Mener SV-forslag hører hjemme i Asbjørnsen og Moe

SV vil forby pengeinnsamlinger til israelske bosettinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens konflikten fortsetter å rase på Gaza kom SV i dag med en 7-punktsliste de mener vil presse Israel til å avslutte okkupasjonen av palestinske områder og dermed skape grunnlag for varig fred.

Et av de syv punktene går på å forby pengeinnsamling til de israelske bosettingene på okkupert territorium.

Stortingsrepresentant Snorre Valen fra SV mener det er et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 465 å samle inn penger til okkupasjon av palestinske områder, og at slike pengegaver derfor bør bli forbudt.

– EVENTYRFORSLAG: – Forslaget fra SV passer mye bedre inn i Asbjørnsen og Moes samlede verk enn i norsk lovverk, og det forteller hva jeg mener om det, sier John Skåland i Karmel-instituttet  til TV 2
– EVENTYRFORSLAG: – Forslaget fra SV passer mye bedre inn i Asbjørnsen og Moes samlede verk enn i norsk lovverk, og det forteller hva jeg mener om det, sier John Skåland i Karmel-instituttet  til TV 2

– Vi bør alle være enige om at i Palestina og andre steder så skal ikke norske penger gå til folkerettsbrudd og internasjonale forbrytelser, sier Valen.

– Eventyrforslag
Formann John Skåland i Karmel-instituttet som er blant de største norske økonomiske bidragsyterne til israelske bosettinger beskriver SVs forslag som et eventyrforslag.

– Forslaget fra SV passer mye bedre inn i Asbjørnsen og Moes samlede verk enn i norsk lovverk, og det forteller hva jeg mener om det, sier Skåland til TV 2.

Karmel-instituttet opplyser at de årlig overfører millionbeløp til jødiske bosettere fra norske bidragsytere.

– SV vil rive ned hele friheten i det norske samfunnet med å samle inn, hvis man skal stoppe der, hvor skal man stoppe da? Det er helt hinsides, sier Skåland som understreker at han ikke ser på bosettingene som i strid med folkeretten.

Ap mener SV går for langt
I en kronikk i VG i forrige uke skrev Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt at hun vil ha en merkeordning som gjør at forbrukere kan velge bort israelske produkter produsert på okkupert land.

Men forslaget om å forby pengeinnsamlinger til bosetterne går for langt, mener lederen i Stortingets utenrikskomité.

– Å forby enhver basar eller pengeinnsamling til formål vi ikke liker, det synes jeg er å gå for langt, sier Huitfeldt.

– Økonomiske sanksjoner eneste vei
SV mener at økonomiske sanksjoner er eneste vei å gå hvis man skal få partene til forhandlingsbordet.

– Hvorfor er så mange av punktene rettet mot Israel og ikke palestinerne? Det er fordi Israel er den klart sterkeste parten i denne konflikten og den parten som ulovlig okkuperer et annet land, og da er det det som først må ta slutt, sier Valen.