Zahid (19) gjorde livet surt for Stabæk - to ganger!

Unggutt i fokus da Vålerenga beseiret Stabæk hjemme på Ullevål på sin 101. fødselsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vålerenga - Stabæk 3-2

Se alle scoringene i videovinduet øverst!

Det er 19 år gamle Ghayas Zahid det kommer til å bli snakket om på fotballpubene i hovedstaden i kveld.

Vålerengas lynhurtige stjerneskudd utlignet først til 1-1 etter at Fredrik Brustad hadde gitt Stabæk ledelsen. Deretter pirket han inn 3-2-scoringen snaue ti minutter før slutt.

I forkant hadde Vidar Örn Kjartansson gitt Vålerenga ledelsen 2-1, før Fredrik Brustad utlignet til 2-2 med sin andre scoring for dagen.

– Det var kult. Godt å score to mål, og selvsagt godt å bli matchvinner. Vi spiller kanskje ikke vår beste kamp i dag, men vi vinner og vi står på hele veien, sier 19-åringen til TV 2 like etter kampen.

Fredrik Brustad kunne blitt dagens Stabæk-helt. Men to scoringer fra Oslo-gutten var ikke nok.

– Jeg synes dette skulle holdt til to poeng. Det er surt. Vi slipper inn for enkle mål, kommer det fra 25-åringen.

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal hadde følgende å si etter kampen:

– Vi snur kampen og spiller litt klokere i 2. omgang. På slutten er det «hawaii», mye slitne bein og mye unøyaktighet. Vi er sjeleglad for at det var vi som trakk det lengste strået. Vi forsvarer oss dårlig som lag i dag. Vi har litt å gå på.

Om dagens Vålerenga-helt Ghayas Zahid er Rekdal full av lovord.

– Nå får vi håpe at han har brutt isen. Vi har ventet lenge på det. Han gjør veldig mye bra for oss og er en viktig spiller. Han er bare 19 år, så hvis han får opp målsnittet sitt nå, så blir dette bra.

Trenerkollega Bob Bradley på Stabæk-benken var rasende i avslutningsminuttene, og lot det blant annet gå ut over flaskebagen på sidelinjen. Etter kampen nektet han å snakka om dommerne og situasjonen der hele Bærum ropte på straffespark.

– Jeg snakker ikke om dommerne. Nei, det gjør jeg bare ikke, kom det fra amerikaneren.

På slutten av intervjuet åpnet han seg likevel noe, da han ble konfrontert med sparkingen av flaskebagen.

– Jeg føler av og til at vi ikke får den respekten vi fortjener, og da snakker jeg om avgjørelser som blir tatt ute på banen.

Vålerenga hadde ballen mest
Det var 101-årsjubilant Vålerenga som skapte den første målsjansen i kveldssolen på Ullevål. Daniel Fredheim Holm kom seg forbi Stabæks venstreback Daniel Granli på høyrekanten og fant Vidar Örn Kjatansson inne i feltet. Men Tippeligaens toppscorer var presset, traff ikke rent, og ballen gikk langt over mål.

– Vålerenga har som forventet hatt ballen mest innledningsvis, kom det fra TV 2s ekspertkommentator Egil Drillo Olsen da ti minutter var spilt.

Men selv om hjemmelaget styrte det meste av banespillet, betydde ikke det at Stabæk ikke var på hugget. De hvitkledde fra Bærum lå lavt og ventet på kontringsmuligheter, og i det tolvte minuttet kom kveldens første av den sorten. Luc Kassi fant etter hvert Fredrik Burstad, men 25-åringen greide ikke å overliste Ruben Kristiansen på vei mot dødlinjen.

Skulle Høiland hatt rødt kort?
Et par minutter senere ble det action på motsatt banehalvdel. Örn Kjartansson fosset framover, og kom seg for Jon Inge Høiland. Den ellers så rutinerte Stabæk-forsvareren dro deretter ned den notoriske målscoreren fra Island, men selv om nesten hele Ullevål ropte på rødt kort, dro dommer Svein-Erik Edvartsen opp det gule kortet.

