VIL BIDRA: Stiftelsen El-Sarel organiserer frivillig arbeid i Israel for nordmenn som ønsker å jobbe for det israelske forsvaret. De forteller at de får stadig flere henvendelser fra nordmenn som ønsker å bidra. FOTO:AFP PHOTO/JACK GUEZ
VIL BIDRA: Stiftelsen El-Sarel organiserer frivillig arbeid i Israel for nordmenn som ønsker å jobbe for det israelske forsvaret. De forteller at de får stadig flere henvendelser fra nordmenn som ønsker å bidra. FOTO:AFP PHOTO/JACK GUEZ

Flere nordmenn ønsker å jobbe som frivillige for Israels forsvar

– Flere kontakter oss i spente situasjoner, sier Torger Dahl i stiftelsen Sar-El. I oktober reiser en gruppe med 40 nordmenn til Israel for å jobbe som frivillige for det israelske forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

8. juli startet Israel militæroffensiven «Operation Protective Edge» som svar på rakettangrep fra palestinske områder.

Nå ønsker stadig flere nordmenn å bidra.

Det opplyser stiftelsen Sar-El, som organiserer frivillig arbeid i Israel for nordmenn som ønsker å jobbe for det israelske forsvaret (IDF).

– Behov for å bidra

I fjor organiserte stiftelsen reise til Israel for 51 nordmenn, 12 svensker og tre dansker.

– Det ligger an til å bli flere som reiser år. Bare de siste dagene har jeg hatt fem-seks henvendelser fra nordmenn som ønsker å bidra. Min erfaring er at flere kontakter oss i spente situasjoner som nå, sier Torger Dahl i stiftelsen Sar-El til TV 2 Nyhetene.

Torger Dahl representerer Sar-El i Norge, Danmark og Sverige.

– 40 nordmenn reiser i oktober

Dette er en av e-postene stiftelsen sier de har mottatt de siste dagene:

«Jeg følger med skrekk med på nyhetsbildet som utspiller seg i Midtøsten. Jeg kjenner på et veldig behov for å bidra.»

– Hvorfor ønsker nordmenn å hjelpe den Israelske hæren?

– De synes de er forpliktet til å hjelpe Israel, sier Dahl.

Se direktebilder fra Gaza her

De som reiser jobber ulønnet på baser som driver med logistikk og vedlikehold. De fleste jobber på en base som pakker medisinsk utstyr og nødhjelp til de som er ute i felt.

Akkurat nå har stiftelsen ingen nordmenn i Israel. I oktober reiser en gruppe med 40 nordmenn til Israel for å jobbe for Israels forsvar. Ifølge Sar-El har ingen kansellert reisen til Israel på grunn av den spente situasjonen.

Mange sivile ofre

Rundt 1400 palestinere er drept i kamphandlingene på Gazastripen i Israels over tre uker lange militæroperasjon. En fjerdedel av disse er barn. På israelsk side er de fleste av de 53 ofrene soldater.

FNs sikkerhetsråd diskuterte situasjonen i Midtøsten torsdag ettermiddag.

– Jeg mener befolkningen står ved randen av en avgrunn, sier Pierre Krähenbühl i FN-organisasjonen for palestinske flyktninger (UNRWA) til Sikkerhetsrådet.

Over 220.000 palestinere har søkt tilflukt i ulike FN-lokaler på Gazastripen, og Krähenbühl sier han har nådd bristepunktet. Han ber verdenssamfunnet gjøre det som trengs «for å håndtere denne ekstreme situasjonen».

Kritikk fra USA

Også Det hvite hus og Pentagon, som vanligvis støtter Israels kamp mot Hamas' raketter, mener antall sivile tap har blitt for høyt. 

– De sivile tapene i Gaza har vært for høye. Og det er blitt klart at Israel må gjøre mer for å leve opp til sin egen høye standard for å beskytte sivile liv, sier Pentagon-talsmann Steve Warren.

Det hvite hus har gått ut og fordømt angrepet på en FN-drevet jenteskole onsdag. 16 sivile, de fleste barn, ble drept i dette artilleriangrepet. 

Israel: – Innstilt på å fortsette

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier torsdag at de er innstilt på å fortsette å ødelegge nettverket av tunneler som blir brukt av væpnede palestinere på Gazastripen.

– Vi er fast bestemt på å fullføre dette oppdraget, med eller uten en våpenhvile, sa Netanyahu under et regjeringsmøte i Tel Aviv.