Nordmann arrestert for timeshare–svindel på Gran Canaria

Spansk politi har gjennomført razzia mot 15 timeshare-selgere. Siden 2012 har 53 nordmenn blitt lurt. 
Ekspert til TV 2: Det er ikke noe bombe at nordmenn blir arrestert for dette. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Razziaen ble gjennomført flere steder på ferieparadiset Gran Canaria tidligere denne uken, skriver politiet i en pressemelding. Politiet aksjonerte mot det såkalte gjenkjøpsmarkedet innenfor timeshare-svindel.

Personene som ble arrestert er mistenkt for å ha svindlet til seg penger fra personer som allerede har blitt svindlet til å kjøpe timeshareandeler i ikke-eksisterende ferieleiligheter.

AKSJONERER: Her aksjonerer spansk politi mot et av call-senterne der de 15 personene ble arrestert. Foto: Policia Nacional, Spania
AKSJONERER: Her aksjonerer spansk politi mot et av call-senterne der de 15 personene ble arrestert. Foto: Policia Nacional, Spania

Det spanske politiet opplyser i pressemeldingen at saken er blitt etterforsket siden mars i fjor. De opplyser at de er snakk om svindel for minst tre millioner euro, som tilsvarer rundt 25 millioner norske kroner.

Det skal ha blitt innrapportert over 150 klager på svindlerne.

Etter det TV 2 erfarer, er en av de arresterte en nordmann.

Dobbelt-bedrageri

Under en lignende razzia i fjor, ble nærmere 60 personer arrestert for å ha lurt forbrukere til å kjøpe andeler i leiligheter som ikke eksisterte. Flere av de arresterte var nordmenn.

Under denne ukens razzia, ønsket politiet å sprenge de såkalte «gjenkjøpssvindlerne».

Kunder som har betalt inn penger til cashback-selskapene, sier at det er de har blitt kontaktet av selskapene, noe som tyder på at cashback-selskapene sitter på informasjon om hvem det er som eier timeshare-andeler.

På generelt grunnlag fraråder de forbrukere å inngå avtaler om gjensalg av timeshare- andeler eller juridisk bistand for å få refundert penger når disse selskapene uoppfordret tar kontakt.

– I fjor, da 50-60 personer ble arrestert for timeshare på Gran Canaria, og i de sakene vi får fra norske forbrukere, så sier mange av kundene at de har blitt kontaktet av norske selgere. Det er ikke noe bombe at nordmenn blir arrestert for dette, sier Ragnar Wiik, direktør i Forbruker Europa til TV 2.

Forbruker Europa opplyser på sine hjemmesider at norske forbrukere har opplevd å betale inn penger til selskapene, og at de ikke hører mer når pengene er overført.

Lurt for 90.000,-

Nordmannen Kjell Øvergård er en av mange nordmenn som har blitt lurt av timeshare- og cashback-selskaper. Etter først å ha betalt 8500 kroner for medlemskap som viste seg å være ubrukelig, brukte han nærmere 90.000,- på å selge medlemskapet sitt via et selskap. Øvergård sier at mannen som svindlet ham var norsk. 

TV 2 kunne i 2013 dokumentere hvordan selskapet bak brukte falske dokumenter til å lure kunden til å tro at han måtte betale offentlige gebyrer for å selge andelen sin.

53 klager på to år

Ragnar Wiik sier til TV 2 at de har mottatt 53 klager på gjensalgsavtaler av timeshare-andeler siden 2012.

– 20 av disse klagene er fra 2013, men ingen fra 2014. Vi har to henvendelser på gjensalgsavtaler fra i 2014. Vi har syv fra 2013, sier han til TV 2.

I tillegg til gjenkjøpsklagene, har Forbruker Europa mottatt 63 klager på timeshare- og ferieleiligheter så langt i 2014.

Spansk politi opplyser at de som er svindlet av dem de nå aksjonerte mot først og fremst er fra land i EU eller deres samarbeidsland i Europa.