I TRØBBEL: Lionel Messi ser likevel ikke ut til å slippe unna i den mye omtalte skattesaken. Dette bildet er fra høring i retten, september 2013. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti
I TRØBBEL: Lionel Messi ser likevel ikke ut til å slippe unna i den mye omtalte skattesaken. Dette bildet er fra høring i retten, september 2013. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

– Messi blir tiltalt for skattesvik

Superstjernen kan likevel bli straffeforfulgt i skattesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En spansk domstol kommer til å ta ut tiltale mot Lionel Messi, som er anklaget for å ha skjult skattepliktig inntekt fra bilderettigheter.

Det angivelige lovbruddet skal ha skjedd mellom 2006 og 2009, og ble gjort ved hjelp av skallselskaper i Sør-Amerika. Til tross for sakens alvorlige natur, har det lenge sett ut til at Messi ville gå fri i saken.

Faren fikk skylden

Påtalemyndigheten la nemlig ansvaret over på hans far Jorge Messi, som administrerte sønnens økonomi i perioden. Det ble argumentert for at Lionel Messi ikke nødvendigvis kunne stå ansvarlig for det som hadde foregått, da han ikke hadde full innsikt.

Ifølge AP har domstolen i Gava avvist anbefalingen om å henlegge tiltalen mot Messi. Bakgrunnen for dette skal være at det foreligger en tilstrekkelig mengde bevis for å tro at Barcelona-stjernen kan ha visst og samtykket til den skattetekniske manøveren.

Ikke nødvendig med full innsikt

Far og sønn Messi betalte i fjor mer enn 40 millioner kroner i kompensasjon for unndratt skatt fra perioden, men det ser nå ut til at begge vil bli tiltalt i saken.

I uttalelsen fra domstolen i Gava står det at det ikke er nødvendig for Messi å ha hatt full innsikt i de finansielle transaksjonene for å kunne ha visst om intensjonen. 

Skattesaken har kommet som ledd av en stor, nasjonal satsing på å bekjempe skattesvik i Spania, hvor økonomisk resesjon har rammet befolkningen hardt. 

Det er foreløpig ikke kjent når tiltale eventuelt blir tatt ut, eller hvilken strafferamme superstjernen kan forvente seg. Ifølge The Guardian kommer imidlertid Messi til å bli tiltalt.