Casual rebell med rosa flip-flops og kalasjnikov vekker oppsikt i Ukraina

Glem marsjstøvler – denne aktivisten marsjerer i ruinene med strandsandaler, pilotbriller og sirlig lakkerte negler på avtrekkerfingeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den mystiske unge kvinnen i jeans og singlet vekker oppsikt verden over med sin uformelle stil. Hun er del av en prorussisk opprørsgruppe som patruljerer gatene i Petrovski, 25 kilometer fra Donetsk.

«Lara Croft, Paris Hilton eller actionhelt»

Ikledd pilotbriller og rose flip-flops bærer hun en kalashnikov gjennom krigsherjede gater sammen med sine mannlige allierte. Ingen har så langt klart å identifiser henne. 

Actionhelt eller opprørssoldat? Denne blonde kvinnen får oppmerksomhet for sin casual look som opprørsaktivist. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Actionhelt eller opprørssoldat? Denne blonde kvinnen får oppmerksomhet for sin casual look som opprørsaktivist. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET

«Hun virker som en blanding av Lara Croft og Paris Hilton» skriver den tyske tabloidavisen Bild.de.

«Blond sex-bombe viser stolt fram riflen. Hun ser mer ut som en actionhelt enn en aktivist» skriver New York Daily News.

Får trolig våpen fra Russland

Regionen Øst i Ukraina er konrollert av prorussiske grupper som ønsker at regionen skal bli en del av Russland.

Vestlige land anklager Russland for å utsyre opprørerne med våpen for å kjempe mot ukrainske soldater. Våpnene er til dels for anvanserte for opprørerne å håndtere forsvarlig.

Vestlige land er overbevist om at flyet ble skutt ned av prorussiske separatister som trodde det var et ukrainsk militærfly. Alle 298 om bord mistet livet, blant dem 193 nederlandske statsborgere.

Passasjerfly flyr høyere enn militærfly, men rakettartilleriet opprørsstyrkene har tilgjengerlig er avanserte nok til å nå så høyt.

Kjemper for fullt

Kampene om å vinne kontroll i Øst-Ukraina pågår for fullt. Minst 19 sivile er ifølge lokale tjenestemenn drept i harde kamper natt til tirsdag. 

Ukrainske styrker har presset opprørerne tilbake til deres to viktigste bastioner i byene Donetsk og Luhansk. Flere steder er separatistene forsøkt omringet, deriblant i et større område rundt åstedet for flystyrten. 

Barn og eldre drept

Lokale tjenestemenn opplyste tirsdag at 14 personer, deriblant fem barn, er drept i kamper i byen Gorlovka, ett av flere steder der det er meldt om harde kamper de siste dagene.

I byen Luhansk ble fem personer drept i granatangrep mot et aldershjem, ifølge tjenestemenn.