Siste fra politiet: Fortsatt uendret trusselbilde mot Norge

Politiet er klare til å ruste opp igjen dersom trusselbildet endrer seg igjen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har i dag fortsatt en uendret trusselvurdering. Jeg vil likevel understreke at PST beskriver situasjonen som ikke avklart, og at dette kan endre seg raskt, sa Kaare Songstad, avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering i politidirektoratet, under dagens pressekonferanse hos politiet.

Se pressekonferansen i videovinduet over saken.

Mot normalisering

Politiet har i dag fjernet mye av de ekstra politistyrkene fra gatene, og situasjonen går mot en normalisering. 

– Vi opprettholder bevæpnet politi og den nasjonale beredskapen, men vrir ressursbruken over på etterretningsarbeid. Dette gjør vi fordi vi går inn i en litt annen fase nå, sier Songstad.

Det vil fortsatt være strengere kontroller ved grenseoverganger, og politiet jobber mer intensivt med etterretning og analyse.

– Vi er klare til å ruste opp igjen dersom trusselvurderingene endrer seg, sier Songstad.

Siste daglige pressebrief

Songstad opplyste også at dagens pressekonferanse, som har vært daglige siden forrige trusselbildet ble endret sist tirsdag, nå avvikles. Politiet vil derimot opplyse om det når det kommer noe nytt i saken.

I dag opplyser også Slottet på sine nettsider at de åpner opp igjen for omvisninger onsdag, etter å ha vært stengt en uke i forbindelse med terrortrusselen.

Faren ikke over

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at faren for terroranslag mot Norge ikke er over. Situasjonen er fortsatt alvorlig og uavklart, selv om bildet anses som noe mindre truende.

Anundsen hadde tirsdag ettermiddag møte med finansminister og fungerende statsminister Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) inne på festningen, der Statsministerens kontor holder til.

Dette var et rent orienteringsmøte, der blant annet finansministeren redegjorde for at regjeringen vil dekke kostnadene ved politiets skjerpede beredskap.

– PST følger situasjonen svært nøye, og det er ikke kommet noen nye signaler i dag. Men vi ser at politiet innretter sin operative virksomhet på en noe annen måte enn det de gjorde innledningsvis, sier Anundsen til NTB.

Justisministeren ønsker å være svært tydelig på at situasjonen fortsatt er uavklart, selv om politiet trapper noe ned.

Han har ingen grunn til å tro at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har overreagert, tvert imot synes han det er en sterk logisk sammenheng mellom det PST har lagt fram, og de operative grep som ble tatt av Politidirektoratet.

(TV 2 /NTB)