HJEM: Både legen Kent Brantly (33) og helsearbeider Nancy Writebol skal få komme hjem til USA for behandling. AFP PHOTO/SAMARITAN'S PURSE
HJEM: Både legen Kent Brantly (33) og helsearbeider Nancy Writebol skal få komme hjem til USA for behandling. AFP PHOTO/SAMARITAN'S PURSE

Ebola-smittede Kent og Nancy blir fløyet til USA

Et sykehus i Atlanta skal ifølge CNN står klare til å ta i mot amerikanerne som ble smittet av ebola i Liberia. Dette er første gang i historien ebola-smittede skal behandles i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de nærmeste dagene skal legen Kent Brantly (33) og helsearbeideren Nancy Writebol (59) bli fløyet fra ebola-rammede Liberia i Vest-Afrika, skriver CNN. 

Sykehuset står klar

SYK: Nancy Writebol får endelige komme hjem til USA for å få behandling for ebola-smitten.  REUTERS/InChrist Communications/
SYK: Nancy Writebol får endelige komme hjem til USA for å få behandling for ebola-smitten.  REUTERS/InChrist Communications/

Utbruddet av ebola er det verste noen gang, og så langt har hele 729 mennesker mistet livet. 

Det har vært uklart hvordan man skal forsøke å redde de to amerikanerne som ble smittet av den dødelige sykdommen forrige helg. De har begge ligget i isolat i nærmere en uke, men tilstanden har vært dårlig. Det siste døgnet skal begge ha blitt enda svakere. 

Nå skal Emroy universitetssykehus i Atlanta stå klar for å ta imot de syke. Ifølge CNN skal et spesialtilpasset fly tatt av fra Georgia torsdag kveld. 

Sykehuset vil selv ikke bekrefte at det er Brantly og Writebol av hensyn til taushetsplikten. 

En talsperson for USAs senter for sykdomskontroll og smitte, Barbara Reynolds sier det jobbes intenst med å igangsette overføringen av pasientene. Hun sier en ebola-smittet aldri har blitt behandlet i USA tidligere. 

Hovedkvarteret til Senter for sykdomskontroll og smitte ligger like ved sykehuset. 

Kun fire steder i USA

Atlanta-sykehuset sier i en pressmelding at de har en egen smittevern-seksjon, som har spesialisert seg på nøyaktig denne typen smitte. 

– Emroy universitetssykehus sine leger, sykepleiere og ansatte er svært godt trent for de spesifikke prosedyrene knyttet til denne typen pasienter. De som er spesialtrente for dette er de meget godt forberedt for disse situasjonene, skriver sykehuset i en uttalelse. 

Ifølge sykehuset skal pasientene være fysisk adskilt fra andre pasientområder, og det er kun fire steder i USA hvor denne typen anlegg er bygget opp. 

Ifølge ABC News skal pasientene bli fløyet én av gangen. 

Torsdag fikk Nancy Writebol en ny og ukjent medisin, i forsøk på å hindre sykdommen fra å utvikle se. Det var kun én dose av medisinen, og legen Kent Brantly ba spesifikt om at den ble gitt til Writebol. 

Kona til Kent, Amber Brantly uttalte torsdag at hun og deres to barn er i fin fysisk form. 

– Vi forlot Liberia før Kent ble smittet. Jeg er alltid engstelig når jeg skal få nyheter fra Liberia og Kents tilstand, sier Amber Brantly. 

På nivå med SARS

Amerikanske myndigheter advarer nå folk mot å reise til Guinea, Sierra Leone og Liberia. Det er over ti år siden amerikanske helsemyndigheter hevet risikonivået til høyeste nivå, og det var i forbindelse med SARS-utbruddet i Asia i 2003.