I tur og orden har Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Calum Chambers og Rickie Lambert forsvunnet ut portene på St. Mary's. Tilbake har Southampron stått maktesløse igjen
I tur og orden har Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Calum Chambers og Rickie Lambert forsvunnet ut portene på St. Mary's. Tilbake har Southampron stått maktesløse igjen

Wikestads blogg: Southampton er maktesløse overfor storklubbene

Advarsel til andre klubber: Ikke gjør det FOR bra, skriver Kasper Wikestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Southampton har de siste par sesongene begeistret oss som er glade i engelsk fotball.

Ikke bare har de fått resultater, men de har utviklet de fleste spillerne selv. Det er høyst uvanlig i Premier League.

Unge engelske spillere fra eget akademi, ispedd spillere som er hentet billig, har vært resepten. Få, om noen lag i forrige sesongs Premier League, brukte flere engelskmenn. Ingen var i nærheten av å gi tenåringer flere spilleminutter.

Når de i tillegg skapte resultater, måtte interessen fra større klubber komme.

Calum Chambers, Luke Shaw, Dejan Lovren, Rickie Lambert og Adam Lallana har forsvunnet for nesten én milliard norske kroner til sammen. Suksessmanager Mauricio Pochettino ble lokket til Tottenham.

Og tilbake står Southampton ribbet – og supporterne er selvsagt frustrerte.

Men hva kan en klubb av Southamptons størrelse gjøre når storklubbene drar på fisketur?

Svært lite. Dessverre.

Det har sommeren vært et veldig godt bevis på. Alternativene er der, men de er ikke reelle. Det er svært vanskelig å holde på stjerner som vil vekk, og som vet de både får langt mer i lommeboka, og større sjanser til troféer andre steder.

Ett alternativ ville være å doble lønnen til disse spillerne, og i tillegg forsterke for å matche ambisjonene om resultater og Champions League-spill for de misfornøyde spillerne.

Men det er jo ikke et alternativ. For det første er det langt fra sikkert at det finnes midler til det, og om det hadde vært slike midler, ville Financial Fair Play slått inn. FFP er skapt for å unngå nye Roman Abramovitsjer og nye Sjeik Mansourer. Man ønsker rett og slett ikke andre enn de aller største klubbene inn i Champions League.

Det er i alle fall en påstand – effekten av FFP er uansett at det blir tilfelle. Ønsket eller ikke.

Så da blir et annet alternativ å tvinge en spiller som ikke vil være der til å bli – for så å kanskje miste han på Bosman en sesong eller to senere. Da er kanskje alternativet å motta £20 millioner pluss bedre?

Southamptons sommer er dessverre et resultat av den moderne fotballen. Og den har vist oss at det så å si er umulig for noen av klubbene bak de aller største å kjempe om noen annet enn en sjuende, kanskje en sjetteplass med absolutt fullklaff.

Og nå fortsetter også utfordringene til Southampton. Både Morgan Schneiderlin og Jay Rodriguez er ønsket av større klubber. Begge vet at de nok får bedre betalt et annet sted. Og begge vet at mulighetene, både til å vinne noe og å kvalifisere seg til Europa, er større hos andre arbeidsgivere. I alle fall nå, etter det som har skjedd.

Kanskje hadde også Morgan Schneiderlin, som har vært i klubben i seks år, fortjent muligheten til en ny utfordring mer enn Dejan Lovren som ble kjøpt (og da skrev han selv under en kontrakt med Southampton) så sent som forrige sommer. Men å gå ut på Twitter som han gjorde, finnes det ingen ære i. Uansett.

Også Schneiderlin må nå forstå at Southampton er satt i en helt umulig situasjon av alle spillerne som har dratt. At de må berolig fansen. Og at styreformann Ralph Krueger er nødt til å si at ingen flere får dra. Klubben må dra grensa et sted, og det har Krueger gjort. Kanskje burde han satt strek allerede da Lovren uttalte at hodet hans var i Liverpool (fortsatt under ett år etter at han signerte for Southampton).

Synd for Schneiderlin, men når oddsselskapene har begynt å gi odds på om nyansatte Ronald Koeman starter i ligaåpningen, så sier det mye om situasjonen. Det er selvsagt et PR-fremstøt fra bookmakeren, men likevel beskrivende.

Men har Schneiderlin nå en fremtid på sørkysten etter gårsdagens tweet? Vanskelig å si. Tweeten sier altfor mye om spiller- og agentmakten som råder. Om den gjør ham så uspiselig i Southampton at de selger ham også, er det bare trist.

For Southampton-supporterne handler det nå mye om hvordan man bruker sommerens penger. De har fått inn nesten £100 millioner på de fem solgte spillerne. De må reinvesteres.

Men Koeman får det ikke lett.

Heldigvis er klubben bunnsolid. De er flinkest i klassen til å produsere spillere. I tillegg til alle dem som har kommet nå, skal vi heller ikke glemme Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain og Gareth Bale. De har fremdeles mange gode spillere. Og det kommer flere fra det glimrende akademiet.

Jeg håper de kommer seg fra dette på beina.

Men advarselen til andre klubber er gitt;

Ikke gjør det FOR bra.

Da er veien til avgrunnen kort.