Her smaker kakao-bonden sjokolade for aller første gang

Bonden fra Elfenbenskysten har dyrket kakao i 20 år, men ante ikke hva det ble brukt til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bonde N'Da Alphonse dyrker kakaobønner, men har aldri visst hva bønnene brukes til etter at de blir hentet av grossistene på gården hans.

– For å være ærlig vet jeg ikke hva som skjer med dem. Jeg har hørt det blir brukt til smaktilsetting i matlaging, men jeg har aldri sett det. Jeg vet ikke engang om det er sant, sier han til Metropolis TV.

Den fascinerende fortellingen har tatt internett med storm. Alle vil se videoen av mannen som jobber hardt for å dyrke kakao som får en liten sjokoladebit at reporteren.

Han smiler umiddelbart og sperrer opp øyene. 

Se det unike øyeblikket i videovinduet over! Under kan du se hele minidokumentaren.

– Det er godt! Det er veldig søtt! Jeg visste ikke kakao var så godt, sier han.

– Jeg liker det virkelig.

Videre går Alphonse til konen og barna og lar de også smake sjokolade for aller første gang.

– De hvite spiser dette. Der er derfor de er så sunne, fastslår Alfosene. Han har i hvert fall rett i at det vil gi henne energi.

Reporteren blir også med Alphonse inn på kakaomarkene. Der får flere kakaobønder smake sjokolade for aller første gang. Stemningen går rett i været.

– Foreldrene våre sa de hvite brukte kakao til å lage vin. Vi visste ikke de laget andre ting også.

En av mennene lurer på om reporteren er lysere i huden enn dem fordi han spiser mye sjokolade.  

Reporteren kan avkrefte at sjokolade virker inn på hudfarge, men han sier som sant er at mange i Vesten er avhengig av produktet. 

I Elfenbenskysten er det vanskelig å få tak i sjokolade. En sjokoladebar koster omlag 15 kroner, men Alphonse tjener bare 50 kroner per dag, og med de pengene brødfør han 15 familiemedlemmer, og lønner fire arbeidere.

Elfenbenskysten er verdens største eksportør av kakaobønner. Hele 1,6 millioner tonn sendes ut av landet for å videreforedles til blant annet sjokolade. 

Det er en milliardindustri, men bøndene som dyrker selve kakaobønnen vet ikke engang hva som blir laget av det de dyrker, og har aldri sett eller smakt sjokolade.

Prisen på råvarene har stått stille, og de fattige bøndene sliter med å klare seg.