JOBBER MOT KLOKKA: Ingen vet nøyaktig hvor mange personer som er smittet av ebola. Her jobber ansatte i Leger Uten Grenser med smittede. AFP PHOTO / MEDECINS SANS FRONTIERES
JOBBER MOT KLOKKA: Ingen vet nøyaktig hvor mange personer som er smittet av ebola. Her jobber ansatte i Leger Uten Grenser med smittede. AFP PHOTO / MEDECINS SANS FRONTIERES

Slik skal de hindre at dødsviruset sprer seg

Direktøren i Leger Uten Grenser mener ebola-smitten i Vest-Afrika er helt ute av kontroll. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebola-utbruddet er det største noen gang, og verdens øyne er rettet mot både Liberia, Sierra Leone og Guinea. 

Det mange nå spør seg er om viruset vil spre seg til andre deler av verden. 

Flere land har nå iverksatt spesielle tiltak for å forberede seg på mulige smittetilfeller. 

Det Internasjonal Luftfartstilsynet har daglig kontakt med globale helsemyndigheter i spørsmål rundt smitte-forebyggende tiltak, skriver AFP. 

EU sender inn eksperter

EU har de siste dagene jobbet intenst med å få på plass planer for ulike scenarioer. De har bevilget 2 millioner euro i ekstra støtte for å forhindre spredning. Pengene går direkte til organisasjoner som Leger Uten Grenser, Røde Kors og WHO som opererer i de rammede landene. 

– Vi kan ikke utelukke muligheten for at en smittet person ankommer Europa, men EU har midler til å spore utbruddet raskt, sier en kilde i EU til AFP. 

EUs koordinator for internasjonal helse og humanitære kriser, Kristilina Georgieva sier situasjonen er meget bekymringsverdig. 

– I EU har vi sendt inn eksperter til de rammede landene, slik at de kan hjelpe og koordinere med lokale myndigheter. Vi trenger en konstant innsats fra det internasjonale samfunnet for å hjelpe Vest-Afrika til å håndtere denne trusselen, sier Georgieva. 

Leger på vakt 

To personer, én i Storbritannia og én i Spania er testet for ebola, men begge har testet negativt. 

Utenriksminister i Storbritannia, Philip Hammond sier britiske leger er informert, og at de skal være ekstra på vakt etter personer med symptomer på sykdommen. 

Direktør for Folkehelseinstituttet i England sier det er liten sjanse for at briter kan bli smittet via flypassasjerer eller på andre måter. 

– Men økningen i antall tilfeller, spesielt i Sierra Leone, og at én reisende til Nigeria fløy med smitten indikerer jo at dette ikke er under kontroll, sier doktor Brian McCloskey til Sky News. 

I Hong Kong er de forberedt på å sette mulig smittede personer i karantene, og i Australia har myndighetene advart folk mot å reise til de rammede landene. 

Strenge sikkerhetstiltak 

I USA har helsemyndighetene igangsatt flere sikkerhetstiltak, og sier viruset kun er en flytur unna. 

– Det er sant at hvem som helt med sykdommen kun er en flytur unna. Men vi har alle sikkerhetstiltakene i orden, sier John O'Connor, en talsperson til ABC News.

På alle landets flyplasser er de ansatte trent opp til å se etter symptomer. På 20 av USAs største flyplasser er det spesielle isolat som kan tas i bruk umiddelbart før passasjerer kommer inn i landet. 

Finner amerikanske myndigheter ut at personer er smittet jobber de systematisk for å finne ut hvem som reiste sammen med vedkommende. 

Doktor Stephen Morris, professor i epidemier sier det liten sjanse for at folk utenfor Vest-Afrika blir smittet. 

– Den eneste måten en person blir smittet på er via sekreter. Sjansene for å få det ved å sitte ved siden av noen er veldig, veldig små, sier Morris. 

Direktør i Leger Uten Grenser mener verden nå må reagere. 

– Denne epidemien unik, helt ute av kontroll og situasjonen kan bare bli verre fordi det fortsatt sprer seg, fremfor alt i Liberia og Sierra Leone, sier Bart Janssens. 

Kriseberedskap i Sierra Leone

Liberia igangsatte onsdag ekstraordinære tiltak for å redusere smittefaren. Nabolandet Sierra Leone besluttet torsdag å erklære unntakstilstand. 

– Sierra Leone befinner seg i en krisesituasjon på grunn av ebolaepidemien som har rammet landet, sier president Ernest Bai Koroma.

Han vil nå sette inn sikkerhetsstyrker som skal isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset. Både militære og politistyrker bidrar i operasjonen. 

Unntakstilstanden skal i første omgang vare mellom 60 og 90 dager. 

President Koroma sier også at han avlyser den planlagte turen til Washington i forbindelse med en konferanse. 

Så langt har ebolaepidemien krevd minst 672 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er én person bekreftet død som følge av sykdommen.