LIVSSTILSENDRING MED RESULTATER: Steve Way i 2007 og Steve Way i 2014. FOTO: steveway.co.uk/pressebilde
LIVSSTILSENDRING MED RESULTATER: Steve Way i 2007 og Steve Way i 2014. FOTO: steveway.co.uk/pressebilde

Steve (40) har gått ned 38 kilo – og løpt seg inn på maratonlandslaget

For sju år siden var Steve Way overvektig og røykte 20 sigaretter om dagen. Søndag løper han maraton i Commonwealth Games.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2007 var Steve Way en mann som de fleste andre.

Den da 33 år gamle engelskmannen likte (mange) øl, (mye) kebab og var en storrøyker med 20 sigaretter om dagen.

Sju år seinere er Way en av tre som skal representere England i maraton under Samveldelekene søndag morgen.

– Surrealistisk

Han kvalifiserte seg etter å blitt tredje beste brite under London Maraton tidligere i år.

– Det første ukene var det surrealistisk. Å gå fra å være en sofagris til å representere landet mitt i Samveldelekene var vanskelig å fatte, sier Way til BBC.

Det er litt av en omveltning for mannen som har gått ned fra en toppvekt på 101 kilo til en matchvekt på 63.

Forandringen kom som en følge av et ønske om å endre livsstilen, 

– Ingen åpenbaring

Way kastet bort livet sitt på å bli tjukkere og ligge i sengen, mens han irriterte konen sin.

– Det var mye drikking, mye røyking og en god del kebaber i de sene nattestimer ute med guttene i Bournemouth, sier Way til den britiske statskanalen.

– Jeg ville lyve om jeg sier jeg hadde en åpenbaring, men jeg likte ikke personen jeg så i speilet om morgenen. Jeg husker følelsen av at jeg måtte gjøre noe. Jeg var ikke deprimert, men jeg gikk bare videre fra dag til dag, uten mål i livet.

Engelskmannen, som jobber fulltid i en bank i Bournemouth, trengte en hobby. Noe han kunne engasjere seg i, og som kunne gi han både glede og motivasjon til å kutte ut drittmaten og sigarettene.

– For å begrave dine laster trenger du å ha noe som er like vanedannende - og noe som du brenner for, sier Way filosofisk.

Spesialiserer seg på ultraløping

Valget falt på langdistanseløping, og det er tydelig nå at det var et talent som lå latent i kroppen. Etter bare 24 ukers trening løp han London Maraton på 2 timer og 35 minutter. Du kan prøve på det selv.

I ungdomstiden hadde han ikke brydd seg særlig om sport eller gymtimene på skolen. Der var han mer det han klassifiserer som en nerd.

Nå spesialiserer han seg på det som kalles ultraløping. Maraton er faktisk litt i korteste laget for Steve Way. Han liker best å løpe 100-kilometere i konkurranse, og er flere ganger engelsk mester på øvelsen.

Allerede en vinner

En vanlig treningsuke er på knapt 210 kilometer løping, og han måtte endre fra en godt betalt IT-jobb til en dårligere betalt bankjobb for å kunne få tid til å trene nok.

Offeret har gitt resultater. Da han løp inn som nummer 15 under London Maraton tidligere i år løp han på 2.16,27. 

– Å representere England i Glasgow var ikke noe jeg tenkte på. Jeg brukte London som et treningsløp for det britiske mesterskapet på 100 kilometer løping i mai, sier Way til BBC.

Way har neppe toppnivået til å konkurrere med de beste maratonløperne fra Kenya, men prestasjonen med å komme seg til Samveldelekene gjør ham til en vinner allerede.