PST: – Terrortrusselen er noe redusert

PST og politiet opplyser at trusselen mot Norge er mindre, men at situasjonen fremdeles er alvorlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Faren for terroranslag i Norge er noe redusert, opplyste PST på en pressekonferanse søndag.

– Utviklingen de siste dagene er at PST har mottatt svært mye relevant informasjon. Grunnlaget er omfattende og informasjonen vi har fått og innhentet gjennom våre kanaler nasjonalt og internasjonalt, er av høy kvalitet. Basert på det arbeidet, kan vi nå si at trusselen om et terrorangrep er noe redusert. For PSTs del innebærer det at vi fortsatt jobber for fullt med å avklare trusselen. Erfaringer viser at situasjonen kan endre seg raskt, og det må vi være forberedt på i tiden som kommer, sier sjef for PST Benedicte Bjørnland.

LES OGSÅ: Politiet har fått inn store mengder terrortips

– Situasjonen er fortsatt alvorlig

På spørsmål fra TV 2 om hvor gruppen som det tidligere ble opplyst at hadde dratt fra Syria til Norge befinner seg nå, svarer PST følgende:

– Jeg har oppfattet det dit hen at informasjonen om at en gruppe er på vei fra Syria er modifisert. Jeg vil ikke gå inn og kommentere på detaljer om hvor denne gruppen måtte befinne seg, sier Bjørnland og legger til:

– Vi har gjort presiseringer, men vi er langt fra bastante på at gruppen er på vei mot Norge.

PST har ingen ytterligere informasjon om hvorfor de mener trusselnivået er redusert. 

– Det vi som PST håndterer av informasjon er svært sensitivt og vi kan ikke gå ut med detaljer. Men det er en helhetsvurdering av mye informasjon av høy kvalitet som gjør at vi sier at pilen går rette veien og det er nedover. Dette bildet kan endre seg fort, og situasjonen er fortsatt alvorlig, men det går i riktig retning. 

Beholder økt beredskap ett døgn til

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyser at politiet kommer til å opprettholde den nasjonale beredskapen minst ett døgn til. 

– For oss betyr trusselvurderingen at vi har et godt grunnlag for å iverksette nye tiltak. Det vil ikke være noen umiddelbare endringer i våre tiltak det første døgnet. Det er det ikke grunnlag for, men vi vil vurdere nøye hva vi skal gjøre og hvilke tiltak som skal endres. I morgen vil vi komme med en ny operasjonsordre til politidistriktene med grunnlag for deres tiltaksvurderinger.

Ministermøte ved statsministerens kontor

Søndag kveld orienterte justisminister Anders Anundsen om den nye statusen på terrortrusselen til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide.

– Det er en gledelig utvikling at vi nå hører at trusselvurderingen er noe redusert, og det viser at det har skjedd en endring i positiv ending, sier Anundsen.

De fire ministerne møttes ved statsministerens kontor. 

– Vi har diskutert den utviklingen og hvordan vi ser utviklingen framover. Dette er en viktig møtearena, slik at statsministeren og finansministeren skal være oppdatert. Justis- og beredskapsdepartementet opprettholder det samme trykket i vår håndtering og vurderer situasjonen fortløpende.

Se hele pressekonferansen med politidirektør Odd Reidar Humlegård og sjef for PST Benedicte Bjørnland:

BAKGRUNN: PST frykter terrorangrep mot Norge

SAMLESIDE: Les alt om terrortrusselen her

DITT DISTRIKT: Dette gjør politiet der du bor