SUVEREN: Vincenzo Nibali satset alt på å lykkes i Tour de France. Haien fra Messina traff perfekt med formen.
SUVEREN: Vincenzo Nibali satset alt på å lykkes i Tour de France. Haien fra Messina traff perfekt med formen.

Nibali takker Emma Vittoria (fem mnd) for den sene formutløsningen

Nå vil familiemannen Vincenzo Nibali feire med datteren og kona i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Perigueux (TV 2): Ikke siden Jan Ullrich vant i Tour de France i 1997 har en rytter vært så overlegen som Vincenzo Nibali (29) i årets Tour. Med over sju minutter ned til nummer to i sammendraget før tempoetappen skulle man tro at Nibali hadde et avslappet forhold til tempoen. Men i målområdet så det ut som om 100 kilo hadde forsvunnet fra skuldrene til Nibali.

Den ellers så sindige italieneren var emosjonell og tidvis rørt. Latteren satt løst, og han smilte fra øre til øre. Nå gleder han seg aller mest til å se igjen familien sin igjen. Kona Rachele Perinelli og datteren Emma Vittoria (5 mnd) venter på ham i Paris.

- Sesongen min ble litt forsinket på grunn av Emmas fødsel. Misforstå meg rett, det var helt fantastisk. Men det gjorde at jeg kom i form seinere enn planlagt, sier Nibali.

Fikk doping-beskjed av faren
Han og Rachele giftet seg i oktober 2012. Da hadde Nibali allerede vært proff i sju år. Som 15-åring reiste Nibali fra barndomshjemmet i Messina for å satse på sykkel. Med seg i bagasjen til Toscana hadde han en klokkeklar beskjed fra faren Salvatore.

- Enzo, jeg er glad for at du har bestemt det for å bli en syklist, for det er drømmen din. Du kan vinne eller tape, men det eneste du aldri må gjøre er å jukse. Hvis du gjør det, kan du bare drømme om å komme tilbake til Sicilia, skriver Gazzetta-journalisten Ciro Scognamiglio i The Cycling Podcast.

Nibali ser ut til å ha fulgt farens råd. Foreløpig har ikke Astana-rytteren vært involvert i noen dopingskandaler, selv om laget han sykler for har et svært dårlig rykte. Nibali har prestert bra over flere år, og er nå en av seks ryttere som kan skilte med sammenlagtseier i Tour de France, Vueltaen og Giro d’Italia. De fem andre er Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Felice Gimondi, Eddy Merckx og Alberto Contador.

- Det vakreste er Champs-Élysées
29-åringen har beina godt plantet på bakken. Det takker han oppveksten i Sør-Italia for. Forelderene eier og driver en videoforretning i Messina. Nibali forteller at det ble mye videotitting i oppveksten. Nå er han bare på sporadiske besøk i hjembyen. Lille Emma Vittoria holder ham travel i hverdagen.

- Dere vet hvordan det føles å være vekke fra kone og barn i tre uker. Gang det med tre, så vet dere hvordan jeg føler det, fortalte Nibali på pressekonferansen etter tempoetappen.

Men før han får lov til å treffe familien sin skal Nibali hylles i Paris’ gater.

- Jeg har ennå ikke innsett hvor stort det er å vinne Tour de France. Det er vanskelig å sykle Touren, men det vakreste med den er å sykle på Champs-Élysées. Æresrunden er det sterkeste minnet jeg hadde fra min første Tour. Det var så mange folk, alle monumentene i Paris… Jeg skal nyte seieren min så mye som mulig. Hvert øyeblikk vil telle, sier Nibali.