath. Brede Hangeland var den siste som kom med sine meninger om Magath, etter at han måtte forlate klubben i sommer. Hangeland mente at Magath var veldig streng, samt utrolig vanskelig å jobbe med. Han uttalte at Magaths fremgangsmåte var å kjøre spillerne ned i kjelleren både fysisk og mentalt, og dette syntes ikke Stavanger-mannen noe om. Jan Åge Fjørtoft har tidligere hatt Magath som manager, og hadde følgende å si om hans harde fysiske treninger: "Jeg vet ikke om Felix Magath kunne reddet Titanic, men de overlevende ville i hvert fall ha vært i toppform". Det er liten tvil om Magath er en tøff mann å ha som sjef, men hvem er han egentlig, og hva har han gjort tidligere i karrieren?

Ryan Williams får instruksjoner fra Felix Magath.
Ryan Williams får instruksjoner fra Felix Magath.

Den 61 år gamle tyskeren ble født og oppvokst i Vest-Tyskland, og startet sin seniorkarriere i hjemklubben Viktoria Aschaffenburg. Etter to år der, gikk turen videre til Saarbrücken på nest øverste nivå i Tyskland. Han var en meget god offensiv midtbanespiller, som visste hvor målet sto. Etter å knapt ha gått glipp av en kamp under hans tid i Saarbrücken, ble han hentet av den tyske storklubben Hamburg. Der tilbrakte han de ti neste årene, og det ble etterhvert hans siste klubb som fotballspiller. I løpet av tiden i Hamburg var han med på å vinne Bundesliga tre ganger, Cupvinner Cupen én gang, samtidig som han var med på å tape en finale i UEFA Cupen.

Høydepunktet i hans spillerkarriere må man nok tilbake til 1983 for å finne. Hamburg hadde spilt seg helt frem til finalen i Europacupen, og der skulle de møte Juventus. Kampen ble spilt på olympiastadion i Athen, og blant spillerne på motstanderlaget fant vi blant annet Dino Zoff, Michel Platini og Paulo Rossi. Til tross for den tøffe motstanden vant Hamburg finalen 1-0, og det hele ble avgjort etter en tidlig scoring fra nettopp Felix Magath. Dette var ikke hans eneste store kontinentale tittel som fotballspiller, ettersom han var med på å bli europamester med Vest-Tyskland i 1980. Dessverre fikk han ikke spilletid i finalen mot Belgia. Etter han la opp som fotballspiller var det ikke treneryrket han hoppet inn i, men heller jobben som sportsdirektør i Hamburg. Den hadde han i to sesonger, og gjorde forsåvidt en grei jobb. De neste fire årene hadde han samme jobben i Saarbrücken og Uerdingen, før han etterhvert skulle prøve seg som trener.

Han startet først som spillende trener for fjerdedivisjonslaget FC Bremerhaven, som han ledet til opprykk i sin første sesong. Turen gikk da videre til gamleklubben Hamburg hvor han først ble reservelagstrener, før han han etterhvert ble assistent trener under Benno Möhlmann. Da Möhlmann fikk sparken høsten 1995, tok Magath over hovedansvaret for førstelaget til Hamburg. Han imponerte i sin første sesong, og ledet Hamburg til spill i UEFA Cupen, men etter en skuffende andresesong ble også han sparket. Hans neste jobb var å lede den nyopprykkede 2.Bundesliga-klubben 1. FC Nürnberg, og selv om målet strengt tatt var å overleve i divisjonen, klarte han lede klubben opp til Bundesliga. Dessverre førte uenigheter med klubbens president til at Magath forlot klubben før de tok fatt på den kommende sesongen på øverste nivå. De neste årene hadde han korte opphold i flere klubber som blant annet Werder Bremen og Eintracht Frankfurt. Tidlig på våren i 2001 tok han over som sjef for VfB Stuttgart, og der fikk han det bra til. Først reddet han klubben fra nedrykk, før han ledet de til en trygg plass midt på tabellen i hans første fulle sesong med klubben. De to neste sesongene havnet Stuttgart først på en 2.plass, før de fortsatte å imponere med en 4.plass. Takket være sine fantastiske prestasjoner med Stuttgart, ble han hentet til FC Bayern München foran sesongen 2004/05. Han vant både ligaen og cupen i de to første sesongene, og det var første gang i klubbens historie at de klarte det to ganger på rad. Dessverre fikk de en dårlig start på sesongen 2006/07, og det resulterte i at Magath fikk sparken midtveis i den sesongen.

