Ufrivillig toppløs på nett

Den kvinnelige læreren fikk sjokk da private toppløsbilder lå ute på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En kvinnelig lærer (26) fra Østlandet oppdaget tilfeldig at private toppløsbilder av henne var lagt ut på pornonettstedet nakenprat.no, melder VG.

Kvinnen fikk sjokk og kontaktet datatilsynet.

- De sendte en standardisert e-post hvor de hadde klippet inn noen henvisninger til lovparagrafer. Jeg forsøkte å få hjelp, men de kunne like gjerne latt være å svare meg, sier læreren.

Nakenprat påtar seg ikke ansvar

De toppløse bildene ble tatt på en hyttetur sammen med flere venninner i 2005. Bildene var tatt på gøy.

- Dette var bilder ingen andre skulle se, og de var åpenbart private. Dette er faktisk et overgrep, sier 26-åringen.

Læreren fikk tilfeldigvis vite om bildene av en bekjent av en venn. Trolig har brukerne på nakenprat.no stjålet bildene gjennom fildeling på internett, melder VG.

Den 26-år gamle kvinnen sendte straks en e-post til administratoren på nettstedet og ba om at bildene skulle slettes.

- Flotte jenter dere da. Hvor er dere fra? Hehe nei da, skal ikke bli innpåsliten her. Bare send meg link til tråden så skal jeg gå de fjernet jeg, var svaret hun fikk fra Nettprat.

Toppløsbildene hadde da blitt sett av over 2000 brukere. Og det er umulig å si om andre nettsteder eller brukere har kopiert bildene.

Eieren av internettstedet nakenprat.no, Bjørn Endre Andersen, poengterer at han ikke kan ta ansvaret for hva andre har lastet opp på siden hans.

- Vi sletter uønskede bilder når vi blir gjort oppmerksom på dem. Nå har vi innskjerpet reglene på forumet. Det betyr at denne type bilder i fremtiden ikke vil bli publisert hos oss, sier Andersen.

Kan ikke hjelpe

Datatilsynet føler seg maktesløse og oppfordrer de som ufrivillig får publisert bilder på nettet til å fjerne bildene selv.

- Vi har ikke apparat til å hjelpe alle som tar kontakt om misbruk på nettet. Vi har en svartjeneste der vi gir råd om regelverket, og vi har utarbeidet en konkret veileder for hvordan folk kan gå fram for å fjerne bildene selv. Utover det må folk kontakte politiet, sier Gunnel Helmers i Datatilsynet.