– En riktig avgjørelse, konstaterte Drillo etter å ha sett episoden i reprise.

Slik ser tabellen ut etter den 17. serierunden!

To mål på to minutter
Etter 20 forholdsvis morsomme åpningsminutter, skulle de drøye 15.000 fremmøtte på nasjonalarenaen virkelig få valuta for pengene. Først var det bortelaget sin tur. Luc Kassi dro seg innover i banen og fant Fredrik Brustad med en herlig stikker. Alene med keeper Michael Langer gjorde Brustad ingen feil og plasserte ballen rolig i det lengste hjørnet til ellevill jubel fra bortefansen.

Men jubelen skulle stilne raskt. For bare to minutter etter at 0-1 tikket opp på måltavlen på Ullevål, fant Fredheim Holm 19 år gamle Ghayas Zahid inne i målfeltet. Unggutten gjorde som Brustad hadde gjort bare to minutter tidligere og sendte ballen i mål bak Sayouba Mandé i Stabæk-målet.

Toppscoreren headet inn 2-1
Og hjemmefansen hadde mer i vente. Ti minutter før pause fant Vidar Örn Kjartansson ut at han hadde gått lenge nok uten scoring. Et frispark fra Rasmus Lindkvist traff islendingen på pannebrasken, og som så mange ganger tidligere denne sesongen, styrte den notoriske målscoreren ballen i mål til 2-1. Scoringen var 24-åringens 15. denne sesongen.

Like før hvilen fikk Stabæks Franck Boli en unik mulighet til å sørge for balanse i målprotokollen, men alene med Langer rotet ivorianeren det til for seg selv. Dermed stod det 2-1 til Vålerenga til pause.

– Vålerenga har en sterkere stall en det Stabæk har, noe førsteomgangen gjenspeiler. Men Stabæk har vist flere ganger at de har en spisskompetanse med fart og kontringsstyrke, så dette blir spennende, kom det fra Drillo i kommentatorboksen.

Brustad fintet ut Langer og utlignet
Den andre omgangen startet på sett og vis som den andre. Vålerenga hadde ballen, og Stabæk fosset fremover så snart de fikk tak i den. Ingen av delene resulterte i de store sjansene. Nærmest det første kvarteret var Vålerenga-kaptein Christian Grindheim, men haugesunderen sendte skuddet rett i beina på en våken Ville Jalasto.

I det 67. minuttet var innbytter Alexander Mathisen nære ved å øke Vålerengas ledelse, men i stedet - som så mange ganger tidligere i kampen - fikk Stabæk-spillerne tak i ballen og satte fart fremover. Bak et høytstående VIF-forsvar, snek Fredrik Brustad seg inn, og etter en perfekt gjennombruddspasning fra Michael Stephens rundet kampens første målscorer VIF-keeper Langer, før han trillet ballen i det åpne målet til 2-2.

Men ti minutter før slutt var det en annen spiller på et annet lag sin tur til å bli tomålsscorer. Alexander Mathisen slo inn fra venstrekanten, og mellom et hav av Stabæk-forsvarere dukket Ghayas Zahid opp og pirket inn 3-2 til hjemmelaget.

Kampen hadde for alvor tatt seg opp etter en litt daff start på omgangen, og like etter Zahids scoring kunne Boli blitt Stabæks redningsmann, men spissen misset kjempesjansen.

Etter noen smådramatiske avslutningsminutter, der blant annet Stabæk ropte på straffespark, ebbet kampen ut, og Vålerenga kunne feier bursdagen med tre poeng.

Slik startet lagene:
Vålerenga (4-3-3): 
Langer; Gunnarsson, Larsen, Høgh, Kristiansen; Nilsen, Grindheim, Zahid; Holm, Kjartansson, Lindkvist.
Stabæk (4-2-3-1): 
Sayouba; Jalasto, Høiland, Skjønsberg, Granli; Sokolowski, Trondsen; Stephens, Boli, Kassi; Brustad.

Se kampfakta på altomfotball.no!