Et halvt år senere ble han ansatt som ny hovedtrener i Wolfsburg, og der fortsatte han å imponere. Først ledet han klubben til UEFA Cup-spill i sin første sesong, men likevel kunne ingen forestille seg hva han skulle få til i sin andre sesong som Wolfsburg-sjef. Med Edin Dzeko og Grafite på topp, samt pasningsfoten til Zvejzdan Misimovic, ledet han klubben til deres første ligatittel i Bundesliga noensinne, og kvalifiserte seg dermed for spill i Champions League. Den påfølgende sommeren overtok han sjefsansvaret i Schalke 04, og der ledet han laget til en 2.plass i sin første sesong i Gelsenkirchen. I sin andre sesong i Schalke måtte han forlate klubben på tampen av sesongen.

Han returnerte da til Wolfsburg igjen, og reddet de fra nedrykk. Foran sesongen 2011/12 satset klubben hardt for å unngå en ny skuffende sesong, men Magath klarte ikke oppnå den suksessen han hadde i sitt første opphold hos ulvene. Det ble først en sesong midt på tabellen, før han høsten 2012 forlot klubben etter en dårlig start på sesongen. Etter halvannet år borte fra treneryrket, returnerte han igjen da Fulham kom på banen i vår. Dessverre klarte han ikke redde Fulham fra nedrykk til Championship, noe som betyr at han skal få prøve seg som manager på nest øverste nivå denne sesongen. Det blir spennende å se hvordan det går, men Brede Hangeland har ikke troen på at det kommer til å gå bra. Da Sky Sports spurte han om han trodde Fulham ville rykke opp igjen denne sesongen, svarte han: "For å være ærlig, nei. Jeg håper jeg tar feil, for jeg har blitt veldig glad i denne klubben, men jeg tror ting bare kommer til å bli verre".

Overganger:

Som jeg har antydet tidligere i denne presentasjonen, er jeg meget fornøyd med det Fulham har foretatt seg på sommerens overgangmarked. Ut har de fått eldre spillere som har hatt utrolig god lønn i London-klubben, og inn har man fått på plass flere spennende unge spillere. Adam Taggart var en utrolig målmaskin i australsk fotball, og kan fort vise seg å bli en suksess i Championship dersom han takler nivåforskjellen.

Backene Tim Hoogland og Kostas Stafylidis er begge solide, og kommer til å være viktige spillere denne sesongen. Midtstopperen Shaun Hutchinson har vist over lang tid at han er meget god, men det var i skotsk fotball. Flere har tatt turen til Championship fra den ligaen, og svært mange har lykkes. Det tror jeg også Hutchinson vil gjøre. Thomas Eisfeld er en spiller som flere Arsenal-supportere trodde skulle ta turen opp på førstelaget til Arsenal, men fikk bare sjansen i cupkamper. Nå kan han endelig få sitt gjennombrudd på seniornivå, og jeg forventer mange mål fra den unge midtbanespilleren.

Ross McCormack ble Championships toppscorer forrige sesong, og er en fantastisk mann å ha på dette nivået. Man kan alltids diskutere om han virkelig er verdt pengene som Fulham ga for han, men skulle McCormack skyte The Cottagers til opprykk denne sesongen, er det nok ikke mange som kommer til å ofre hans høye prislapp noen tanker. Hvis man sammenligner spiller for spiller, er nok Fulham langt fra styrket denne sommeren. Det blir likevel feil å vurdere de slik, med tanke på at laget har rykket ned og har valgt å satse på unge spillere med fornuftige lønninger. Jeg mener Fulham-fansen har god grunn til å være fornøyd med sommerens overgangsvindu, og så gjenstår det å se om klubben kommer til å beholde spillere som Maarten Stekelenburg, Bryan Ruiz og Kostas Mitroglou.

 

Vurdering:

Denne sesongen er det utrolig mange lag som er svært vanskelige å spå tabellplassering på, og Fulham er nok et av de vanskeligste lagene. De har gjort store utskiftninger siden nedrykket i vår, og har fått stablet sammen et svært ungt og lovende mannskap, med flere juveler som bare venter på å få sine gjennombrudd på seniornivå. Dette gjør at jeg tror Fulham kan havne nesten overalt på tabellen.

Skulle deres unge spillere bli samspilte fort, og takle nivået i Championship uten problemer, ser jeg ingen grunn til at ikke en mann som Felix Magath kan lede de opp til Premier League igjen. Skulle de derimot møtte på skikkelig motgang, samtidig som flere av signeringene flopper på dette nivået, kan de få et svært tung sesong med et såpass ungt mannskap. Denne ligaen er nådeløs, og da kan man fort havne langt nede på tabellen hvis marginene stadig går i mot. Samtidig er det vanskelig å være konkret med tipset når det hersker stor usikkerhet rundt keeperplassen hvor Maarten Stekelenburg muligens forlater klubben, samtidig som andre viktige spillere som Bryan Ruiz og Kostas Mitroglou blir linket bort.

Jeg ender til slutt opp med å gi Fulham den siste play-off-plassen, men dette tipset er nok det jeg er mest usikker på av alle tipsene jeg har kommet med frem til nå.

Spådom: 6.plass