FNs sikkerhetsråd krever umiddelbar våpenhvile på Gazastripen

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd møtes natt til mandag til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs sikkerhetsråd vedtok natt til mandag enstemmig en resolusjon som krever en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

De femten medlemmene av Sikkerhetsrådet møttes sent søndag til et krisemøte om konflikten mellom Hamas og Israel. Det var på forhånd ventet at rådet ville vedta en resolusjon som tok til orde for en våpenhvile. 

– Sterk støtte til humanitær våpenhvile

I resolusjonen ble det uttrykt «en sterk støtte» til en umiddelbar og uforbeholden humanitær våpenhvile», som gjør det mulig å få nødvendig hjelp inn på Gazastripen.

Sikkerhetsrådet understreker også at sivile og humanitære bygg, inkludert FN sine, må «beskyttes og respekteres».

FNs sikkerhetsråd møttes på samme som tid som den muslimske høytiden Id begynner. Det er dagen som markerer avslutningen på fastemåneden ramadan. 

Sikkerhetsrådet krever at både Israel og Hamas aksepterer våpenhvilen, som vil kunne gi muligheter for svært nødvendig hjelpemannskaper i Gaza. 

Kravet kommer etter at Israel startet nye angrep mot Gaza søndag formiddag, til tross for erklæringen om 24 timers ensidig våpenhvile. Ifølge nyhetsbyråer ble våpenhvilen brutt på grunn av rakettutskytinger fra Gazastripen.

– På grunn av Hamas' stadige rakettangrep, tross avtalen om en humanitær åpning av hensyn til den sivile befolkningen i Gaza, vil vi gjenoppta våre aktiviteter i lufta, på sjøen og på bakken, sa det israelske militæret (IDF) i en erklæring klokken 9.15 norsk tid.

Mange sivile blant ofrene

Militæraksjonen mot Gazastripen har nå vart i 20 dager, og krevd over 1000 palestinske liv. Flere hundre av dem er sivile og både barn og spedbarn er blant ofrene. Israel har mistet 43 soldater. I tillegg har to israelske sivile blitt drept etter rakettangrep fra Gaza, ifølge israelsk militære.

Ifølge FNs kontor for koordinering av humanitær innsats gjorde lørdagens pause i kamphandlingene det mulig for hjelpearbeidere å hente ut flere enn hundre døde, samt å bringe forsyninger til tidligere utilgjengelige områder.

Gazas befolkning er låst inne i den overbefolkede, tørre enklaven. De er til sammen 1,8 millioner mennesker, fattigdom dominerer og 40 prosent er arbeidsledige. Slitne beboere sier de håper kampene vil bryte blokaden som kontrolleres av Israel og Egypt.

Israel: – Forsøker å unngå sivile tap

Til tross for det høye antallet omkomne sier Israelsk militære at de gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap, og legger skylden på Hamas, som de mener setter sivile liv i fare.

Ifølge AP har Hamas og andre militante i Gaza sendt flere enn 2400 raketter mot Israel siden Israel startet sin militæroffensiv 8. juli. Mange av dem har blitt sendt mot landets største byer.

USAs president Barack Obama understreket behovet for en umiddelbar humanitær våpenhvile i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

Obama gjorde det klart hvor viktig det er å få på plass en ubetinget våpenhvile som avslutter krigshandlingene og fører til permanent opphør av konflikten i tråd med våpenhvileavtalen fra november 2012, som ble meglet fram av Egypt.

(TV 2/NTB)