USYNLIGE: Bretagne - Séché Environnement får hard medfart i vår evaluering i Tour-lagene.FOTO:  AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE.
USYNLIGE: Bretagne - Séché Environnement får hard medfart i vår evaluering i Tour-lagene.FOTO:  AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE.

Tour-bloggen: – Hæ? Hva kalte du laget? Har de vært med?

Vi triller terningen på samtlige 22 lag i årets Tour de France - basert på prestasjoner, litt forutsetninger, noe skjønn, og bittelitt ironi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tour de France er ferdig om mindre enn 24 timer, og da er det på tide å ta frem den utilgivelige terningen og vurdere lagene fra 1 til 6. 

Her bruker vi hele spekteret.

SKY: 2
Alle skjønner at når årets store favoritt sklir ut av rittet tidlig, så blir det vrient. Uheldig med sykdom på visekaptein Richie Porte også. De prøvde å snu det om à la Tinkoff-Saxo, men lyktes overhodet ikke i samme grad. Bare nesten for Mikel Nieve, mens Geraint Thomas har imponert stort men ikke vært i nærheten av seier heller. Hvor var Bradley Wiggins? Vel, han holdt seg inne i sommer, tydeligvis på velodromen. Stort savn. Laget har dog alt som skal til for å slå tilbake kjapt, og rivalene i Vuelta a España bør grue seg. I forhold til forventninger, ambisjoner og ressurser kunne kanskje en 1er ha vært på sin plass, men de har tross alt prøvd seg og vært eksepsjonelt uheldige.

Movistar: 4
Alejandro Valverde endte til slutt på en solid fjerdeplass, men vi synes vi bare har sett den aldrende stjernen gli bakover i feltet i bakkene. Formen var god ble det sagt, men den ble utelukkende brukt til å begrense skadene og forsvare posisjonen. Med unntak av ett angrep - i en utforkjøring… Visconti har prøvd, men ikke fått det til, den en gang så lovende Intxausti har vært hele borte, men heldigvis har Izagirre, Gadret, Herrada og Rojas levert varene – selv om sistnevnte presterte å bli kastet ut av rittet. Fjerdeplass sammenlagt skal man ikke kimse av, men mer var forventet av en Valverde som visstnok var i «sitt livs form». Solid lagprestasjon redder 4eren. Neste år: Gi oss Nairo Quintana (og broren hans)! På forhånd takk!

Katjusja: 4
Utregnet på følgende måte: Alexander Kristoff terningkast 8, taktikk terningkast 1, tappert forsøk på klatretrøya terningkast 3. 8+1+3= 12, delt på 3= 4! Her har det svingt, for å si det sånn. Men takk for å på egenhånd ha berget både Katjusja og Norges ære, Alexander. Vi er stolte.

Tinkoff-Saxo: 5
Du kan si mye rart om danske Bjarne Riis - og lageier Oleg Tinkov for den del. Men en ting er de fantastisk gode på: motivasjon. Snakk om snuoperasjon da plan A(lberto) Contador veltet ut av rittet. Rafal Majka ble sur da han måtte fly til starten av årets ritt etter en tøff Giro d’Italia, men nå kan han kjøre en splitter ny Aston Martin hjem igjen. To etappeseire og en klatretrøye rikere – det er lett å elske den mannen når det stiger. I tillegg klinket Michael Rogers til med seier – snakk om elegant seier og elegant rytter. Chapeau, som de sier i Danmark!

ASTANA: 6
Når du drar til med fire etappeseire og sammenlagtseier, da fortjener de lyseblå toppkarakter. Noen har nesten ment at Vincenzo Nibali har vært for grådig, men det kan det ikke trekkes for på terningen. Det tok litt tid før Scarponi våknet, Fuglsang var overbevisende helt til han krasjet, og Kangert har levert greit. Dette var ikke en prestasjon à la Sky 2012, men til tross for at kanskje ikke hver og en av lagkameratene har vært i toppform, og at Nibali tidvis har vært litt alene i fjellene, har de uansett holdt den gule trøyen på 18 etapper. Det kalles solid lagarbeid. Klarer ikke å unngå toppscore hos oss. At Aleksandr Vinokourov skulle klare å lage et så sterkt kollektiv er overraskende, men desto mer gledelig. Kanskje er han ikke like håpløs som vi tror. Godt jobbet.

Cannondale: 4
Med grønn trøye på Peter Sagan for tredje året på rad, igjen i suveren stil, en 4er berettiget. De Marchi ypper litt, men mangler også litt av klatreegenskapene han har vist tidligere, men blir uansett kåret til rittets mest aggressive rytter. Chapeau! Men: har du sett noe til de andre i lysegrønt? Lagkameratene har selvsagt viet sin Tour til å hjelpe Sagan, men «Wolverine» hadde nok håpet på mer hjelp på oppløpet – spesielt fra Elia Viviani. Og det irriterer garantert den slovakiske stjernen at han ikke har klart å vinne en etappe i år. Grumsete taktikk? Er han blitt for god i sin egen rytterkategori? En 4er gjør de seg akkurat fortjent til basert på at Tourens nest viktigste trøye er i havn. Det var forventet og gav 1,05 i odds, sånn cirka.

