I morgen starter sjakk-OL. Her er Norges herrelag under en treningssamling i Kragerø i forkant av olympiaden.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
I morgen starter sjakk-OL. Her er Norges herrelag under en treningssamling i Kragerø i forkant av olympiaden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Carlsen står trolig over første runde i sjakk-OL

Lørdag starter sjakkfesten med tidenes sterkeste norske landslag. Se hvordan Norge kan hevde seg i toppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Følg OL i tv2.nos livesenter hver dag fra 2. august

Verdensmester Magnus Carlsen utgjør sammen med stormesterne Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Leif Erlend Johannesen og Kjetil Lie tidenes sterkeste norske sjakklandslag. Likevel er de et stykke unna verdenstoppen. Medaljesjansene er ikke store.

De neste to ukene skal nordmennene kjempe side om side mot en rekke sjakknasjoner bestående av bare verdenselite. 

Slik foregår det

I sjakk-OL består hvert lag av fire spillere og en reserve. I tillegg vil en lagkaptein ha ansvaret for alt det administrative arbeidet. Sjakkspiller Ole Christian Moen (63) er hentet inn til jobben for det norske herrelandslaget. I fellesskap med spillere og trener Evgeny Romanov, er det i tillegg hans oppgave å legge slagplanen for neste runde. 

Blant annet inkluderer det å bestemme hvem som skal spille, og hvem som må sitte på benken. I hvilken grad Magnus Carlsen blir en aktiv brikke, vil han ikke røpe. 

 - Det handler mye om taktikk og strategi. Hvem som skal spille de respektive rundene ønsker vi å holde hemmelig så lenge som mulig, forteller han til TV 2.

I første runde venter det som bør være overkommelig motstand - rangert som nummer 13 av 181 land vil de norske herrene møte et lag plassert rundt nummer 100.

Etter det TV 2 erfarer kommer Magnus Carlsen til å stå over den første runden. 

Videre vil motstanden derimot bli tøffere. I sjakk-OL fungerer det nemlig slik at en så langt det er mulig møter lag som har scoret like mange lagpoeng som en selv. Dermed - kjemper gutta i toppen - vil topplagene være uunngåelige. I slike kamper, der motstanderne stort sett er ranket mye høyere enn de norske, vil Norge måtte hente ut sitt aller beste.

I olympiaden blir ingen slått ut - det er verken gruppespill eller kvalikrunder. Ganske enkelt er det laget som står igjen med fleste lagpoeng etter elleve runder som blir olympiske mestere. Det gis to poeng for matchseier, ett for uavgjort og null for tap. 

Tv2.no følger sjakk-OL med livesenter og chat. Følg med fra lørdag kl. 15!

Gir juniorene landslagssjanse

Med historisk sterke landslag i både herre- og kvinneklassen, er det grunn for optimisme. Erfarne, rutinerte sjakkspillere skal føre Norge til plasseringer bedre enn aldri før. Men i tillegg til de to landslagene får Norge, som følge av å være arrangørland, muligheten til å stille med enda et lag i hver klasse. 

Her kommer de unge, lovende talentene inn. Både Aryan Tari (15), Johan Salomon (17), Monika Machlik (17) og Edith Machlik (17) skal representere Norge på hjemmebane. Sammen med de litt eldre Frode Urkedal, Frode Elsness, Torbjørn Ringedal Hansen, Ellisiv Reppen, Line Jin Jørgensen og Anita Grønnestad utgjør de de norske andrelagene. 

Blir det oddetall i klassene, blir det også et norsk tredjelag. Disse vil være i form av rene juniorlag og Lars Oskar Hauge (16), Kristian Stuvik Holm (16), Sebastian Mihajlov (15), Hanna og Marte Kyrkjebø (15), Maud Rødsmoen (17) og Elise Sjøttem Jakobsen (13) vil kunne få sine OL-debuter. 

Følg OL i tv2.nos livesenter hver dag fra 2. august