HAR MØTTES FØR: Her takker LSK-sjef Henning Berg for kampen etter 3-1-seier mot Strømsgodset og Ronny Deila i 2010. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
HAR MØTTES FØR: Her takker LSK-sjef Henning Berg for kampen etter 3-1-seier mot Strømsgodset og Ronny Deila i 2010. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

TV 2s eksperter tror Deila kan sørge for at Berg mister jobben

To norske trenere møtes onsdag til kamp i Mesterligaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Legia Warszawa-Celtic (20:45 på TV 2 Sportskanalen)

Se Henning Berg mot Ronny Deila på TV 2 Sportskanalen onsdag klokken 20:45!

Onsdag møtes to norske fotballtrenere i Europas viktigste klubbturnering. Henning Bergs Legia Warszawa og Ronny Deilas Celtic skal i aksjon i Polen, til det første av to oppgjør i Mesterligaens tredje kvalifiseringsrunde.

Vinnerlaget får en plass i den avgjørende playoff-runden, hvilket betyr at kun en norsk trenerkollega altså står mellom både Berg og Deila i det nest siste hinderet.

– Det er våre håp som trenere ute i Europa. Det er viktig å ha både norske spillere og trenere ute i Europa som markerer seg. Celtic er favoritter, og jeg frykter at det dessverre er mer skjebnesvangert for Henning Berg å ryke ut.

– Uten at jeg følger polsk liga veldig nøye, så har jeg forstått det slik at de krever Mesterliga-plass. Ryker den så kan fort jobben hans være i fare, sier TV 2s fotballekspert Ole Martin Årst.

Tirsdag sa Berg selv til TV 2 at han ikke føler noe ekstra press, og at Celtic er favoritter.

Les også: Berg til TV 2: – For oss er avansement en drøm, for dem er det vanlig

Myhre: – Blir ikke overrasket hvis noe skjer dersom Legia Warszawa ryker ut
Årsts kollega Petter Myhre mener det er vanskelig å spå et utfall av kampen, men deler den tidligere storscorerens bekymring siden forrige Legia-sjef faktisk vant serien i sin siste sesong.

– Vi så jo at forgjengeren til Henning forsvant selv om han hadde vunnet serien og ledet serien. Jeg blir ikke overrasket hvis noe skjer der dersom Legia Warszawa skulle bli slått ut, for å si det sånn. Men jeg håper jo de er hentet på litt mer langsiktig basis. Men dette er jo vanskelig å vurdere når man ikke kjenner miljøet og eierne i det hele tatt, sier han.

Han mener at det uansett ikke er tvil om at de to trenerne har tatt på seg jobber der deltakelse i europeiske er det viktigste elementet for å gjøre suksess i jobben.

– At begge to er avhengige av å vinne serien og også å ha suksess i Europa er det ingen tvil om. I Skottland er det ingen reelle konkurrenter i det hele tatt. I Polen er det litt jevnere, men allikevel er det dette han vil bli målt på, sier Myhre.

Freddy dos Santos tror Berg takler presset, men påpeker at det er ekstra stort ettersom Legia også tapte seriepremieren på den nye sesongen i polsk toppdivisjon.

– Han må vise at laget har utvikling. De er kanskje «underdogs» i denne kampen, i den eneste kampen de egentlig er det. De er favoritter i alle kampene i hjemlig liga. Henning vet at Warszawa er en fotballgal by og at han leder en fotballgal klubb, men det presset må han leve med. Men Henning har hatt press på seg før, så det takler han, sier den tidligere Tippeliga-spilleren.

Verken han eller Årst tror at den nyutnevnte Celtic-sjefen Deila står i fare for å miste jobben dersom det er Bergs lag som går seirende ut over to kamper.

– Jeg vil håpe og tro at Celtic har ansatt Ronny Deila med litt lengre visjoner enn den korte tiden han har vært der til nå, så uavhengig av resultatet i denne kampen så håper jeg at han vil sitte trygt og fortsatt lede Celtic i framtiden, sier Dos Santos.

– Selv om alle sa før han dro at det eneste de krever er å kvalifisere seg til Mesterligaen, så nekter jeg å tro at han kan få sparken. Vi må vi huske på at de ikke er helt der de var når det gjelder økonomi. De satser litt mer på spillerutvikling, og nettopp derfor fikk Deila den jobben. Det er utenkelig at han vil få fyken om de ikke skulle gå videre, sier Årst.

– Synd at de møtes
Det er uansett ingen tvil om at de to er under sterkt press. Nordmennene er nemlig trener for hver sin klubb som det forventes ligagull av hver eneste sesong. Legia har ti polske ligagull, inkludert de to siste, mens Celtic har hele 45 gull, inkludert ni på 2000-tallet.

– Kravet er ufravikelig at de skal vinne serien og kvalifisere seg til Europa hvert eneste år. Det er to ambisiøse klubber med stort press både på spillere og trenere, og man får ikke mye tid. Det er to trenere som er under press, og kampen blir viktig for begge, sier dos Santos.

– De er klare seriefavoritter, og noe annet enn at de vinner serien er omtrent ensbetydende med sparken. Sånn sett er det viktig at de får det til i Europa, og da er det synd at de møtes. Jeg hadde jo gjerne sett en mulighet for at de begge gikk videre i Europa, sier Petter Myhre.

Atlético Madrid mot Barcelona
Myhre har fulgt de to trenerne tett ettersom de begge har vært utøvende i sitt yrke på øverste nivå i norsk fotball i en årrekke, og selv om de nå befinner seg i ligaer med noe mer begrenset tilgang til hva de foretar seg, vil TV 2s ekspert allikevel beskrive de to som noe ulike.

