KAMPHANDLINGER: Pro-russiske opprørere holder vakt ved flyvraket etter Malaysia Airlines MH17. Foto: AP
KAMPHANDLINGER: Pro-russiske opprørere holder vakt ved flyvraket etter Malaysia Airlines MH17. Foto: AP

Harde kamper ved flyvraket i Ukraina

Internasjonale etterforskere og observatører kommer seg ikke frem til vraket av Malaysia Airlines MH17.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nederlandsk og australsk politi måtte mandag snu da de forsøkte å komme seg frem til det opprørskontrollerte området hvor det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned i Øst-Ukraina.

Etterforskerne ble sammen med observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, tvunget til å utsette arbeidet i helgen på grunn av harde kamphandlinger. 

– Dessverre er sikkerheten på veien og selve krasjstedet uakseptabel, sier Alexander Hug fra OSSE til nyhetsbyrået AFP.

Ukrainske soldater stormet mandag byer som ligger like ved stedet der Malaysia Airlines-flyet MH17, styrtet.

Regjeringsstyrkene kjemper mot prorussiske opprørere om kontrollen over flere byer rundt krasjstedet, uttaler det ukrainske forsvaret.

Det opplyser at ukrainske styrker har «inntatt» byene Sjakhtarsk og Torez, og «kampene fortsetter for fullstendig frigjørelse» i byene Pervomajsk og Snizjne.

AP melder mandag ettermiddag at opprørerne innrømmer å ha mistet kontroll over deler av krasjstedet etter kamphandlinger med regjeringsstyrkene.

BILLEDBEVIS: USA hevder satellittbilder beviser at Russland skyter raketter inn i Ukraina for å støtte de pro-russiske separatistene. Foto: AP
BILLEDBEVIS: USA hevder satellittbilder beviser at Russland skyter raketter inn i Ukraina for å støtte de pro-russiske separatistene. Foto: AP

30 nederlandske kriminalteknikere er foruten rundt 50 australske og nær 70 malaysiske politifolk på plass i Ukraina for å undersøke stedet hvor et passasjerfly med 298 mennesker om bord, styrtet 17. juli.

Harde kamphandlinger

Pro-russiske separatister fastholder kontrollen over ulykkesstedet, til tross for gjentatte forsøk fra regjeringsstyrker å drive de ut og overta kontrollen i området. 

– Den ukrainske hæren har kjørt en offensiv mot opprørerne de siste to ukene, det er harde kamper i området og svært farlig for internasjonale observatører og etterforskere, sier Benjamin Kürstein fra TV 2 Danmark som befinner seg i området. 

Søndag anklaget Russland USA for å forhindre observatørene i å utføre deres arbeid ved ulykkesstedet. Russerne har tidligere anklaget USA for å støtte styresmaktene i Ukraina i kampen mot de pro-russiske separatistene.

USA og Ukraina hevder flyet ble skutt ned av opprørerne.

– Kan være en krigsforbrytelse

Nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet over Øst-Ukraina kan være en krigsforbrytelse, påpeker FNs menneskerettssjef Navi Pillay.

Røde Kors definerte situasjonen i Ukraina som en krig allerede i starten av forrige uke. Det åpner muligheten for at nedskytingen av flyet og andre hendelser i landet kan etterforskes som krigsforbrytelser.

– Denne krenkelsen av folkeretten kan muligens være en krigsforbrytelse, sier Pillay i en uttalelse mandag.

Hun beskrev nedskytingen av flyet med 298 mennesker om bord som en forferdelig handling.

– Alt kommer til å bli gjort for å sikre at alle som begår alvorlige brudd på folkeretten, herunder krigsforbrytelser, blir rettsforfulgt, uansett hvem de her, påpeker FNs høykommissær for menneskerettigheter.

La frem «billedbevis»

Søndag offentliggjorde USAs regjering satellittbilder de hevder beviser at Russland skyter raketter inn i Ukraina for å støtte de pro-russiske separatistene.

Det amerikanske utenriksdepartementet la fram fire bilder fra perioden 21. til 27 juli.

Et av bildene viser grenseområdet mellom Ukraina og Russland, og det som hevdes å være spor av et rakettnedslag, skriver NBC News.

USA har tidligere sagt at Russland ser ut til å flytte tungt militært utstyr nærmere grensen til Ukraina. Russland har avvist enhver innblanding i konflikten i Ukraina.

Ønsker våpenhvile

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov og hans amerikanske kollega John Kerry ble i en telefonsamtale søndag enige om at det er nødvendig med en våpenhvile øst i Ukraina så raskt som mulig.

En uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet beskriver situasjonen i Ukraina som «en intern konflikt», selv om både USA og Vesten anklager Russland for å støtte de pro-russiske separatistene som kjemper mot ukrainske soldater øst i landet. (TV 2/NTB)