Gidske ble vitne til innbrudd. Plutselig var ti bevæpnede politimenn på stedet

Kriminaliteten i Norge har stupt de siste dagene etter at politiet gikk i terrormodus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den økte politiberedskapen har skremt vannet av landets skurker.

Selv om terrorberedskapen har kostet mye i kroner og øre, så kommer det nemlig også noe godt utav det. Den vanlige kriminaliteten har stupt i de største norske byene etter at beredskapet ble økt før helgen.

Bevæpnet politi patruljerer i gatene i norske byer. Det har skremt tjuver og kjeltringer fra deres vanlige virke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bevæpnet politi patruljerer i gatene i norske byer. Det har skremt tjuver og kjeltringer fra deres vanlige virke. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tok innbruddstyver på fersken

Lørdag ble hele ti bevæpnede politimenn satt i sving for å stanse to innbruddstyver på Grünerløkka i Oslo.

– Jeg så en mann klatre inn vinduet mens en sto utenfor. Jeg tenkte med en gang at det var innbrudd og ringte politiet, sier Gidske til TV 2.

Innen fire minutter var fire politibiler og ti bevæpende politibetjenter på stedet. De tok innbruddstyvene, som ikke engang førsøkte å stikke av, på fersken. 

– Dårlig periode for kriminelle

Politiet bekrefter at kriminaliteten i landet har gått merkbart ned under den høye beredskapen. 

– Kriminatlitetn har gått merkbart ned, og vi har ikke hatt noe alvorlig kriminalitet siden vi iverksatte denne beredskapen, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård til TV 2.

– Dette er en dårlig periode for kriminelle, sier han. 

Men drømmeberedskapen for innbruddsofre, og skrekkberedskapen for kjeltringer varer ikke evig. Beredskapen har vært krevende for politiet, og tirsdag trappes den ned.

På en pressekonferanse hos Politidirektoratet mandag ettermiddag fortalte Humlegård at politidistriktene fikk en ny operasjonsordre mandag klokken 14.

– Det blir fortsatt bevæpning av politiet, men vi gir føringer for at synlig tilstedeværelse av politi skal tas ned og reduseres, sa politidirektøren.

Ifølge Humlegård opplyste at den økte beredskapen har kostet flere titalls millioner kroner bare innen politiet.

– Det vil ta tid før de totale kostnadene er klare, men det har kostet flere titalls millioner. Vi har sett på dette som nødvendig, sier Humlegård.

Mens stabs- og planleggingsfunksjoner blir redusert, vil oppmerksomheten dreies mer i retning analyse-, grense- og utlendingskontroll. Hang understreket at det vil bli foretatt fortløpende trusselvurderinger de neste dagene.