– Den største forskjellen er at Ronny Deila er mer ute etter å dominere kampene. Han ønsker å ha mye ballinnehav, han ønsker å styre tempoet i kampen ved å bruke ballen selv. Eksempler på slike lag er Bayern München og Barcelona. De ønsker å bruke ballen til å skape åpninger hos motstandere og spille på seg selvtillit.

– Henning Berg har nok hatt en mer kontrollerende spillestil. Lagene hans skal være godt organiserte defensivt og nekte motstanderne god tid med ball. De er som Alético Madrid. De har en kontrollerende spillestil og de jobber knallhardt defensivt. Samtidig vet de hvordan de skal frustrere motstanderen, i større grad enn det Deila var opptatt av i Tippeligaen, sier tidligere Vålerenga-trener Myhre.

Årst mener det er viktig å få norske trenere ut i Europa
Freddy dos Santos har som spiller møtt både Berg og Deila ved flere anledninger opp gjennom årene.

– De har ganske ulike personligheter. Ronny Deila er kanskje mer utadvendt, mens Henning Berg er mer tenkende og analyserende. Men det er ikke noe som nødvendigvis er bedre enn det andre, sier han.

Årst påpeker at de to trenernes karrierevei også er ulik.

– Henning Berg er litt mer erfaren og har hatt flere klubber, mens Deila har vært i Godset over lang tid og fått bygget opp sin måte å spille på og formet laget sitt slik som han ønsket det selv. Berg har vært både i Lyn, Lillestrøm og Blackburn, men det trenger ikke å være noen disfavør for ham. Han har skaffet seg mer erfaring, og ikke minst opplevd litt motgang.

– Det er mange trenere som sier at du lærer mye av det. Deila har hatt fremgang og en jevn pil oppover, så akkurat der har nok Berg en ballast der som ikke Deila har. Når det er sagt så er jeg veldig svak for Deila sin tankegang, og derfor er jeg ekstra spent på om han får det til i Celtic, sier spissen som selv scoret mål i en årrekke mot forsvar der blant andre Deila stod på motsatt halvdel.

– Hvor viktig er det at norske trenere er ute i europeiske ligaer?

– Det er veldig viktig. Vi snakker ofte om spillere som er viktig å få ut, om at de viser seg frem og lykkes. Det er kanskje enda viktigere for trenere. Det kan si mye om kompetansen i et land, og jeg vil faktisk si at det er ekstremt viktig at vi viser oss fram trenersiden.

– Man skal også tenke på det at jo flere trenere vi nå får ut og som skaffer seg kompetanse, desto flere vil man få tilbake en gang. Da kan de lære nye trenere det de har lært, og det er veldig gunstig. Jeg ønsker at enda flere trenere vil komme seg ut, sier Årst.

– Hele Europa husker fortsatt Eggen og Rosenborg
Han sier at dersom Europa igjen skal få opp øynene for norske trenere og norsk klubbfotball, så er vi avhengige av suksess i Europa.

– Det vil ikke vekke noen stor oppsikt om Berg vinner ligaen med Legia og Deila vinner ligaen i Skottland. Det er forventet. Det store utstillingsvinduet er Europaliga og Mesterliga. Hele Europa husker fortsatt Eggen og Rosenborg, så vi må tilbake dit hvor vi ordentlig hevdet oss på de store arenaene. Der har nok Ronny Deila en unik mulighet med Celtic, selv om de nok har litt mindre budsjett enn i tidligere perioder. Allikevel er det en kjempeklubb, som fint som kan frekventere i Mesterligaen, sier TV 2-eksperten.

Mandag ble det klart at Ronny Deila henter Jo Inge Berget til klubben, samt at nordmannen Haakon Lunov blir del av støtteapparatet. Allikevel ble det tidlig klart at han skulle ha skotte og eks-Celtic-spiller John Collins som assistent. I Polen har Henning Berg fått med seg Kaz Sokolowski i teamet, men det er tydelig at de begge to har fokusert på ikke å ha med seg for mange nordmenn i sine nye jobber.

– Jeg tror begge to har valgt en smart tilnærming ved å ligge unna norske spillere. Deila har en mann med seg som kjenner folk der borte. Henning har med seg Kaz, som snakker norsk og kjenner kulturen. Begge har gjort gode og lure grep der. De har ikke revolusjonert trenerteamet med norske personer som ikke kjenner kulturen der borte, sier Myhre.

Han mener begge trenerne er ansatt fordi de har vist at de kan utvikle spillere, og peker på at den delen av deres trenergjerning blir viktig. Allikevel er det ingen tvil om at det er Mesterligaen som er det viktigste.

– Godset og Deila har fått masse skryt, med rette, de siste årene. Berg hadde mye av det samme i Lillestrøm, hvor det var kutt i budsjett og lønninger. De hentet unge gode spillere og fikk solgt dem for en god pengesum, og selv om det ikke er det mest avgjørende i disse to klubbene her, der resultater i nuet teller, så vil det bety noe at de klarer å videreutvikle spillere de henter dit.

– Både Legia Warszawa og Celtic har ressurser, men de er avhengige av å lykkes i Mesterligaen for å få penger til å hente nye gode spillere, som igjen må utvikles dersom de skal ta steget til ligaer som den russiske og engelsk Premier League. Sånn sett er det bra at de har kjent på dette tidligere i karrieren, avslutter Petter Myhre.

Se Henning Berg mot Ronny Deila på TV 2 Sportskanalen onsdag klokken 20:45!