MER HJELP: Lindis Hurum jobber som nødhjelpeskoordinator for Leger Uten Grenser, og befinner seg nå i Liberia. Foto: Leger uten grenser.
MER HJELP: Lindis Hurum jobber som nødhjelpeskoordinator for Leger Uten Grenser, og befinner seg nå i Liberia. Foto: Leger uten grenser.

Norske Lindis Hurum (42) jobber for Leger Uten Grenser i Liberia:  

– Det blir bare verre og verre

Lindis Hurum forteller at flere lokale sykehus i Liberia har stengt på grunn av redsel for ebola-smitten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebola-viruset sprer seg stadig utover flere områder i Vest-Afrika. 

Nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser, norske Lindis Hurum befinner seg i Liberia.

Hun har vært i hovedstaden Monrovia de siste fire ukene, og jobber intenst med å finne en løsning på smitten som sprer seg. 

Mangler alt 

– Dette er en humanitær krise som kan få internasjonale konsekvenser. De siste fem dagene har jeg følt at alt bare blir verre og verre. Hver gang det ringer, så er det dårlige nyheter, sier Hurum til TV 2. 

Hun understreker at hun ikke vil skape panikk, men at situasjonen er alvorlig. Som nødhjelpskoordinator styrer hun Leger Uten Grenser sine to team i Liberia, og hun fungerer også som rådgiver for helsemyndighetene i landet. 

– Situasjonen er spesielt vanskelig fordi vi ikke har muligheten til å gjøre det vi vil. Vi mangler først og fremst kvalifisert personell. I tillegg har flere lokale sykehus stengt fordi de er redde for viruset selv, sier Hurum.

– Er du redd?

– Jeg er ikke redd. Men jeg er jo veldig bevisst på sykdommen. Det er en mental belastning, og det er drømmer jeg våkner av om natten, forteller Oslo-kvinnen. 

Kjenner amerikansk lege

For Lindis består dagene i mange møter og praktisk organisering av arbeidet. Hun sier at smitten har spredt seg til hovedstaden Monrovia, og at det gjør arbeidet nesten umulig. Onsdag ligger minst 25 personer innlagt på Leger Uten Grenser sitt behandlingssenter. 

– Det er ingen kontroll her i Monrovia, vi vet ikke hvor mange som har det eller hvordan de skal isoleres, sier Hurum. 

Søndag ble det kjent at den amerikanske legen Kent Brantly (33) er smittet av viruset. Det går sterkt inn på Lindis. 

– Vi har samarbeidet mye, og har et personlig forhold til Kent i det daglig arbeidet her. Det var selvfølgelig veldig tøft å få nyheten om at han var smittet. Vi forstår ikke hvordan det kunne skje, sier hun. 

Leger Uten Grenser tar alle forholdsregler for å unngå smitte.

– Vi har nulltoleranse for fysisk kontakt. Vi tar ikke på noen og håndhilser aldri lenger, sier hun. 

Etter planen skal Lindis være i Liberia til september. 

– Vi får se hvor lenge jeg holder, sier hun. 

42-åringen sier det oppleves svært meningsfylt å være til stede der behovet er størst. Hun angrer ikke på at hun dro til Liberia. 

HJELPER: Kenneth Bjerkelund (33) jobber for å informere lokalbefolkningen om sykdommen. Foto: Privat
HJELPER: Kenneth Bjerkelund (33) jobber for å informere lokalbefolkningen om sykdommen. Foto: Privat

– Vi kan gi råd og opplæring. Leger Uten Grenser er nesten den eneste organisasjonen som har kompetansen som trengs. Men nå må Verdens Helseorganisasjon ta ansvar, sier hun. 

Helsepersonell er redde

Norske Kenneth Bjerkelund (33) dro til Liberia mandag for å hjelpe til i arbeidet mot den dødelige sykdommen.

– Det er en ufattelig ond sykdom. Nå handler det om at ikke flere må bli smittet, ikke om å forsøke å redde de som allerede er det, sier Bjerkelund på telefon fra Liberia.

Han forteller at den dødelige sykdommen sprer frykt, både blant befolkningen og det lokale helsepersonellet.

– Mange av de lokale forlater sine poster. Det er en stor utfordring at de er så redde. Det er også lite igjen av det nødvendige utstyret, sier Bjerkelund.

Den tidligere marinejegeren har jobbet perioder i Liberia de tre siste årene. Han sier den største frykten er at ebola-viruset skal spre seg over hele hovedstaden. 

– Smitten sprer seg også mot Elfenbenskysten. Befolkningen er livredde, sier han.

Tirsdag fikk Bjerkelund meldinger om at ni personer var funnet omkommet i en landsby i Liberia. Resten av landsbyen flyktet derfor fra landsbyen.

– Da spres det jo bare videre, sier Bjerkelund.

Storbritannia forberedt

Myndighetene i Storbritannia holdt onsdag et møte i kriseutvalget om ebola-smitten. De forbereder seg på hvordan sykdommen muligens kan spre seg. 

Ingen britiske statsborgere er smittet av ebola. 

– Statsministeren mener likevel det er en alvorlig trussel og vil derfor kalle inn til møte, for å diskutere situasjonen og se på mulige tiltak som må igangsettes enten her i Storbritannia eller på våre diplomatisk poster, sier utenriksminister Philip Hammond.