Slektninger fortiler ved synet av døde barn på likhuset på Shaifa-sykehuset. Mist sju barn ble drept på en lekeplass. Israel og Hamas skylder på hverandre. AFP PHOTO/MARCO LONGARI
Slektninger fortiler ved synet av døde barn på likhuset på Shaifa-sykehuset. Mist sju barn ble drept på en lekeplass. Israel og Hamas skylder på hverandre. AFP PHOTO/MARCO LONGARI

Hovedsykehuset og lekeplass rammet av raketter på Gaza

Minst sju barn ble drept mens de lekte  - Israel og Hamas skylder på hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst ti personer, blant dem sju barn, ble drept da raketter slo ned i Shifa-sykehuset og en lekeplass i en flyktningeleir på Gazastripen mandag. Israel sier Hamas står bak.

Den første raketten traff en bygning nær hovedporten til Shifa-sykehuset, sier helsepersonell på stedet til nyhetsbyrået AFP.

Se direktebilder fra Gaza her

– Drepte barn som lekte

Byråets journalist på stedet meldte først at raketten så ut til å ha blitt avfyrt fra en ubemannet drone. Minst tre personer ble drept i angrepet, melder nyhetsbyrået DPA.

Sju barn ble drept da en annen rakett traff en lekeplass i flyktningleiren Shati ved stranda i Gaza by, ifølge en lege ved Shifa-sykehuset.

– De lekte på en huske da rakettangrepet kom, sier talsmann for palestinske helsemyndigheter Ayman Sahabani til AP. 

Israel anklager Hamas

Den israelske hæren sier Hamas sto bak begge rakettene.

En palestinsk jente løper unna lekeplassen etter eksplosjonen.  REUTERS/Finbarr O'Reilly
En palestinsk jente løper unna lekeplassen etter eksplosjonen.  REUTERS/Finbarr O'Reilly
Norwac-legene Mads Gilbert (til venstre) og Erik Fosse har begge arbeidet på Shifa-sykehuset i Gaza by. Ingen av dem er i Gaza mandag ettermiddag. Arkivfoto fra 2009:  Erlend Aas / SCANPIX
Norwac-legene Mads Gilbert (til venstre) og Erik Fosse har begge arbeidet på Shifa-sykehuset i Gaza by. Ingen av dem er i Gaza mandag ettermiddag. Arkivfoto fra 2009: Erlend Aas / SCANPIX

– Det er Hamas som står bak angrepet. Vi har i ettermiddag utført noen angrep mot rakett-artillerier fra Hamas på Gaza. Jeg vet ikke hvorvidt dette er i sykehus-området eller ikke, men vi har ikke truffet sykehuset, sier talsmann for IDF, Bjørn Hermann til TV 2.

Fire drept i Israel

Få timer senere ble minst fire personer ble drept da en bombekastergranat avfyrt fra Gazastripen slo ned sør i Israel mandag, melder israelske medier.

I tillegg sier israelske myndigheter at medlemmer fra Hamas har tatt seg inn i Israel via underjordiske tunneler og skutt mot soldater. Ni israelske soldater skal ha blitt drept i dagens angrep. 

Advarer om nye angrep

Den israelske hæren ba mandag tusenvis av palestinere i utkanten av Gaza by flykte fra hjemmene sine, etter at bombekastergranater drepte fire sivile i Israel.

Via tekstmeldinger og telefonoppringninger ble sivilbefolkningen i tre nabolag på nord-, sør- og østsiden av byen bedt om å forlate hjemmene sine øyeblikkelig.

Se direktebilder  fra Gaza her

– For kort tid siden ble det gjort telefonoppringninger og sendt tekstmeldinger til sivilbefolkningen i Shejaiya, Zeitun og østlige Jabaliya der vi ba dem om å evakuere øyeblikkelig mot sentrum av Gaza by, sier den israelske hæren i en uttalelse.

– Poliklinikken bombet

Den norske legen Erik Fosse var heller ikke tilstede på Shifa-sykehuset mandag. Fosse sier til TV 2 at han er informert om at poliklinikken har blitt bombet.

– Det som skjer nå er svært alvorlig. Shifa er rikshospitalet i Gaza. De bomber institusjonene som er de eneste stedene hvor de sivile kan få behandling, sier han til TV 2.

Mandag ble han nektet innpass til området av Israelske myndigheter.Han befinner seg nå i Jerusalem, i påvente av ny tillatelse til å komme inn til sykehuset.

Det er ikke kjent om sykehuspersonell eller pasienter er omkommet. Pressefotografer skal ifølge AP bli forhindret i å filme og ta bilder på området etter angrepet. Journalister har observert flere titalls personer ankomme sykehuset etter angrepene.

FN ber om fred

FNs generalsekretær Ban Ki-moo oppfordrer til våpenhvile «i menneskehetens navn», og anklager lederne i Israel og for Hamas for uansvarlig og umoralske handlinger.

Han ber lederne, Benjamin Netanyahu i Israel og Hamas' leder Khaled Mashaal, å vise vilje til å få slutt på lidelsene. 

Netanyahu sier mandag kveld at det internasjonale samfunnet må kreve en demilitarisering av Hamas før det er mulig å oppnå fred. Videre forbereder de seg på en langvarig aksjon på Gazastipen, opplyste statsministeren på pressekonferansen.