Foreldre klamrer seg til håpet etter flykatastrofen: – Datteren vår kan fortsatt være i live

Telefonen til Fatima Dyczynski (25) fortsatte å ringe etter flykatastrofen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flykatastrofen 17. juli var et faktum, nektet Jerzy Dyczynsk og Angela Rudhart-Dyczynski fra Australia å gi opp håpet. De klamrer seg til håpet om at datteren og den lovende astrofysiker, Fatima Dyczynski, fremdeles lever.

– Vi gir ikke opp

– Ingen snakker om overlevende, og det må være en grunn til det. Det er bevis for at det finnes overlevende, hevder faren Jerzy.

Jerzy og Angela ankom Nederland torsdag og bestemte seg umiddelbart for å reise til den krigsherjede regionen for å lete etter datteren.

– Datteren vår var for fred. Hun vil alltid være for fred. Vi lovet henne å komme hit, sier den sønderknuste moren Angela. De er de første pårørende som ankommer åstedet for ulykken, og har reist for egen regning og på egen risiko.

– Det er vårt eneste håp, og vi gir ikke opp før vi finner henne i live, sier Angela til australske AP.

Første pårørende på åstedet

OMKOM: Fatima Dyczynski var på vei hjem til foreldrene i Perth da flyet etter alt å dømme ble skutt ned. (Foto: Facebook).
OMKOM: Fatima Dyczynski var på vei hjem til foreldrene i Perth da flyet etter alt å dømme ble skutt ned. (Foto: Facebook).

Lørdag ankom foreldrene åstedet for flykatastrofen. Kledd i t-skjorte med bilde av datteren og teksten «Vi elsker deg, Fatima» går de blant vrakdeler og personlige eiendeler etter de 298 passasjerene.

Til tross for at vrakdeler ligger spredt over et stort område, bevarer de håpet. Faren tror datteren kan ha overlevd hvis hun satt fastspent i setet. Han refererer til en reportasje på CNN der fremmede skal ha svart mobiltelefonene til passasjerene etter styrten. Fatimas telefon fortsatte å ringe en god stund etter flyet forsvant. 

Det finnes fortsatt levninger etter de døde som omkom i MH17-flystyrten, på åstedet i Ukraina. Fatima er ikke identifisert som en av de døde på stedet, eller av de omkomne som er fraktet til Nederland.

Speratister hadde kontroll på stedet

Pro-russiske separatister som trolig skjøt ned flyet ved en misforståelse har hatt kontroll på området siden hendelsen 17. juli. Australia har sendt 190 politifolk og et antall fra sikkerhetsstyrken til Nederland for å hjelpe til i den nederlandske operasjonen med å sikre ulykkesstedet. Ikke før fredag fikk de tilgang til området som ligger i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

– Det ble funnet udekkede kroppsdeler i området. Slike funn tydeliggjør hvor viktig det er at en internasjonal gruppe får komme og jobbe på stedet, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Malaysia Airlines' MH17 på vei fraAmsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli.

Skutt ned

Prorussiske separatister i området beskyldes for å ha skutt ned flyet i den tro at det var et ukrainsk krigsfly. Videre anklages Russland for å ha forsynt separatistene med så avanserte våpen at det er mulig å skyte ned sivile fly som normalt flyr mye høyere enn krigsfly.

192 av de 298 omkomne i ulykken var nederlandske, mens 28 var australske.

Abbott understreker at australsk deltakelse i den pågående operasjonen handler om å sikre levningene av deres døde statsborgere og bidra til etterforskningen.

Drømte om verdensrommet

Fatima Dyczynski var på vei hjem til Perth i Australia for å begynne som trainee i IBM. Hun og foreldrene flyttet fra Tyskland til Australia for sju år siden. Fatimas høyeste ønske var å bli astronaut og reise til Mars.

«For jorden, galaksen og videre utover. Ikke la tyngdekraften stoppe oss, skrev hun på Facebook like før hun gikk om bord i ulykkesflyet.