Belkin: 3
Kall oss strenge, men Belkin får bare en 3er. Mollema og Ten Dam fikser topp ti-plasseringer (så vidt) og Lars Boom vant på brosteinen, men det får ikke hjelpe. Mollema er ikke i nærheten av å henge med de beste i en Tour de France som mangler mange av verdens beste sammenlagtryttere, Steven Kruijswijk forvalter sitt udiskutable talent svakt, og Sep Vanmarcke var tydeligvis bare med for å kjøre brosteinsetappen. Ten Dam er en sjarmerende, men lite grasiøs syklist, og laget savner Kelderman, Hofland og Nordhaug. Mye å jobbe med.

Omega Pharma-Quick step: 5
Mark Cavendish kom kun til oppløpet på første etappe, og han hadde laget selvsagt forventninger til. Allikevel klarer laget å samle seg og kjøre inn tre etappeseire. Det er klasse over måten Tony Martin gjør det på begge gangene, og Trentin viser igjen at han er en av bransjens mest undervurderte ryttere. Laget får betale for det vi mener er en påfallende overbruk av Kwiatkowski tidligere i sesongen, så topplasseringen i sammendraget uteblir. Men uansett: de fikk det de kom for. Tre etappeseiree uten garantisten Cavendish er godt levert.

AG2R La Mondiale: 6
Kan ikke forvente mer av Ag2r med de ressursene og det budsjettet de har. Har gjort som de egentlig har gjort i hele år og kjørt som et kollektiv. Sterke kapteiner, sterke hjelperyttere – spesielt Blel Kadri og Ben Gastauer fortjener ros. Romain Bardet og Jean-Christophe Péraud har utnyttet fraværet av de største stjernene på best tenkelig vis. Andreplass, sjetteplass og en overlegen seier i lagkonkurransen er ganske så fenomenalt. Godt jobbet!

Garmin-Sharp: 3
Garmin kommer til å bli husket i denne Touren, men ikke for de rette grunnene. Talansky veltet og kranglet og sørget for å irritere på seg halve feltet, men rettet opp inntrykket noe da han strigråtende trosset smertene og fullførte den 11. etappen. At han var altfor het i toppen og for stresset til å hevde seg i sammendraget er likevel udiskutabelt – bedre lykke neste år! Jack Bauer fikk også mye oppmerksomhet etter å ha tatt til tårene etter å ha blitt tatt igjen på de siste 100 meterne (og fordi han heter Jack Bauer), men ellers var det bare Ramunas Navardauskas som klarte å fikse resultater. Nok en tynn suppe, men Talanskys solide sammenlagtplassering før han brøt og Bauers nesten-seier redder 3eren. Å bli tatt igjen 24 meter før mål kan ikke føles bra.

Giant-Shimano: 5
Kittel favoritt også i Paris i dag, men har allerede vunnet tre etapper. Det var det de kom for - altså etappeseire. Vi synes likevel at de har somlet bort noen sjanser, og de får derfor ikke toppkarakter. Men de kom, vant og har grunn til å feire! Også pluss med fargeklatter som Koen de Kort, John Degenkolb og vår alles kjære Ji Cheng. I tillegg bør de nevnes at de også har tatt ansvar i feltet og gjort grovjobben på en nesten daglig basis. Det har ikke alltid lyktes, men de skal ha for arbeidsviljen.

Lampre-Merida: 2
Uff og uff. Her har det vært mye trøbbel før, under og, nei, foreløpig ikke etter årets TdF. Chris Horner hadde selvsagt ingen ideell oppladning og er delvis unnskyldt, men i en alder av 42 er vel kanskje hans tid forbi. Rui Costa ble syk, men overbeviste få eller ingen før den tid. Sacha Modolo veltet ut. Tror ikke stemningen på pub’en til Lampres fanklubb akkurat har nådd nye høyder i sommer. Lenge mellom gratisrundene der. Tynn suppe, eventuelt bare lettøl.

FDJ.fr: 5
Thibaut Pinot har levert bedre enn ventet og har vist at han har formatet til å en gang kanskje stå på toppen av podiet. Laget har også levert solid, men mangel på etappeseier og Arnaud Démares skuffende Tour trekker ned. 5eren er like fullt velfortjent bare på grunn av Pinot, som også har begynt å kjøre OK utfor.

Lotto Belisol: 4
Meget positivt med Tony Gallopin - både en dag i gult og ikke minst etappeseieren. André Greipel har også fått sin etappe og kan selvsagt ta en til i Paris i dag. Men Jurgen Van den Broeck har skuffet stort i sammendraget. For en gangs skyld veltet han ikke ut av rittet, men sykdom og en lite ideell oppladning gjorde sitt til at det blir en meget beskjeden plassering i totalen. Viser igjen at det er tungt å satse på to hester. Karakteren er svak.

BMC: 3
Ikke rare greiene av det lag med så store ressurser. Tejay van Garderen redder laget med en i og for seg solid femteplass, men vi er ikke imponert. En femteplass uten et kobbel av de beste tilstede er ikke det vi hadde forventet. Sammen med den alltid villige Greg van Avermaet redder han dog 3eren. Karakteren er svak.

