PST: Ikke ny trusselvurdering i dag

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa for kort tid siden til TV 2 at det ville komme en ny trusselvurdering søndag, men PST sier at dette ikke stemmer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

PST avviser at det kommer en ny trusselvurdering søndag, men at de skal overlevere en ikke-offentlig vurdering til POD angående politioperative tiltak, ifølge NTB.

– Det vil ikke komme en offentlig trusselvurdering. Dette er et teknisk dokument som handler om politioperative tiltak, som skal gå til Politidirektoratet, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han sier at det ikke er sikkert når PST eventuelt vil komme med en ny, offentlig trusselvurdering.

– Det vurderer vi fortløpende, sier han.

Tett kontakt med PST

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sa søndag til TV 2 at det vil komme en ny trusselvurdering i løpet av dagen.

– PST har jobbet intenst nå over ganske lang tid, det er en systematisering av informasjon fra en rekke kilder som skal legges frem i en ny trusselvurdering. For oss er dette helt avgjørende for hvilke tiltak man skal fullføre de neste dagene, sier Humlegård til TV 2.

– Det er et dilemma for PST som eier informasjonen i forhold til hva de skal dele, for det er snakk om kildevern. Men dette var så alvorlig at de ikke hadde noe annet valg om å informere fra første stund. Vi i politiet er de første som er interesserte i at dette skal nedskaleres, for denne beredskapen er svært ressurskrevende for oss.

– Ikke opptatt av mandag

Tidligere har TV 2 meldt at det i en gradert trusselvurdering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utarbeidet, er høytiden Id, avslutningen på fastemåneden ramadan, spesifikt nevnt som dagen der et mulig terrorangrep mot Norge kan skje.

– Jeg er ikke så opptatt av at den ene trusselvurderingen er knyttet til mandag. Vi forholder oss til trusselvurderingen, men planlegger for en lengre horisont. 

Humlegård håper ikke på en ytterligere opptrapping og at trusselen mot Norge avtar.

–Men vi er forberedt på å holde ut og vi er forberedt på å stramme ytterligere til.

– Det at vi har ekstreme grupperinger i Norge, skremmer det deg?

– Jeg vil ikke si at det skremmer meg at vi har ekstreme grupperinger i landet, for det er slik Norge er i dag. Det må håndteres med et bredt spekter av tiltak og vi må være forbered på at dette kommer til å gjenta seg. Det er vanlig å heve beredskapen i andre land, og det er også vanlig at det ikke blir noe mer ut av slike tiltak. Vi har også den alvorlige og tragiske hendelsen for tre år siden i minnet, og det må vi virkelig ta på alvor. Mange reagerer med frykt og det må også tas på alvor, men vi har forsøkt å balansere så godt vi kan, sier Humlegård.

Reist fra Syria

På fredag sa fagdirektør i PSTs analyseavdeling Jon Fitje Hoffmann til TV 2, at de jobbet utifra opplysninger om at en gruppe personer har reist fra Syria, med målsetting om å gjennomføre et terrorangrep i Vesten, og Norge er nevnt konkret.

– Så har vi gjort det vi kan for å avklare og verifisere disse opplysningene. Det arbeidet har så langt ført til at vi mener troverdigheten i disse opplysningene er styrket, sier Hoffmann til TV 2.

PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til en ekstrem islamistisk gruppe i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre en terrorhandling i Norge. Det er ikke kjent hvilke nasjonaliteter disse har.