Knuser myten om at elbil erstatter buss

Samtidig har mange elbileiere helt sluttet å bruke "vanlig" bil.

Bare ti prosent av elbil-eierne forteller at de har droppet å bruke kollektivtransport etter at de anskaffet elbil. Det viser en fersk undersøkelse, der over 3400 norske elbileiere har svart på en rekke spørsmål rundt sin bilbruk. Foto: Norsk Elbilforening.
Bare ti prosent av elbil-eierne forteller at de har droppet å bruke kollektivtransport etter at de anskaffet elbil. Det viser en fersk undersøkelse, der over 3400 norske elbileiere har svart på en rekke spørsmål rundt sin bilbruk. Foto: Norsk Elbilforening.

Antallet elbiler på norske veier har nærmest eksplodert det siste året.

Flere av Norges mest solgte biler går i dag på strøm, ikke på bensin eller diesel. Og slik tendensen er i markedet nå, er det ingen ting som tyder på at elbilsalget vil bremse opp, snarere tvert imot.

Fersk undersøkelse

En av mytene rundt elbilene er at de i stor grad erstatter kollektivtrafikk, og at det slik sett blir flere biler på veiene når mange kjører elbil.

En rykende fersk undersøkelse blant medlemmene i Norsk Ellbilforening, viser imidlertid at virkeligheten ikke er slik.

Her svarer bare ti prosent av de over 3400 respondentene at de har byttet ut kollektivtransport med elbil.

Nei - elbil trenger slett ikke være dyrt

Handleturer 

Nesten åtte av ti svarer at de tidligere brukte bensin- eller dieselbil. 

Vi synes det er viktig å påpeke at elbilen i svært liten grad er en trussel for kollektivtrafikken, samtidig som vi vil oppfordre elbilister som har mulighet til det om å benytte seg av buss, tog eller bane for å komme seg til og fra jobb, generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening

Handleturer er det mest vanlige bruksområdet for elbilene, deretter kommer "kjøring til fritidsaktiviteter" og "til og fra arbeid".

Se - nå kommer også Mercedes med elbil

Riktig retning 

Tendensen er også klar på at det hos stadig flere eiere er slik at elbilen tar over når det gjelder bilbruk.

- En økende andel svarer at elbilen har erstattet fossilbil fullstendig. Det blir tydelig når vi sammenligner med fjorårets medlemsundersøkelse. Dette viser at elbilen i all hovedsak dekker det behovet folk har. Vi er med dette på vei i en veldig riktig retning takket være god norsk elbilpolitikk og framtidsrettede forbrukere, sier generalsekretær Christina Bu i Norsk Elbilforening, i en pressemelding.

Også på ferie

I år svarer nemlig 48 prosent at elbilen har erstattet daglig bruk av vanlig bil fullstendig, mens tallet i fjor var 34. Andelen som svarer «i stor grad» har samtidig gått ned fra 56 prosent til 45.

Med stadig bedre utbygd nettverk for raskere lading, tas elbilen i bruk til stadig flere gjøremål over lengre distanser. Turen til hytta er ikke lenger nødvendigvis utenfor rekkevidde. Heller ikke ferieturer.

Nei - elbilene går ikke tomme for strøm

-Trenger ikke annen bil

Christina Bu synes også det er interessant at bruken av elbil i arbeidssammenheng er sterkt økende.

- Dette henger tett sammen med svarene i andre deler av undersøkelsen. Når 93 prosent svarer at elbilen i fullstendig eller stor grad erstatter vanlig bil, betyr det at mange har kommet til et punkt der annen bil ikke trengs, sier Bu.

- Elbil er helt suverent på bygda

Bruktbil: Derfor kan elbil være en dårlig investering