– Mest sannsynlig at IS står bak terrortrusselen mot Norge

Islamistgruppen ønskler global jihad - PST leter etter kontaktnett i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekspert på ekstremisme og islamisme Lars Gule er tydelig på at han tror det er Den Islamske stat (IS) som står bak trusselen mot Norge.

Ønsker global jihad

– Det er mest sannsynlig at IS står bak trusselen. Denne millitsgruppen i Syria og Irak har en ideologi som tilsier at de vil slåss globalt, selv om de nå konsentrerer seg om det som skjer i Syria og Irak, sier Gule til TV 2.

Lars Gule stiller til nettmøte på TV2.no klokken 13. Still ham spørsmål her:

Live Blog Spør om trusselmeldingen i Norge
 

IS-ekstremistene har, som navnet tilsier, opprettet en islamsk stat i regionen mellom Syria og Irak. De er sunnimuslimske opprørere tidligere kjent som ISIS eller ISIL. De har som mål å kjempe en hellig krig - jihad - for å oppnå verdensherredømme.

– Har IS stått bak terroraksjoner i Vesten før?

– Det kjennetegner ikke denne gruppen så langt å gjennomføre aksjoner i utlandet, men angrepet mot det jødiske museet i Belgia kan knyttes til denne gruppen. Franskmannen som ble tatt for angrepet hadde vært i Syria og kriget for ISIS - nå IS. 

Gule påpeker at dette er folk som ser på seg selv som Osama bin Ladens sanne etterfølgere.

– Osama bin Laden var nettopp en representant for global jihad. Det at kampen mot Vesten, vantro og islams fiender skulle føres hvor som helst i verden.

– Vi vet hva IS er i stand til. De har rekruttert flere titalls nordmenn, og en en norsk statsborger døde for IS i en selvmordsaksjon i Bagdad for få uker siden, påpeker Gule.

– Trussel trolig avslørt av amerikansk overvåking

Forskeren mener også informasjonen om trusselen mot Norge kommer fra amerikansk etteretning. 

– Det er de som har ressurser til dette. Det er de som har størst kapasitet til å innhente etterretning, det er noe spekulativt, men formuleringene kan tyde på at de har snappet opp en telefonsamtale, skypedialog eller epost, og da er det amerikanernes formidable elektroniske etterretningskapasitet det er mest naturlig å tenke på.

Gule utelukker ikke at trusselen kan være satt ut bevisst for å få oppmerksomheten bort fra andre aksjoner eller hendelser i Midtøsten.

Konspirasjonsteorier

– Det er ikke uvanlig at etterretningsinformasjon manipuleres. Vi har til og med sett en amerikansk utenriksminister sitte i sikkerhetsrådet og presentere falsk etterretning for å begrunne en krig. Gule tenker på utenriksminister Colon Powell som framla såkalte sikre bevis på at Saddam Hussein hadde masseødleggelsesvåpen for å begrunne behovet for å invadere Irak i 2003. Disse bevisene måtte amerikanerne senere innrømme var falske. 

– Denne type konspirasjonstekning florerer i Midtøsten, sier Gule. Han sier allikevel at norske PST ikke jobber på samme måte som tidligere. 

Han mener at det største usikkerhetsmomentet i situasjonen nå er at vi ikke vet hvor mange personer som utgjør denne trusselen mot Norge, om de allerede er i Norge, eller om de er på vei.

Leter i konkrete miljøer i Norge

PST leter nå i konkrete miljøer i Norge, og er spesielt interessert i bakmenn her hjemme som rekrutterer unge muslimer til krig i Syria og Irak.

Ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland tyder informasjonen de har fått, på at det er personer som har deltatt i kamphandlinger på bakken i Syria som står bak trusselen mot Norge. Det er imidlertid ikke klart om det dreier seg om norske Syria-farere, eller personer av annen nasjonalitet.

Ifølge VG er to menn i 30-årene, som er løst tilknyttet gruppen Profetens Ummah, særlig interessante. Den ene er en 35 år gammel norsk-algerier som går under kallenavnet edderkoppen, og som allerede er siktet av PST for å ha samlet inn penger eller rekruttert personer til en terrororganisasjon. Mannens advokat, Ragnhild Torgersen, sier hennes klient har forklart at pengene går til nødhjelp, og at han ikke erkjenner straffskyld.

Ifølge PST jobber personer i de norske miljøene med å tilrettelegge reiser til Syria ved å formidle kontakt med støttenettverk i Tyrkia. Rekrutteringen foregår både innad blant venner og familie, og i stor skala, som på gaten og på ungdomsklubber. Ifølge Yousef Assidiq, som er prosjektkoordinator for forebygging av radikalisering og ekstremisme i Minotenk, er nettopp Profetens Ummah de mest sentrale i denne rekrutteringen.