Israel starter nye angrep mot Gaza

Ifølge nyhetsbyråer er våpenhvilen brutt på grunn av rakettutskyting fra Gazastripen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Israel hadde lørdag kveld erklært en ensidig humanitær 24-timers våpenhvile, tross raketter fra Hamas. 

– På grunn av Hamas' stadige rakettangrep, tross avtalen om en humanitær åpning av hensyn til den sivile befolkningen i Gaza, vil vi gjenoppta våre aktiviteter i lufta, på sjøen og på bakken, sa det israelske militæret (IDF) i en erklæring klokken 9.15 norsk tid.

Hamas erklærer våpenhvile

Kort tid etter de nye angrepene mot Gazastripen søndag formiddag, erklærte Hamas at de ønsker nok en våpenhvile. Nyhetsbyrået Reuters melder at Hamas erklærer en ny humanitær våpenhvile som skal vare i ett døgn. Den starter klokken 14 lokal tid (klokken 13 norsk tid).

Militæraksjonen mot Gazastripen har nå vart i 20 dager, og krevd over 1000 palestinske liv. Flere hundre av dem er sivile og både barn og spedbarn er blant ofrene. Det gikk ikke lang tid før de første dødsfallene var et faktum søndag. 

– To ble drept ved grensen, sentralt på Gazastripen. En trede ble drept nær Khan Yunis, sør i området, opplyser den palestinske helsemyndighetens talsperson Ashraf al-Qudra kort tid etter at angrepene startet.

Tusenvis av israelere i Tel Aviv demonstrerte mot krigføringen mot Gaza lørdag. Det var rørende appeller om fred, men også høyreorienterte motstandere som yppet til konflikt med provoserende sanger og tilrop. (AP Photo/Dan Balilty)
Tusenvis av israelere i Tel Aviv demonstrerte mot krigføringen mot Gaza lørdag. Det var rørende appeller om fred, men også høyreorienterte motstandere som yppet til konflikt med provoserende sanger og tilrop. (AP Photo/Dan Balilty)

Israel har mistet 40 soldater i bakkekampene, og tre sivile liv har gått tapt i rakettangrep.

Håper blokaden brytes

Israel bedyret lørdag at det ikke er den palestinske befolkningen som er Israels fiende, men Hamas. De inngikk våpenhvile med krav om å få fortsette å lete etter palestinernes underjordiske forsyningstunneler. 30 tunneler i et komplekst nettverk har blitt bombet så langt, og søndag ble bakkekampene gjenopptatt. 

Gazas befolkning er låst inne i den overbefolkede, tørre enklaven. De er til sammen 1,8 millioner mennesker, fattigdom dominerer og 40 prosent er arbeidsledige. Slitne beboere sier de håper kampene vil bryte blokaden som kontrolleres av Israel og Egypt.

– Kan få verre fiende enn Hamas

Israel kjemper for å beseire Hamas som står bak rakettangrep over grensen. Men USAs militære etterretning advarer at nye grupper kan stå klar til å ta over det øyeblikket Hamas er overvunnet.

Generalløytnant Michael Flynn, sjef for den militære etterretningen Defense Intelligence Agency (DIA) gir en dyster skildring av utviklingen av den regionale konflikten.

– Hvis Hamas blir beseiret av Israel og forsvinner, vil vi trolig ende opp med noe som er enda verre. Regionen vil få noe som er mye verre, advarte Flynn under en sikkerhetskonferanse i Aspen i Colorado i USA.

– En mer alvorlig trussel kan komme inn i kretsløpet, noe lignende ISIS, sier han.

ISIS har erklært islamsk stat i området mellom Syria og Irak, og skiftet navn til IS. De drives av en ideologi som har grunnlag i en verdensomspennende hellig krig.

(©NTB/TV 2)