Her blir Kristoff snytt for seieren på Champs-Élysées

– Det er litt surt, sa nordmannen etter å ha tapt på målstreken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marcel Kittel viste at han fortjener å bli kalt «verdens raskeste syklist» da han vant den siste etappen av Tour de France søndag.

Men det kunne veldig fort ha blitt Kristoff som stod igjen som seiersherren. 

– Det er litt surt
På oppløpet på Champs-Élysées, spurternes mekka, lå nordmannen perfekt plassert i den siste svingen og akselererte forbi alle med 200 meter igjen. Idet det så ut som han skulle kopiere Thor Hushovds bragd fra 2006, kom dog Kittel i et avsindig tempo og passerte nordmannen på de siste 50 metrene.

Med en halv sykkellengde gjorde Kittel som i fjor og vant den siste etappen av Tour de France.

– Jeg var litt langt bak ut på oppløpet, men jeg startet tidlig og det holdt nesten. Det var litt motvind, og hadde det ikke vært så mye motvind, hadde jeg kanskje tatt det. Jeg føler at jeg hadde taket på ham, men han hadde et ekstra gir. Jeg ga maks og klarte ikke å svare på det, dessverre, sa en andpusten Kristoff til TV 2.

Det ble smådramatisk da Kristoff punkterte med i underkant av tre mil igjen. Nordmannen måtte skifte sykkel og ta opp jakten på hovedfeltet på egenhånd, men kom seg opp uten altfor mye trøbbel. Det var likevel langt fra ideelt. 

– Det koster krefter. Jeg hadde ikke helt med meg flaksen i dag, tror jeg.

– Men uansett, det er fantastisk å få en andreplass på Champs-Élysées.

– Det er fantastisk, men det var ikke langt unna seier. Det er litt surt, men jeg får prøve igjen neste år. 

Bare nesten historisk
Kittels seier var hans fjerde etappeseier for året. Det er like mange som han tok i fjor.

– Jeg begynte å tvile på at jeg kom til å vinne der en stund. Kristoff holdt unna for meg. Jeg prøvde å passere ham, og på et tidspunkt klarte han ikke å akselerere mer. Det var øyeblikket jeg måtte passere ham. Jeg er kjempestolt og veldig glad, sa han like etter å ha kommet i mål.

Se hele intervjuet til høyre!

For Kristoff ble det stang ut, og Katjusja-rytteren står derfor igjen med to seire fra årets ritt. Nordmannen hadde muligheten til å bli historisk ved å ta sin tredje seier i en og samme Tour de France, men i sentrum av den franske hovedstaden hadde han akkurat ikke det som skulle til.

– Jeg har aldri følt en glede som dette
Vincenzo Nibali kom seg som ventet helskinnet gjennom sjarmøretappen og vant Tour de France sammenlagt.

Det er den første italienske seieren sin Marco Pantani triumferte i 1998, og Nibali er nå en av bare seks mann som har vunnet alle de tre store etapperittene i løpet av karrièren.

«Haien fra Messina» var synlig rørt da han holdt sin tale til de fremmøtte.

– Jeg har aldri følt en glede som det å vinne Touren. Takk til hele laget som har hjulpet meg dag etter dag for å oppnå målet. Takk også til familien min og til alle de som har heiet meg frem, sa han på italiensk, før han byttet om til fransk:

– Og takk til hele Frankrike og alle sammen.

Astana-rytteren vant til slutt hele 7.37 foran andremann Jean-Christophe Péraud. Ag2r-veteranen presterte å gå i bakken med litt mindre enn 40 kilometer igjen og holdt seg øyeblikkelig til kragebeinet. 37-åringen kom seg imidlertid tilbake på sykkelen og etterhvert tilbake til et ventende hovedfelt. Med det behold han andreplassen foran landsmann Thibaut Pinot.

Slik gikk det til
Tradisjon tro var den siste etappen mest preget av champagne, feiring og gratulerende håndtrykk, men så fort de kom inn på Champs-Élysées ble vi endelig vitne til et sykkelløp. Og det skulle bli et uvanlig dramatisk sykkelløp.

Sylvain Chavanel (IAM) var ikke overraskende den første rytteren som prøvde seg, men den franske veteranen klarte ikke å få en nevneverdig stor luke. Nestemann ut var Jens Voigt, den populære tyskeren som syklet sin siste Tour de France, men heller ikke han kom langt. 

Så skjedde det som fikk halve Frankrike til å holde pusten samtidig. En stor velt tok ned cirka 10 ryttere, og blant de var andremann i sammendraget: Péraud. Ag2r-veteran holdt seg til kragebeinet, men kom seg tilbake på sykkelen. «Sporty» som de er, besluttet feltet å vente på franskmannen, og krisen var derfor avverget. 

Noen minutter senere gikk det som skulle vise seg å bli «dagens brudd». Michael Mørkøv (Tinkoff-Saxo), José Serpa (Lampre-Merida), Armindo Fonseca (Bretagne - Séché Environnement) og Richie Porte (Sky) klarte å rive seg løs og fikk en luke på 20-30-sekunder.

Kristoff-punktering
Men dramatikken var ikke over med Pérauds velt.

Bare minutter etter at han hadde vært i bakken, punkterte Kristoff. Nordmannen måtte bytte sykkel og deretter kjøre seg opp til feltet på egenhånd. Det lyktes han med uten for store problemer, men dyrebar energi gikk tapt. 

Med litt over syv kilometer igjen ble den siste overlevende i fronten, heroiske Porte, tatt igjen, og spurtlagene begynte å posisjonere seg.

Australske Simon Clarke gjorde et desperat forsøk på den siste runden, men ingen kunne hindre en massespurt. 

Der så Kristoff lenge ut til å ta en historisk seier, men Kittel viste seg nok en gang som den aller raskeste i bransjen.