Team Europcar: 3
Det ble på forhånd stilt forventninger til både Thomas Voeckler og Pierre Rolland. Henholdsvis for å skape noe uventet action og for å få til noe i totalen. Noe action ble det, men hverken trøyer eller seier står i historiebøkene for de grønne etter årets utgave. Herlig å få fem mann i brudd på samme etappe, men ikke fullt så herlig når mannen i tet heter Tony Martin og det grønne laget ikke klarer å ta inn den ensomme tyskeren. Voeckler, Gautier, Reza og Quemeneur har alle vært aktive, men de har rett og slett ikke virket sterke nok. Rolland har vært overraskende bra med tanke på at han ble nummer fire i Giroen i mai, men er man ikke i toppform i Tour de France blir det alltid bare nesten.

Trek: 2
Det gikk som det måtte gå. Når man bygger laget rundt sammenlagtambisjonene til Fränk Schleck og Haimar Zubeldia vinner man ikke mange sykkelritt. Zubeldia, som kanskje er historiens mest anonyme sammenlagtrytter, leverer varene og sikrer sin femte topp ti-plassering, og storebror Schleck er ikke langt bak. Det er likevel langt fra godt nok for et ressurssterkt lag som Trek. Andy veltet og måtte selvsagt bryte, Cancellara skuffet på brosteinen og bestemte seg for at han hadde bedre ting å gjøre på enn å sykle Touren, mens den unge spurteren Van Poppel måtte stå av tidlig. Ikke engang Jens Voigts evige gode humør kunne redde dette laget. Meget svak opptreden. Ikke godt nok.

Cofidis: 2
Sånn cirka alt gikk galt for det franske laget. Kaptein Daniel Navarro var i skuffende form, slet med sykdom, og endte til slutt opp med å bryte på sin egen bursdag. Rein Taaramäe var ikke i nærheten av noe som helst og har allerede funnet seg et nytt lag, mens Adrien Petit ikke klarte å hevde seg i spurtene. Den habile baskeren Egoitz García måtte bryte, mens Luis Ángel Maté ble sammenlignet med en rotte av en kollega. Ikke bra. Rytterne yppet seg tidvis i brudd, men nådde ikke opp. Nicolas Edet og Cyril Lemoines gjesteopptreden i polkadottene redder 2eren.

Orica GreenEDGE: 2
Ikke det samme fyrverkeriet som i fjor. Ikke ble det noen seire, og ikke ble det noen ny musikkvideo. Gerrans gjorde som de fleste andre og gikk i bakken gang på gang og måtte til slutt bryte. Bak han klarte ikke Michael Albasini å levere noe som helst, mens det bare ble nesten på Jens Keukeleire og Mathew Hayman på brosteinen. Eneste som får godkjent var debutant Simon Yates – der har Orica en uslipt diamant. De får nok en betydelig bedre karakter neste år om de også sender broder Adam Yates til Touren. Orica har store ressurser og store syklister. Dette er ikke bra nok.

IAM: 2
Svake greier. Kaptein Mathias Frank, som lett kunne ha sikret seg en topp ti-plassering sammenlagt, måtte bryte tidlig på grunn av skade, Sylvain Chavanel har levert sin dårligste Tour, Jérome Pineau bruker stort sett tiden på å klage på alle andre, og Heinrich Haussler er en skygge av den han en gang var. Også Sebastien Reichenbach, da – den lovende klatreren som har vært fullstendig usynlig. Trist opptreden for laget med de fineste draktene og det rareste navnet. Skjerpings!

Team NetApp-Endura: 3
Har vist seg plassen verdig og vel så det. Leopold König har vist hvilket talent han besitter og sikrer seg en hederlig syvendeplass i sammendraget. I tillegg ble han nummer tre på fjelletappen til Chamrousse, så det spørs hvor lenge han blir værende i det relativt moderate laget. En rytter blant de ti beste i sammendraget er godkjent av et wildcard-lag, men resten av laget har ikke overbevist – med unntak av Jan Bartas tredjeplass på tempoetappen. Riktignok var både Tiago Machado og David de la Cruz uheldige med skader, men de andre har vært så godt som usynlige. Karakteren er sterk, men ut i fra forutsetningene har de vist seg sterkere enn mange kanskje trodde de skulle være.

Bretagne-Séché Environnement: 1
Hæ? Hva kalte du laget? Var de med? Ring oss hvis du klarer navnet på mer enn tre av rytterne på dette laget uten å «google» de. Riktignok mistet de sin største stjerne Eduardo Sepúlveda like før start, men vi synes beslutningen om ikke å ta med Vegard «jeg går i brudd» Stake Laengen blir vanskeligere og vanskeligere å forstå for hver dag som går. Mulig de vinner banketten, men det redder uansett ikke bunnkarakteren. Ja, de var i en del brudd, men det er alle lag i løpet av tre uker. Man skulle nesten tro de kjørte i kamuflasjedrakter – de har i alle fall lyktes med å holde seg godt skjult underveis!