– POSITIVE TIL ALLE LAG: Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt sier til TV 2 at 27-åringen er aktuell for Tinkoff-Saxo og tre andre lag, i tillegg til sitt nåværende lag Team Sky. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
– POSITIVE TIL ALLE LAG: Edvald Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt sier til TV 2 at 27-åringen er aktuell for Tinkoff-Saxo og tre andre lag, i tillegg til sitt nåværende lag Team Sky. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Edvalds manager: – Tenker ikke på dopingfortiden til Riis

Edvald Boasson Hagen er aktuell for laget til den dopingtatte Tinkoff-Saxo-direktøren. Innen tre uker vil nordmannen ha tatt sin beslutning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edvald Boasson Hagen er på utgående kontrakt med Team Sky, og søndag kunne TV 2 avsløre at 27-åringen er i samtaler med Tinkoff-Saxo.

– Tinkoff-Saxo har vært interessert ganske lenge. Samtalene har pågått over tid. Men vi snakker også med Team Sky om en eventuell fornyelse av kontrakten, samt tre andre lag. Vi vil ha en avklaring om Edvalds fremtid innen tre uker, sier Boasson Hagens manager Birger Hungerholdt til TV 2.

Tinkoff-Saxo ledes som kjent av Bjarne Riis, som har en mørk dopingfortid. Dansken har innrømmet at han brukte EPO da han vant Tour de France i 1996. I tillegg ble lagets kaptein, Alberto Contador, fratatt sin sammenlagtseier i Touren i 2010, da han syklet for Astana, etter funn av doping.

– I utgangspunktet er vi positive til alle lag. Dopingen til Riis var ikke noe som skjedde i går – det er lenge siden. Hadde det vært noe vi tenkte på, ville vi ikke ha gått videre med samtalene, sier Hungerholdt.

– Må holde sin egen sti ren
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener på sin side at Boasson Hagen må være forberedt på spørsmål hvis han går til det dans-russiske laget.

– Edvald må forberede seg på at folk stiller spørsmål og trekker raske slutninger. Men man skal huske på at det er mange i sykkelsporten som tidligere har vært involvert i doping, og Riis tok faktisk initiativ til et internt antidopingarbeid i CSC. Edvald kan uansett ikke gjøre annet enn å holde sin egen sti ren. Tiden for organisert doping i lag er nok heldigvis forbi, sier den tidligere proffsyklisten til TV 2.

– Kan vinne mange sykkelritt i riktig lag
Det er andre ting enn dopinghistorikk som gjør Kaggestad skeptisk til en Boasson Hagen i Tinkoff-Saxo-trøye.

– Ettersom Peter Sagan kan være på vei til Tinkoff-Saxo, og jeg er spent på hvordan de vil bygge opp laget hvis også Edvald går dit. Sånn sett er det jo større sjanse for at han havner i skyggen av andre ryttere i Tinkoff. Han har større status som klassikerrytter i Sky. Men hvis Edvald er i toppform, matcher han Sagan, og Sagan har heller ikke lyktes i toppen av klassikerne.

Kaggestad tror det vil være lurt av Boasson Hagen å bytte lag.

– Han står ved et veiskille, og man forventer utvikling. Han kan ha godt av å bytte til et miljø med ledere som stiller kritiske spørsmål til hva han gjør, og setter konkrete mål for fremtiden. Potensialet til Edvald er fortsatt enormt, og han er fortsatt et av de største talentene i sykkelfeltet. Riis er en leder som er flink til å utfordre rytterne sine og få dem til å ha trua på seg selv.

– I det riktige laget er jeg sikker på at Edvald kan vinne mange sykkelritt, avslutter Kaggestad.