TALSMANN: Ubaydullah Hussain er talsmann for den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix
TALSMANN: Ubaydullah Hussain er talsmann for den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Ubaydullah Hussain om terrortrusselen: – Ren propaganda

Talsmann for Profetens Ummah sier norske muslimer i Syria ikke forstår hvorfor Norge er truet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De som kjemper i Syria, har fokus på områdene Syria, Irak og landene rundt. De har mer enn nok å gjøre der nede med et etablert sharia-styre og deres fokus er å opprettholde det, sier Hussain.

– Hvorfor skulle de tenke på Norge, Sverige eller andre land nå? Til og med lederne i IS (Islamsk stat, tidligere Den islamske staten i Irak og Syria, journ.anm.) sier at Syria og Irak er viktigst nå, sier Hussain.

Kjetil Stormark, forfatter og journalist, sa til TV 2 torsdag at det er to store terrororganisasjoner i Syria, hvorav den ene er ISIS. Ingen av disse organisasjonene har, så langt Stormark kjenner til, hatt terror mot andre land som strategi.

– Men det kan være enkeltpersoner i disse organisasjonene med tilknytning til Norge som er trusselen, sier Stormark.

ISIS hovedprioritet har vært å etablere en islamsk stat, understreker Stormark.

Tror USA eller Israel står bak

Ubaydullah Hussain sier han tror USA eller Israel på en eller annen måte står bak terrortrusselen mot Norge.

– Dette er ren propaganda og med på å svartmale muslimer i tillegg til at det flytter fokus vekk fra Palestinakonflikten. Den samme oppfatningen har de norske som kjemper i Syria. Flere jeg har snakket med der nede, sier dette sannsynligvis blir gjort for å skjule Israels maktmisbruk og okkupasjon av Gazastripen, sier Hussain. 

Forsker uenig

Forsker på ekstremisme og islamisme Lars Gule er tydelig på at han tror det er Den Islamske stat (IS) som står bak trusselen mot Norge.

– Det er mest sannsynlig at IS står bak trusselen. Denne militsgruppen i Syria og Irak har en ideologi som tilsier at de vil slåss globalt, selv om de nå konsentrerer seg om det som skjer i Syria og Irak, sier Gule til TV 2.

FORSKER: Lars Gule forsker på ekstremisme og islamisme. Han tror IS står bak trusselen mot Norge. Foto: TV 2.
FORSKER: Lars Gule forsker på ekstremisme og islamisme. Han tror IS står bak trusselen mot Norge. Foto: TV 2.

– Fotfulgt

Ubaydullah Hussain hevder at ingen i Profetens Ummah har vært inne til avhør i terrortrussel-saken.

– Ifølge dokumenter jeg har lest har det kommet frem at PST har overvåket meg siden 2009, og vi er selvfølgelig klar over at vi blir avlyttet og holdt øye med. Men ingen av oss har så langt blitt kalt inn til avhør i denne saken.

Selv om ingen har blitt kalt inn til avhør, føler flere av Profetens Ummahs medlemmer seg fotfulgt.

– Jeg hadde to personer etter meg i en halvtimes periode i går og jeg kjenner flere som har blitt fotfulgt de siste dagene, sier Hussain. 

PST ønsker ikke å kommentere denne saken.

Diskuterte med forsker i nettmøte på TV 2

I et nettmøte på TV 2 tidligere i dag med forsker på ekstremisme og islamisme, Lars Gule, stilte Hussain flere spørsmål.

Ubaydullah Hussain:
På generelt grunnlag og uavhengig av denne konkrete "trusselen", har ikke Norge seg selv å takke for å sette seg i en utsatt posisjon grunnet krigføring og okkupasjon av Afghanistan og Irak, samt ønske om bidrag i krigen mot muslimene i Mali, for å ikke nevne deres salg av våpen, ammunisjon, bombe og droneutstyr til land som USA, Israel, UK og Frankrike?

Lars Gule, Forsker:
Jeg hører med til de som mener at Vestens politikk overfor land i den tredje verden, inkludert muslimske land, absolutt er en av faktorene som har ført til at noen blir ekstremister og er villige til å bruke vold mot det de oppfatter som urettferdig behandling av - blant annet - muslimer. Derfor er det også viktig med en åpen debatt om Norsk og vestlig utenrikspolitikk. Men selv om Norge skulle føre en politikk som bidrar til urettferdighet i verden, er det en dårlig unnskyldning for å angripe med terroristiske virkemidler tilfeldige sivile i Norge.

Ubaydullah Hussain:
Hva med de uskyldige livene som har gått tapt i Irak og Afghanistan hvor norske soldater har vært innvolvert. De har jo selv innrømmet at de har vært på drapstokt i Afghanistan.

Lars Gule, Forsker:
Det er ille at uskyldige liv har gått tapt i Afghanistan. Og det er ille dersom norske soldater har bidratt til dette. Det er nettopp noe vi kan og skal diskutere i et åpent og demokratisk samfunn. Vi kan og skal også demonstrere mot slikt. Men vi skal IKKE bruke terror mot uskyldige i Norge. Terror mot uskyldige i Afghanistan er IKKE et argument i det hele tatt for bruk av terror i Norge.